breaking news Νέο

Άγιος της Εβδομάδας : ΑΓΙΑ ΑΡΓΥΡΗ εκ Προύσης

Άγιος της Εβδομάδας : ΑΓΙΑ ΑΡΓΥΡΗ εκ Προύσης

Γεννήθηκε στην Προύσα το 1688. Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη κοπέλα και ενάρετη χριστιανή.

Αγαπήθηκε σφόδρα από έναν Τούρκο, αλλά επειδή η Αργυρή δεν ανταποκρίθηκε στα αισθήματά του, για να την εκδικηθεί, διέδωσε ψευδώς ότι η Αργυρή ήθελε να ασπαστεί τον Μουσουλμανισμό.

Ο Τούρκος δικαστής κάλεσε την Αγία και την ρώτησε αν ήταν αλήθεια αυτά που ισχυρίζονταν ο ομοεθνής του, και η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

Ο δικαστής ενοχλήθηκε από την αρνητική απάντησή της, θεωρώντας την προσβλητική προς την Μουσουλμανική θρησκεία, και διέταξε να την συλλάβουν, να την μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη και να την φυλακίσουν στην φυλακή του Χάσκιοϊ, όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια. Στην φυλακή υπέστη πολλά βασανιστήρια, προπηλακισμούς και ύβρεις από τις φυλακισμένες Τουρκάλες.

Ο ευλαβής χριστιανός Μανώλης Κιουρτζίμπασης θέλησε να την απελευθερώσει, αλλά η Αγία αρνήθηκε. Η Αργυρή παρέμεινε στην φυλακή 16 μαρτυρικά χρόνια γεμάτα φρικτά βασανιστήρια, δοξολογώντας τον Θεό για στη δύναμη που της έδινε.

Το σώμα της ταλαιπωρήθηκε αλλά η ψυχή της έμεινε αλύγιστη. Πριν παραδώσει το πνεύμα της κατάφερε να κοινωνήσει κρυφά μέσα στη φυλακή, λαμβάνοντας τη κοινωνία μέσα από μια σταφίδα που της έφερε ένας γέροντας.

 Στις 5 Απριλίου 1721 ενταφιάστηκε σύμφωνα με επιθυμία της στον περίβολο του ναού της Αγίας Παρασκευής στο Χάσκιοϊ. Στις 30 Απριλίου 1725 κατά την ανακομιδή των λειψάνων της βρέθηκε ολόσωμη να ευωδιάζει.  Η μνήμη της τιμάται στις 5 Απριλίου.

Απολυτίκιον.

«Τυράννους κατήσχυνας εν τοις βασάνοις σεμνή, δειχθείσα πολύαθλε, ώσπερ αδάμας στερρός, Χριστού μάρτυς ένδοξε, έδειξας εναθλούσα προς Χριστόν τον Σωτήρα, έρωτά τε και ζήλον και ακόρεστον πόθον, δι' ο σε Αργυρή, αυτός αξίως εδόξασε».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής