breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...

Έξυπνο μπουφάν για ποδηλατιστές – Καθοδηγεί τους αναβάτες και προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς

Φανατικοί ποδηλατιστές της Ford Βρετανίας κατασκεύασαν ένα μοναδικό ρούχο, που επιτρέπει στους αναβάτες να κινηθούν ευκολότερα και ασφαλέστερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κυκλοφορία με ποδήλατο σε πολυσύχναστους δρόμους εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά όταν ο ποδηλάτης προσπαθεί να δει τη διαδρομή στο χάρτη του κινητού του ή του GPS. Έτσι, μια ομάδα οπαδών του ποδηλάτου στη Ford δημιούργησαν ένα έξυπνο μπουφάν. Αφενός διευκολύνει τους αναβάτες να φτάσουν συντομότερα στον προορισμό τους και αφετέρου ειδοποιεί τους άλλους για την παρουσία και τις προθέσεις τους, μέσω εφαρμογής στο κινητό.

 

Το μαγικό αυτό ρούχο διαθέτει μανίκια που ανάβουν, υποδεικνύοντας πότε ο αναβάτης σκοπεύει να κατευθυνθεί δεξιά ή αριστερά. Ακόμα, όταν αυτό είναι συνδεδεμένο σε smartphone, η εφαρμογή δημιουργεί μικροδονήσεις στο αντίστοιχο μανίκι, ώστε ο ποδηλατιστής να γνωρίζει προς τα πού να κατευθυνθεί και σε ποιες διαδρομές να κινηθεί, αποφεύγοντας το μποτιλιάρισμα και τις διασταυρώσεις.

 

Ωστόσο με το «έξυπνο» μπουφάν δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο, για να κοιτάξουν την οθόνη του smartphone, αφού ακουστικές και απτικές αλληλεπιδράσεις επιτρέπουν στους αναβάτες να απαντήσουν κλήσεις, να διαβάσουν μηνύματα και να επαναλάβουν οδηγίες πλοήγησης. Επίσης, το μπουφάν διαθέτει ενσωματωμένο φως, που αναβοσβήνει κατά το φρενάρισμα.

 

Έξυπνο μπουφάν και άσε το γιωταχί στην άκρη

 

Η φιλοσοφία του έξυπνου μπουφάν εντάσσεται στην καμπάνια της Ford «Share The Road», η οποία στοχεύει στην καλλιέργεια αρμονίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ οδηγών και ποδηλατών. Στη Μεγάλη Βρετανία η παρουσίασή του συμπίπτει με τις εκδηλώσεις Bike Week UK και London Tech Week 2018, όπου ποδήλατο και τεχνολογία παίρνουν κεντρική θέση.

 

Το μαγικό ρούχο υπογραμμίζει τη συλλογική προσέγγιση της Ford στην καινοτομία, αφού αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Lumo, εξειδικευμένη σε ποδηλατικά ρούχα, και την Tome, ειδική σε λογισμικό πλοήγησης. Προς το παρόν, το έξυπνο μπουφάν παραμένει σε στάδιο πρωτοτύπου. Ωστόσο, η Ford έχει ήδη καταθέσει την ευρεσιτεχνία, ώστε μελλοντικά, είτε να εξελιχθεί περαιτέρω, είτε να παραχωρηθεί σε άλλους μαζί με τη συνοδευτική εφαρμογή και την τεχνογνωσία.

*****

Πώς εκπαιδεύονται τα έντομα για τις ταινίες

Είναι τα μικροσκοπικά πλάσματα, που εμφανίζονται σε ταινίες και σειρές και κλέβουν την παράσταση. Και όμως, τα έντομα στις ταινίες χρειάζονται εκπαίδευση!

Πολλές φορές, αντί να χρησιμοποιήσουν τις εξελιγμένες μεθόδους ενός υπολογιστή για τα εφέ, χρησιμοποιούν πραγματικά έντομα για ταινίες και σειρές. Και όπως κάθε άνθρωπος, που συμμετέχει σε μία ταινία, έτσι και αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα χρειάζονται εκπαίδευση…

 

Έντομα όπως κατσαρίδες, αράχνες, πεταλούδες, παίζουν καθοριστικό ρόλο σε blockbusters ταινίες. Αλλά για να συμμετάσχουν όλα αυτά τα μικροσκοπικά ζωύφια σε ταινίες ή σειρές, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και εκεί έρχεται ο εντομολόγος Steven Kutcher, για να κάνει το θαύμα του!

 

Ο Steven έχει δουλέψει σε εκατοντάδες πρότζεκτς, που ήταν απαραίτητη η αληθινή χρήση εντόμων, δίχως τη βοήθεια εφέ. Από τις πιο διάσημες συνεργασίες του ήταν με τις ταινίες: Spider-Man, Arachnophobia και Jurassic Park. «Δεν τις εκπαιδεύουμε ακριβώς, αλλά προσπαθούμε να καταλάβουμε και να προβλέψουμε τη συμπεριφορά τους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τις ελέγξουμε!», δηλώνει ο ίδιος στην κάμερα του Insider.

«Αν για παράδειγμα ένας σκηνοθέτης θέλει να κάνω την αράχνη να κινηθεί προς μία μεριά, αυτό γίνεται είτε με τη βοήθεια ισχυρού φωτός, είτε με αέρα, είτε με την αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας. Επίσης, αν πρέπει, ας πούμε, η αράχνη να σηκώσει ένα άκρο της, τότε αυτό που κάνω είναι να ασκώ πίεση στα πίσω άκρα της και ως αντίδραση αυτή κάνει αυτό που πρέπει!», εξομολογείται μιλώντας για τα μυστικά επιτυχίας του.

Και συμπληρώνει: «Ποτέ δεν κάνουμε κακό σε κάποιο έντομο. Όλα γίνονται πολύ προσεκτικά, για να μην τραυματιστεί ούτε το έντομο, αλλά ούτε και οι ηθοποιοί».

Ο Steven έχει στο σπίτι του εκατοντάδες έντομα, ενώ δηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τα φοβούνται, αφού είναι κομμάτι της Φύσης.

*****

Η «Πολυνησία» της Ελλάδας

Όταν βρεθεί κανείς εκεί, νομίζει ότι βρίσκεται σε κάποια εξωτική Πολυνησία... Για να φτάσετε εκεί, πρέπει να κινείστε με το αυτοκίνητο για 10 χιλιόμετρα πάνω σε μια στενή λωρίδα γης μέσα στη θάλασσα. Το καταπράσινο τοπίο, τα γαλάζια νερά και οι εικόνες σαν… ζωγραφιά θα σας αποζημιώσουν, αφού η Φύση εκεί είναι στα καλύτερα της!

 

Τα πολυάριθμα νησάκια λέγεται ότι παλαιότερα ήταν ενωμένα μεταξύ τους. Η διάταξη των πολλών μικρών νησιών, με τις εσωτερικές λίμνες, την έντονη βλάστηση, θυμίζουν τις Ατόλες της Πολυνησίας σε κάποιον εξωτικό προορισμό… Βρίσκονται όμως στην Ελλάδα και αποτελούν έναν επίγειο παράδεισο.

 

Το πλησιέστερο χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας στον Αμβρακικό κόλπο είναι η Κορωνησία. Με 167 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), το χωριό απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας. Βρίσκεται στο μικρό νησί Πέρα Νησί, το οποίο όμως είναι γνωστό συνολικά ως Κορωνησία.

 

Η περιοχή φημίζεται για τα πολυάριθμα είδη πανίδας. Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου. Τα ζεστά, ρηχά νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας. Γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές και σαλάχια είναι μερικά μόνο από τα είδη ψαριών, που φωλιάζουν στα ζεστά και ρηχά νερά της Κορωνησίας.

 

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου και της Πρέβεζας. Πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας.

 

Στην είσοδο του κόλπου κατασκευάστηκε και δόθηκε στη κυκλοφορία το 2002 υποθαλάσσια σήραγγα, η οποία συνδέει το Άκτιο με την Πρέβεζα. Στον κόλπο και ιδιαίτερα στο λιμένα της Αμφιλοχίας παρουσιάζεται κατά τους θερινούς μήνες (ιδιαίτερα τον Αύγουστο) το φαινόμενο φωσφορισμού της θάλασσας, το οποίο οφείλεται σε συσσώρευση μικροοργανισμών (πλαγκτού).

*****

Είναι ένας Άγγλος, ένα Γάλλος και ένας Έλληνας στο μουσείο και κοιτάζουν ένα πίνακα με τον Αδάμ και την Εύα.

Ο Άγγλος λέει : «Κοιτάξτε τη γαλήνη και την ηρεμία που κυριαρχεί στα πρόσωπά τους. Σίγουρα πρέπει να ήταν Άγγλοι».

Ο Γάλλος λέει : «Μα τι λες, κοίτα τα κορμιά τους πόσο ωραία είναι μέσα στη γύμνια τους. Πρέπει να ήταν Γάλλοι».

Λέει και ο Έλληνας : «Ρε σεις, τι λέτε; Δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν στέγη, έχουν μόνο ένα μήλο για να φάνε και τους λένε πως αυτό είναι ο παράδεισος. Σίγουρα είναι Έλληνες»!


αράχνη
Η «Πολυνησία» της Ελλάδας
Αδάμ-Εύα

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής