breaking news Νέο

Δήμος Βέροιας: Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Δήμος Βέροιας: Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα δήμων και πολιτών και προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για τη βέλτιστη υλοποίηση των προβλεπόμενων στον Κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, ανακοίνωσε πως αναμένεται τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την παράταση των προθεσμιών υποβολής των στοιχείων ως εξής:

α) για την εκπόνηση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την υποβολή τεχνικής έκθεσης έως τις 26/04/2024 και

β) για τη λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη έως τις 26/05/2024.

Παράλληλα, θα εκδοθεί άμεσα, νέα εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην ΚΥΑ.

Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω κανονισμός ορίζει μέτρα προληπτικής προστασίας τόσο για υφιστάμενα κτίρια, όσο και για νεοαναγειρόμενα καθώς και για τον περιβάλλοντα χώρο τους, προκειμένου να ενισχυθεί ο βαθμός πυρασφάλειας των ακινήτων και των οικισμών εντός δασών, να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον αλλά πρωτίστως η ζωή των κατοίκων. Ειδικότερα αφορά ακίνητα – οικόπεδα που βρίσκονται:

«α. βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

            •           σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του Ν. 998/79.

            •           σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 Π.Δ. 32/2016, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές.

            •           σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (μη ορεινές ή ημιορεινές και μη κείμενες επί ανώμαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 Π.Δ. 32/2016.

β. βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης α.

γ. βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 998/79, όπως ισχύει.

δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ.

ε. βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 998/79.»

Έπειτα από τις παρατάσεις, που ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο, είναι υποχρεωτική η σύνταξη εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα έως τις 26/04/2024 και στη συνέχεια έως τις 26/05/2024 οι ιδιοκτήτες  των ακινήτων υποχρεούνται να υποβάλλουν τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας, όπου δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

 

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κεφ. ΙΙ, του Κανονισμού Πυροπροστασίας εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (Αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55094/2019- ΦΕΚ 3475/τΒ/24-05-2023) η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των οικισμών που περικλείονται από δασική ή δασώδη έκταση, υφιστάμενοι προ του ’23, κάτω των 2000 κατοίκων, γίνεται για το σύνολο του οικισμού με μέριμνα του αρμόδιου ΟΤΑ.

Ειδικότερα, αντί της μεμονωμένης εξέτασης κάθε κτιρίου , αντιμετωπίζεται το σύνολο του οικισμού ως ενότητα-σύστημα, με τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας πέριξ των ορίων του οικισμού σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες (τοπική αυτοδιοίκηση και δασαρχείο).

Μέχρι τη λειτουργία σχετικής ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρούνται τα παραπάνω, τα στοιχεία αυτά θα υποβάλλονται εντύπως και εις διπλούν στα γραφεία του Δήμου Βέροιας (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας , Μητροπόλεως 55, 4ος όροφος).


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής