breaking news Νέο

Μείωση έως 80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας από την αρχή του έτους

Μείωση έως 80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας από την αρχή του έτους

Φαίνεται πως η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους 0,04 ευρώ ανά σακούλα από τα σούπερ μάρκετ, έχει επιδράσει καταλυτικά στη χρήση της πλαστικής σακούλας από την αρχή του έτους, μιας και υπήρξε μείωση σε ποσοστό έως 80%. Όσο για τα υπόλοιπα κανάλια του λιανεμπορίου (ένδυση, υπόδηση, εστίαση κλπ), η μείωση κυμαίνεται κάτω από το 50%, κάτι που καταδεικνύει ότι τα περιθώρια για μείωση χρήσης της σακούλας μπορεί να υπάρξουν σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που παρουσίασε την Τρίτη το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι περίπου 100.000.000 σακούλες, που διατέθηκαν από τα σούπερ μάρκετ, αντιστοιχούν σε έσοδα 3.000.000 ευρώ για το κράτος, συν 1.000.000 ευρώ από το ΦΠΑ.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος Ερευνών του ΙΕΛΚΑ Λευτέρης Κιοσές, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης, τότε το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες σε σχέση με το 2017.

Πάντως, όπως και να έχει, με αυτούς τους ρυθμούς δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος, που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Τώρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ, η μείωση κατά 65%, που καταγράφεται στην ελληνική αγορά, οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 130 σακουλών ανά κάτοικο ετησίως.

Παράλληλα, οι μεγάλες αλυσίδες θα αρχίσουν από το 2019 να βγάζουν από τα ράφια τους συσκευασίες, από σκληρό πλαστικό, με στόχο να ξεκινήσει σταδιακά η αντικατάσταση των πλαστικών συσκευασιών.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής