breaking news Νέο

Χαρακτήρα "Βουλής" απέκτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στη συνεδρίαση της Τετάρτης

  • Χαρακτήρα
  • Χαρακτήρα
  • Χαρακτήρα

Σε μια ... μικρή Βουλή μετατράπηκε για κάτι παραπάνω από 90 λεπτά, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Τετάρτη το απόγευμα, καθώς το θέμα του ονόματος του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων και η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Τσίπρα και Ζάεφ, για την οποία γίνεται λόγος τα τελευταία 24ωρα στα ΜΜΕ της χώρας, απετέλεσαν αφορμή για τα μέλη του σώματος, στην προημερησίας διάταξης διαδικασία της συνεδρίασης, να εκφράσουν και πάλι τις υπάρχουσες διαφωνίες τους.

Διαφωνίες οι οποίες εκφράστηκαν – όπως άλλωστε αναμένονταν – με έντονο τρόπο, με κυρίαρχα συναισθήματα την ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας από τη μία και την πικρία, οργή, αγανάκτηση, αλλά και τη διάθεση, επιδίωξη, για τη συνέχιση των προσπαθειών να μην περάσει αυτή η συμφωνία, από την άλλη.

Επιφυλακτικός, ως προς το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμφωνίας, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτήν τη συμφωνία και δεν θα είναι καλή εξέλιξη για εμάς..».

«Όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα η συμφωνία, αλλά δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα. Η συμφωνία αυτή προσβάλει τα δίκαια του Ελληνισμού. Γιατί, λοιπόν, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν δημοψήφισμα ή δεν προκηρύσσουν εκλογές; Είναι θέμα εθνικό, πατριωτικό, αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Δεν πρέπει να υποχωρούμε σε ξένα συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ξεπουλήσουμε το όνομα της Μακεδονίας. Όλοι μαζί να παλέψουμε ενάντια σ' αυτό που πάει να γίνει», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα  για μια νέα Βέροια» Γιάννης Παπαγιάννης, ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Μπέκης επεσήμανε : «Από τη συμφωνία αυτή χάνουν οι εθνικιστικές πολεμοκάπηλες πλευρές και από τις δύο χώρες και κερδίζουν οι νηφάλιοι, οι ψύχραιμοι. Κερδίζει η ειρήνη και ο αλληλοσεβασμός. Βέβαια, κερδίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αλλά είμαστε χώρα υπό εξάρτηση. Δεν έχουμε εθνική και λαϊκή κυριαρχία». Ο, δε, Γιώργος Μελιόπουλος υπογράμμισε : «Η συμφωνία προωθεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης στα Βαλκάνια μέσω των συμφερόντων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία».

Ο Αντώνης Καγκελίδης, αφού εξέφρασε την πικρία αλλά και την οργή του για το ότι «έφθασαν οι γείτονές μας να κάνουν δημοψήφισμα κι εμείς, η χώρα της Δημοκρατίας, δεν κάνουμε. Πρέπει να γίνει», έκανε λόγο «για συμφωνία ήττας και μειοδοσίας». Προσέθεσε, δε, πως «πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά, να ξυπνήσουμε και σαν ποντιακά σωματεία θα δείξουμε τον αγώνα μας».

Ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου έθεσε εν πρώτοις ότι «οι συνθήκες είναι εκρηκτικές. Πρέπει να κλείνουν τα μέτωπα, αλλά όχι να κλείνουν βιαστικά», ενώ κατόπιν εξέφρασε την ανησυχία του «για διχασμό σε εθνοπροδότες και εθνικιστές» και συνάμα την ανάγκη για το ότι «πρέπει να μας διακατέχει ομοψυχία και σύνεση».

«Προσωπικά νιώθω διπλά ηττημένος. Και ως άνθρωπος και ως Έλληνας. Γιατί όλα έχουν ένα όριο. Και ο καθένας μας έχει μια προσωπική κόκκινη γραμμή», ανέφερε από την πλευρά του ο Θανάσης Αποστολόπουλος.

Ο Γιώργος Γουλτίδης από τη μεριά του σημείωσε χαρακτηριστικά : «Η κυβέρνηση είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Εξυπηρετείται το συμφέρον των ΗΠΑ».

Με τη σειρά του ο Γιώργος Σοφιανίδης έκρινε πως χρειάζεται να γίνει δημοψήφισμα, θέση την οποία είχε εκφράσει και σε προγενέστερη συνεδρίαση πάνω στο ζήτημα αυτό, εκφράζοντας αμφιβολίες ως προς το ότι «Θα ονομάζονται οι γείτονες Βορειομακεδόνες και τη γλώσσα τους θα τη λένε σλαβομακεδονική;».

Ο Θεόφιλος Κορωνάς αρκέστηκε να πει: «Ζούμε ιστορικές στιγμές. Μιλάμε για έντιμη συμφωνία. Κινήθηκε στα όρια της υποχώρησης και όχι της προδοσίας», με το Ζήση Πατσίκα να βάζει στην αναφορά του πως : «Αναγνωρίζεται η Μακεδονική εθνότητα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση λέει «όχι» και θα το κάνει και στη Βουλή».

Ο Γιάννης Καραγιάννης, πρόεδρος της Τ.Κ. Τριλόφου, τόνισε : «Σαν Έλληνας και Μακεδόνας αισθάνομαι πικραμένος. Θέλω να εκφράσω το παράπονό μου σ' όλους τους πολιτικούς. Ξέχασαν τους αγώνες και τις θυσίες όσων αγωνίστηκαν για τη Μακεδονία».

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος. «Σπουδαία η συμφωνία που επήλθε ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα που χρόνισε. Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκρούσεις. Θέλουν πτώση της κυβέρνησης όσοι δημιουργούν προβλήματα. Συμφωνήθηκε κάτι πολύ σημαντικό, ο γεωγραφικός προσδιορισμός erga omnes. Αυτό θέλαμε», υποστήριξε.

Ο Βασίλης Λυκοστράτης επεσήμανε πως «χρειάζεται χρόνος. Δεν πρέπει να υπογράψει βιαστικά ο Τσίπρας, ενώ στους Σκοπιανούς δίνεται χρόνος», εκφράζοντας συγχρόνως και το ότι «χρειάζεται να κάνουμε δημοψήφισμα».

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος στάθηκε στο ότι: «Το όνομα έπρεπε να είναι μία λέξη και όχι δύο. Το Severna (βόρεια) μπορεί να φύγει, ενώ αν ήταν Σλαβομακεδονία, όχι». (Εδώ, βέβαια, να θυμίσουμε ότι ο εκλιπών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει πως το όνομα ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ θα ήταν η καλύτερη λύση στο εν λόγω ζήτημα).

Τέλος, ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης υπογράμμισε από τη μεριά του: «Η ιστορία ξαναγράφεται! Αφού κάναμε του κόσμου τις παραχαράξεις, τώρα που το είπαν οι Αμερικανοί, το θεωρήσαμε παραχωρήσεις. Διδάξαμε ειρήνη και συμφιλίωση, αλλά εδώ φτάσαμε στην παραχάραξη. Και αύριο θα μας πουν να υποχωρήσουμε και στους Τούρκους». Επιπλέον, ο Δήμαρχος τάχθηκε «κατά της σύνθετης ονομασίας και της χρήσης του όρου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπω τι γίνεται γύρω μας».

• Κατά τα άλλα, στην προχθεσινή, 13η για το 2018, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, υπήρχαν και 42 θέματα στην ημερήσια διάταξη και ένα έκτακτο θέμα που τέθηκε. Τα οποία, βεβαίως – βεβαίως, έλαχε να καλυφθούν σε σύντομο χρόνο, όταν άρχισαν να αποχωρούν σιγά – σιγά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας, με πρώτους και καλύτερους της μείζονος και εν συνεχεία ορισμένων της ελάσσονος μειοψηφίας (γιατί άραγε;).

• Επανερχόμενοι και πάλι στα της προημερησίας διάταξης, ο Γιώργος Μελιόπουλος επικεντρώθηκε στο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής της Κυψέλης, οι οποίοι βλέπουν την παιδική χαρά να ρημάζει.

• Ο Γιώργος Γουλτίδης έκανε λόγο για «μπλόκο» στο δρόμο, που οδηγεί στα Ανάκτορα της Βεργίνας, τα οποία πρόσφατα παραδόθηκαν στο κοινό, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δ.Σ.

Απαντώντας επ' αυτού ο Άρης Λαζαρίδης έθεσε κάτι τέτοιο ως επιτακτική ανάγκη μέχρι νεωτέρας, έπειτα από αυτοψία της Τροχαίας και της Αρχαιολογίας.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής