breaking news Νέο

Ακριβά πληρώνει η Ελλάδα τις παράνομες χωματερές και τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα

Ακριβά πληρώνει η Ελλάδα τις παράνομες χωματερές και τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα

Ακριβά έχει πληρώσει η χώρα μας τις παράνομες χωματερές, αφού τα κοινοτικά πρόστιμα που της επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα φτάνουν στο ποσό των 48.000.000 ευρώ, ενώ σ' ό,τι αφορά στα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, το ποσό έχει φθάσει τα 17.000.000 ευρώ.

Το παρήγορο είναι πως αυτή η κατάσταση με τα κοινοτικά πρόστιμα για τις χωματερές δείχνει να παίρνει ένα τέλος μέσα στο τρέχον έτος, καθώς από τις 293 που λειτουργούσαν το 2014 στη χώρα (και μεταξύ αυτών σε περιοχές της Ημαθίας), είναι ενεργές μόλις 19 και 23 είναι ανενεργές και βαίνουν προς αποκατάσταση.

Το ίδιο, ωστόσο, δεν μπορεί να λεχθεί και για το θέμα των επικίνδυνων αποβλήτων, μιας και φαίνεται ότι θα έχει... ουρά.

 

Β. Λιόγκας : «Επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία»

 

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βασίλης Λιόγκας, στο περιθώριο ημερίδας στη Θεσσαλονίκη για την κυκλική οικονομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου CESME, στο οποίο και συμμετέχουν δέκα εταίροι από Δανία, Ιταλία, Φιλανδία, Βουλγαρία, Ουαλία και Ελλάδα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, καθώς αυτή μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο.

Ακόμα, κατά τον κ. Λιόγκα, εντός του επόμενου διμήνου θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία αυτού του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ μόνο από την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 15.900 νέες θέσεις εργασίας, με χρονικό ορίζοντα το 2020. Όπως είπε σχετικά, σήμερα το 80% των οικιακών αποβλήτων στην Ελλάδα θάβεται κι έτσι χάνονται αξιοποιήσιμοι πόροι.

 

Απ. Τζιτζικώστας : «Αυτό που θεωρείται απόβλητο για τη μια επιχείρηση, μπορεί να γίνει πρώτη ύλη για μια άλλη ή και για την ίδια»

 

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε γνωστό ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα, που θα χαρτογραφήσει τη μεταποιητική δραστηριότητα στο νομό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρξει μία βάση για την ανάπτυξη βιομηχανικών «συμβιώσεων», στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. «Αυτό που θεωρείται απόβλητο για τη μία επιχείρηση, μπορεί να γίνει πρώτη ύλη για μια άλλη ή για την ίδια», εξήγησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προαναγγέλοντας ενσωμάτωση δράσεων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στο ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Θανάσης Σαββάκης τόνισε τα «πράσινα» οφέλη της κυκλικής οικονομίας και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλης Γεράνης έκανε γνωστό ότι ο ΦΟΔΣΑ ολοκληρώνει μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στις Σέρρες, ενώ θα γίνουν άλλες δύο στη Θεσσαλονίκη.

Με την ευχή βέβαια στο απώτερο μέλλο να να δημιουργηθεί και μια τέτοια μονάδα στην περιοχή της Ημαθίας, να προσθέσουμε εμείς.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής