breaking news Νέο

Ζητήματα καθημερινότητας στο επίκεντρο του 7ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων

  • Ζητήματα καθημερινότητας στο επίκεντρο του 7ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων
  • Ζητήματα καθημερινότητας στο επίκεντρο του 7ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων
  • Ζητήματα καθημερινότητας στο επίκεντρο του 7ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων

Σε ρόλο Δημοτικών Συμβούλων για μια ημέρα μαθητές λυκείων του Δήμου Βέροιας, που βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και κάθισαν στα έδρανα, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για διάφορα τοπικά θέματα. Η 7η συνεδρίαση του Δ.Σ. Εφήβων Βέροιας πραγματοποιήθηκε με όλες τις τυπικές διαδικασίες το πρωί της Τρίτης 19 Μαρτίου.

Τους μαθητές καλωσόρισε αρχικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος εξήρε τη διάθεση και το ενδιαφέρον τους, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον της πόλης, μέσω της συμμετοχικής αυτής διαδικασίας. «Αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια στην οποία καταβάλλεται ώστε να αναδεικνύονται προβλήματα που σας αφορούν άμεσα ή έμμεσα και η αγωνία που έχετε για το μέλλον της πόλης, για ότι καλύτερο μπορεί να γίνει στον δήμο μας, είναι αξιέπαινο και ευχόμαστε  όλοι σας και πολλοί παραπάνω ακόμη μαθητές από τα σχολεία σας, από αυτά τα έδρανα  να είστε οι αυριανοί ενεργοί πολίτες που θα αγωνίζεστε για τα προβλήματα του τόπου».

Για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία που μόνο θετικά έχει να προσδώσει έκανε λόγο ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης. Αφού καλωσόρισε και αυτός με τη σειρά του τους μαθητές, χαρακτήρισε τη διαδικασία ως κάτι μόνο θετικό. «Το δημοτικό συμβούλιο Εφήβων που συνεχίζεται και γίνεται όλα αυτά τα χρόνια μόνο θετικά προσέδωσε και σε εσάς και σε εμάς, διαπιστώντας ότι όλοι μας ζούμε στον ίδιο τόπο κα έχουμε τις ίδιες ανησυχίες. Οι  ανησυχίες σας είναι πραγματικές και έχουν να κάνουν με τα προβλήματα του τόπου που βιώνουμε και μας προβληματίζουν όλους μας. Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις. Άλλοτε είναι πιο εύκολες και άλλοτε είναι πιο δύσκολες και μας απασχολούν στα δημοτικά συμβούλια, τα οποία καλούνται να πάρουν αποφάσεις, για τα πιο απλά θέματα μέχρι τα πιο σύνθετα που αφορούν τη λειτουργία της πόλης μας. Σ' αυτό ακριβώς καλείστε να συνεισφέρετε σήμερα με τις απόψεις μας,  για το ποιά είναι τα καλά και ποιά είναι τα κακώς κείμενα. Σήμερα όλοι θα φύγουμε πιο μορφωμένοι και πιο σοφοί μετά από αυτή τη διαδικασία. Εύχομαι να είναι ωφέλιμη και μόνο για σας».

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ηλίας Τσιφλίδης έκανε μία αναφορά στο θεσμό του δημοτικου συμβουλίου Εφήβων Βέροιας: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων Βέροιας είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου εμπνευστής και πρωτεργάτης, είναι ο Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης,  που άλλοτε με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Παιδείας και άλλοτε με την ιδιότητα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας,  το πίστεψε, το προσπάθησε και τελικά κατάφερε να το εφαρμόσει. Το εμπνεύστηκε από το πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, τη Βουλή των Εφήβων, που πρώτος εφάρμοσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων  έχει ως κύριο σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον των νέων για τα κοινά,  βοηθώντας τους να διαμορφώσουν συνείδηση υπεύθυνου πολίτη και να μυηθούν στις πρακτικές και τις δυσκολίες της δημοκρατίας. Εύχομαι να εμπνεύσει και εσάς που κάποια στιγμή μπορεί να βρεθετεί σε αυτές τις αίθουσες».

Ο δ/ντης της Β/θμιας Εκπαίδευσης Βέροιας κ. Aθανάσιος Αλατζόγλου στο σύντομο χαιρετισμό του αφού συνεχάρη τους έφηβους δημοτικούς συμβούλους που ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο να εκθέσουν την κριτική τους σκέψη και να αναδείξουν τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει και χρήζουν παρέμβασης και αλλαγής στην πόλη επεσήμανε πως: «Σε καμία περίπτωση μην νομίζετε ότι τα προβλήματα που έχετε εντοπίσει είναι γνωστά και η υπογράμμιση περιττή. Μπορεί τα προβλήματα να είναι γνωστά και η επίλυσή τους να συμπεριλαμβάνειται στο πρόγραμμα της δημοτικής αρχής, αλλά η οπτική του προβλήματος με βάση τη δική σας ματιά, έρχεται να εμπλουτίσι μία πτυχή που ίσως να μην είχαν εντοπίσει και να ορθώσετε το ανάστημά σας στα κακώς κείμενα. Η παραγωγή του δημόσιου λόγου δεν είναι εύκολη. Επιστρατεύει το σύνολο της προσωπικότητάς σας και η ποιότητα του χαρακτήρα σας θα φανεί όταν αντιπαρατεθείτε. Και μην ξεχνάτε ότι αντιμάχονται οι ιδέες και όχι οι άνθρωποι».

Στη συνέχεια οι μαθητές μέσα από τεκμηριωμένες απόψεις, διάλογο και ωριμότητα, έθεσαν τους προβληματισμούς τους για ζητήματα καθημερινότητας που «καίνε» τους πολίτες και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσει να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Οι έφηβοι Δημοτικοί Σύμβουλοι συζήτησαν ιδέες και προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την καθαριότητα, την οδική κυκλοφορία και το επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, τα αδέσποτα, το κακό οδικό δίκτυο, την άναρχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα εστίασης, επισημάνθηκαν παρεμβάσεις στο θέμα του αθλητισμού κ.α.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Ηλίας Τσιφλίδης, Αλέκος Τσαχουρίδης, Λάζαρος Ασλανίδης, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Θανάσης Δέλλας, Βασίλης Παπαδόπουλος και Στέλιος Ασλάνογλου.

Την συνεδρίαση παρακολούθησαν οι επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, Θεόφιλος Κορωνάς και Παναγιώτης Χατζησάββας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Σαμανίδης, Μιχάλης Χασιώτης, Χρήστος Μακρίδης, Χρήστος Βοργιάδης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής