breaking news Νέο

Κ.Παλουκίδης για την Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας : «Στη δημοτική αρχή δεν αξίζουν ούτε διθύραμβοι, ούτε έπαινοι»

Κ.Παλουκίδης για την Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας : «Στη δημοτική αρχή δεν αξίζουν ούτε διθύραμβοι, ούτε έπαινοι»

Σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο στις 5-4-2024 και η οποία απευθυνόταν προς το δήμαρχο Βέροιας, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας εξέφραζε τις  ευχαριστίες της προς τον κ. δήμαρχο για «την διατυπωθείσα ευθαρσώς και  δημοσίως σύμφωνη θέση σας, ως προς το αίτημα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας για την άμεση διακοπή των εργασιών αυθαίρετης οικοδόμησης  νέων εξ αρχής κατασκευών στο χώρο των κατεδαφισθέντων προσκτισμάτων, που εφάπτονταν στην βορειοδυτική επιφάνεια της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας».

Οφείλουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να πληροφορήσουμε τόσο την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, όσο και τους συμπολίτες μας, για τα εξής:

Ο συνδυασμός μας «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ», έφερε αρχικά το θέμα της απομάκρυνσης των προσκτισμάτων κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας την 20-2-2024, υποβάλλοντας την πρόταση για δημιουργία επιτροπής η οποία θα ασχολούνταν με το ζήτημα. Ο κ. δήμαρχος σ΄αυτή τη συνεδρίαση συμφώνησε για τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Εν συνεχεία, ο  συνδυασμός μας επανήλθε υποβάλλοντας την ανωτέρω πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προς συζήτηση και έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και έτσι περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου (θέμα 16) κατά την συνεδρίασή του την 4-4-2024 με θέμα: «Επί αιτήματος του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ-Κώστας Παλουκίδης» για την συγκρότηση επιτροπής για την απομάκρυνση κτισμάτων που βρίσκονται πλησίον της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας».

Σ΄αυτήν λοιπόν τη συνεδρίαση, προτείναμε τη σύσταση επιτροπής που θα αποτελούνταν από το δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων, τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, τον Μητροπολίτη μας, καθώς και εκπρόσωπο της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, με σκοπό τον προγραμματισμό των κατάλληλων ενεργειών και τον συντονισμό των δράσεων για την οριστική απομάκρυνση των κτισμάτων που ανακατασκευάζονται εκ θεμελίων, έτσι ώστε να αναδειχθεί το μνημείο της Παλαιάς Μητρόπολης της Βέροιας.

Ελπίζαμε και πιστεύαμε ότι η πρότασή μας αυτή θα έβρισκε σύμφωνο τον κ. δήμαρχο και θα προχωρούσαμε στη σύστασή της. Όμως διαψευστήκαμε, διότι ο κ. δήμαρχος θεωρούσε ότι η επιτροπή αυτή θα έπρεπε να ασχοληθεί  με την διερεύνηση της νομιμότητας και να αποτελείται μόνο από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, με συνέπεια η πρόταση του συνδυασμού μας, δυστυχώς να απορριφθεί, με τις ψήφους των παρισταμένων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας δημοτικής αρχής.

Από πού λοιπόν προκύπτει η θέση του δημάρχου ότι θα αγωνιστεί για την απομάκρυνση των κτισμάτων, που διθυραμβικά αναφέρει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών και προς τι οι ευχαριστίες της αλλά και ποιά η σκοπιμότητα της «δημόσιας επιβράβευσης» του δημάρχου από τη στιγμή που η πορεία του θέματος άλλα δείχνει;

Η δημοτική αρχή έδειξε και δείχνει ότι στερείται αντανακλαστικών και πολιτικής ευστροφίας και αντιμετωπίζει καθαρά «φιλολογικά» το πρόβλημα. Αντί να ηγηθεί στο παλλαϊκό αίτημα της απομάκρυνσης των προσκτισμάτων, στέκεται μοιρολατρικά και οχυρώνεται πίσω από μία «νομιμότητα» όπως αυτή την αντιλαμβάνεται,  αρνούμενη να αναδείξει το πρόβλημα και να παλέψει με κάθε τρόπο, πρωτίστως δικαστικά, για την προάσπιση της τοπικής μας ιστορικής κληρονομιάς.

 Σε μια τέτοια, ανάξια του ιστορικού της ρόλου, δημοτική αρχή, δεν τις αξίζουν ούτε διθύραμβοι, ούτε έπαινοι.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής