breaking news Νέο

Ένας στους δώδεκα εφήβους σε κίνδυνο για παθολογικό τζόγο

Ένας στους δώδεκα εφήβους σε κίνδυνο για παθολογικό τζόγο

Δεν είναι μόνο τα ποτά και τα ξενύχτια – κατά το λαϊκό άσμα- που έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια, αλλά και ο τζόγος, που ... υφαρπάζει περιουσίες ανδρών. Πλέον όμως το πρόβλημα αυτό περνά και σε πιο νεαρές ηλικίες! Και δη στους εφήβους, για τους οποίους ανησυχητικές είναι οι συνέπειες του τζόγου και ιδιαίτερα του διαδικτυακού, καθώς ένα στα 12 παιδιά δείχνει ότι απειλείται από παθολογικό τζόγο, σύμφωνα με την πανεπιστημιακή έρευνα Espad, που έγινε σε 16χρονους μαθητές λυκείου, το 2015, σε 36 χώρες.

Στην Ελλάδα περίπου ένας στους επτά μαθητές, δηλαδή περίπου το 14%, παίζει τουλάχιστον δύο φορές το μήνα τυχερά παιχνίδια. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ένας στους 12 εφήβους, δηλαδή ένα ποσοστό 8,4%, δείχνει ότι είναι σε κίνδυνο για παθολογικό τζόγο, δηλαδή αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, θα προχωρήσει σε εξάρτηση», επισημαίνει ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, στέλεχος της ανοιχτής ψυχοθεραπευτικής μονάδας απεξάρτησης «Αθηνά» του Αιγινίτειου Νοσοκομείου, Ελευθέριος Μέλλος. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το διαδικτυακό τζόγο έναν πολύ πονηρό και ύπουλο τρόπο εξάρτησης, διότι, όπως λέει, «κανείς δεν χρειάζεται να μετακινηθεί. Είναι στο σπίτι του, δεν εκτίθεται, ενδεχομένως να χάνει και την αίσθηση του χρόνου που ξοδεύει ή των χρημάτων που παίζει. Άρα εμπλέκεται πολύ πιο εύκολα σε μια συμπεριφορά εξάρτησης».

Ο τζόγος, που για πολλά χρόνια ανήκε στις διαταραχές των παρορμήσεων, όπως η πυρομανία και η κλεπτομανία, πλέον ανήκει στις διαταραχές εθισμού. Βοήθεια μπορεί να ζητήσει κάποιος στην ανοιχτή ψυχοθεραπευτική μονάδα απεξάρτησης «Αθηνά» (τηλ. 2107757692), που έχει δημιουργηθεί από τη συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών.

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής