breaking news Νέο

Π. Σκουρλέτης : «3,8 εκ. ευρώ περίπου στην Ημαθία, φέραμε άνοιξη μετά τη βαρυχειμωνιά»

  • Π. Σκουρλέτης : «3,8 εκ. ευρώ περίπου στην Ημαθία, φέραμε άνοιξη μετά τη βαρυχειμωνιά»
  • Π. Σκουρλέτης : «3,8 εκ. ευρώ περίπου στην Ημαθία, φέραμε άνοιξη μετά τη βαρυχειμωνιά»
  • Π. Σκουρλέτης : «3,8 εκ. ευρώ περίπου στην Ημαθία, φέραμε άνοιξη μετά τη βαρυχειμωνιά»
  • Π. Σκουρλέτης : «3,8 εκ. ευρώ περίπου στην Ημαθία, φέραμε άνοιξη μετά τη βαρυχειμωνιά»

Η ολοκλήρωση του προγράμματος του 3ου Μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο και η επόμενη μέρα για τη χώρα, η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Υπουργείο Εσωτερικών και η Διοικητική Μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση με το σχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», υπήρξαν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας χθες το μεσημέρι στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, με την παρουσία του στην πόλη για την 29η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 1 Ιουνίου (με ώρα έναρξης 9.30 π.μ.), με την οργανωτική και οικονομική υποστήριξη της Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας και του Δήμου.

 

«Η κυβέρνηση δεν θα πανηγυρίσει για το τέλος του 3ου μνημονίου, αλλά...»

Αναφορικά με την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «βαδίζουμε προς το τέλος του, δίχως να χρειασθεί να μπούμε σε νέο μνημόνιο και ότι για πρώτη φορά οι στόχοι έχουν επιτευχθεί». Έσπευσε όμως να σημειώσει πως «η κυβέρνηση δεν θα πανηγυρίσει γι' αυτό», συμπληρώνοντας πως «ανοίγει μια νέα προοπτική για τη χώρα. Αλλά, επειδή η ζημιά που έγινε τα τελευταία χρόνια από τα μνημόνια είναι μεγάλη, δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη μια μέρα στην άλλη».

Ακόμα, ο Υπουργός Εσωτερικών υπήρξε ξεκάθαρος στο ότι, όσο θα ανεβαίνουν οι ρυθμοί της οικονομίας, η κυβέρνηση θα επανεξετάζει τις δεσμεύσεις που έχει πάρει, συμβάλλοντας προς τη βελτίωσή τους. Κατά τον κ. Σκουρλέτη, η κυβέρνηση δίνει μια μάχη για την αποκατάσταση του πολιτικού συστήματος με την αποκάλυψη σκανδάλων και με το σπάσιμο των μηχανισμών που τα προκαλούν.

 

«Το υπουργείο Εσωτερικών έφερε μια άνοιξη στην Τ.Α. μετά από μια βαρυχειμωνιά»

Αναφερόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε κατηγορηματικά πως στήριξε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την οποία - όπως είπε - έφερε μια άνοιξη μετά από μια βαρυχειμωνιά. Υπενθύμισε ότι μέσα από προγράμματα (Φιλόδημος) κατευθύνθηκαν χρήματα για υποδομές, όπως και το ότι δόθηκαν χρήματα για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, για την Ημαθία και μέσω του προγράμματος Φιλόδημος 2 δόθηκαν 2.055.700 ευρώ (τα οποία και αναλύονται σε 859.100 στη Βέροια, 650.700 στην Αλεξάνδρεια, 545.900, στη Νάουσα), ενώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές καταβλήθηκαν 1.780.566,38 ευρώ (626.335 στη Βέροια, 704.891,18 και 447.338,31 στη Νάουσα).

 

«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1» : Το πρώτο βήμα μιας συνολικής μεταρρύθμισης

Στην αναφορά του για το σχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», ο κ. Σκουρλέτης κατέστησε σαφές πως πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας συνολικής μεταρρύθμισης, προωθεί την κουλτούρα των συνεργασιών και αφήνει πίσω τις μονοπαραταξιακές διοικήσεις. Ο ίδιος έκρινε ακόμα πως το εν λόγω σχέδιο γεφυρώνει το χάσμα περιφέρειας - κέντρου, στηρίζει τις τοπικές κοινότητες, κατηγοριοποιεί του Δήμους, στην προσπάθεια μιας καλύτερης εφαρμογής πολιτικής και προωθεί τα τοπικά δημοψηφίσματα.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης έβαλε κατά της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ για τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει απέναντι στο σχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1».

«Η ΝΔ έχει μια στείρα αντίθεση και δεν έχει να παρουσιάσει ούτε μία μεταρρύθμιση από το 1974 και μετά. Έχει μια βαθειά συντηρητική θέση και επιδιώκει να συρρικνώσει τους Δήμους, προσφέροντας υπηρεσίες στους ιδιώτες» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε ότι πριν πει «όχι» απέναντι στο σχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», θα πρέπει να προστρέξει στον κ. Ραγκούση, ο οποίος ήταν αυτός που έφερε το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

 

Ερωταπαντήσεις

Στα ερωτήματα που τέθηκαν κατόπιν από τους εκπροσώπους του τοπικού τύπου, κληθείς ο κ. Σκουρλέτης να απαντήσει στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη... βρώμικη δουλειά (κατά δήλωση του Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα) με το 3ο Μνημόνιο, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ένα πρόγραμμα με την επίτευξη των στόχων του, που ήταν προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού, για να αποφευχθεί η τυφλή σύγκρουση, που θα ήταν επώδυνη για τη χώρα.

Ερωτώμενος ο κ. Σκουρλέτης, για το αν στο δεύτερο βήμα ανοίξει συζήτηση για το χωροταξικό των Δήμων και το αν δημιουργηθεί και 4ος Δήμος τελικά στην Ημαθία, υπήρξε σαφής : «Η επόμενη φάση θα αφορά στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Δήμων. Το χωροταξικό θα εξετασθεί, μόνο όταν επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και φυσικά αν υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών», είπε.

Σε άλλο ερώτημα που ετέθη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, για το αν υπάρχει προοπτική της συνέχισης της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ μετεκλογικά, τη στιγμή που υπάρχουν διαφωνίες σε εθνικά ζητήματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε : «Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει μετά τις εκλογές».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής