breaking news Νέο

Εργατικό Κέντρο Ημαθίας : «Σε πολεμικό μέτωπο έχουν μετατραπεί οι χώροι δουλειάς»

  • Εργατικό Κέντρο Ημαθίας : «Σε πολεμικό μέτωπο έχουν μετατραπεί οι χώροι δουλειάς»
  • Εργατικό Κέντρο Ημαθίας : «Σε πολεμικό μέτωπο έχουν μετατραπεί οι χώροι δουλειάς»

Μία ενδιαφέρουσα και κυρίως επίκαιρη συνέντευξη- με αφορμή τη πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς όπως τονίστηκε- για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 11/4 το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας , συμβολικά κάτω από τα γραφεία της Τεχνικής Επιθεώρησης (πρώην Επιθεώρηση Εργασίας) στη Βέροια.

Στην αρχή μίλησε το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων - πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης Κώστας Χατζηδαμιανός που τόνισε: «Εκφράζουμε τη οργή και αγανάκτησή μας για τα συνεχιζόμενα εργοδοτικά εγκλήματα. Οι χώροι δουλειά έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου λόγω της εντατικοποίησης , των ελλείψεων σε μέτρα ασφάλειας και των ανύπαρκτων ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες και η Ομοσπονδία έχει ενημερώσεις και αναδείξει τη κατάσταση που υπάρχει στους χώρους δουλειάς αλλά η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν δεχόμαστε ότι φταίει η κακιά στιγμή.» Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παραδείγματα τοπικά και πανελλαδικά και τόνισε: «Οι εργαζόμενοι έχουμε επιλογή την καταγγελία, την οργάνωση στο συνδικάτο, την καταγγελία τη διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε. Έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας.» Και κατέληξε με κάλεσμα στην απεργία στις 17/4.

Από την πλευρά του ο Νίκος Νατζμέ πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας υπογράμμισε: «Θέλουμε με τη συνέντευξη αυτή να αναδείξουμε τη σημασία που έχει οι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της ζωή τους, δυναμώνοντας τα σωματεία και τον αγώνα για σύγχρονες συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς. Ενόψει της απεργίας στις 17/4 θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα ότι μπροστά στα κέρδη των εταιρειών δεν θα επιτρέψουμε θα θυσιαστούν οι ζωές των εργαζομένων. Η κύρια αιτία των εργοδοτικών εγκλημάτων είναι γιατί λογαριάζουν ως κόστος τη λείψει μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Ο λόγος είναι η εξασφάλιση του μέγιστου ποσοστού κέρδους.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα τοπικά και πανελλαδικά για την παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά και την κατάσταση στην Τεχνική Υπηρεσία που είναι υποστελεχωμένη και χωρίς τα αναγκαία μέσα και τις κυβερνητικές ευθύνες. Επίσης αναφέρθηκε σε ελλείψεις (π.χ ασθενοφόρα) και στον τομέα της υγείας καθώς και στην παρέμβαση σε χώρους εργασίας το προηγούμενο διάστημα.

Και κατέληξε καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 17/4 : «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν δική του υπόθεση μέτρων όπως:

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας

Ενίσχυση του τμήματος της τεχνικής επιθεώρησης εργασίας με περισσότερο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό

Μείωση του εργάσιμου χρόνου από 7ωρο πενθήμερο 35ωρο και 6ωρο στις βαριές ανθυγιεινές εργασίες

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και του ΕΚΑΒ 

Γιατροί εργασίας σε χώρ

Να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους ταχυμεταφορείς (delivery ους όπου συγκεντρώνονται πολλοί εργαζόμενοι κι έλεγχος διάδοσης ασθενειών (πχ έλεγχος covid-19 από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ) 

Παύση εργασιών στον καύσωνα για κάθε εξωτερική εργασία και εξασφάλιση συνθηκών για εσωτερική εργασία (εξαερισμός, κλιματισμός, παροχή νερού)»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής