breaking news Νέο

Τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ Βέροιας παρουσίασαν οι Δ. Μαυρογιώργος, Δ.Τσέκας και Γ.Σιδηρόπουλος

Τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ Βέροιας παρουσίασαν οι Δ. Μαυρογιώργος, Δ.Τσέκας και Γ.Σιδηρόπουλος

Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και το Νοσοκομείο Ημαθίας - Μονάδα Βέροιας με το τοπικό παράρτημα του ΟΚΑΝΑ παρέθεσαν συνέντευξη τύπου, χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του Διοικητή κ. Τάκη Μαυρογιώργου. Ο οποίος, παίρνοντας πρώτος το λόγο, επεσήμανε ότι «γίνεται μία προσπάθεια προστασίας των νέων από τη μάστιγα των ναρκωτικών», υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι οι χρήστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς, ενώ οι έμποροι να εξοστρακίζονται. Κατά τον κ. Μαυρογιώργο η λύση που θα μπορούσε να υπάρξει, είναι «να φύγει το οικονομικό όφελος της εμπορίας από τη μέση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει, όταν οι χρήστες, οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι σε προγράμματα απεξάρτησης λαμβάνουν τη δόση τους από τα νοσοκομεία». Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως «θα έπρεπε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να αλλάξουμε πολλά. Γιατί κάθε παιδί που χάνεται από ναρκωτικά, είναι μια πληγή στο σώμα της χώρας».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσέκας, Υπεύθυνος του Γραφείου ΟΚΑΝΑ Βέροιας, αναφέρθηκε στον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα ναρκωτικά (ΕΜCDDA), ο οποίος επισημαίνει σήμερα στοιχεία, που καταδεικνύουν αυξημένη διαθεσιμότητα κοκαϊνης στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά 2018: Τάσεις και εξελίξεις, η οποία δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες.

 

Κοκαϊνη

Όπως είπε, η κοκαϊνη είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη. Περίπου 2,3 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έχουν κάνει χρήση της ουσίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους (ΕΕ-28). Με βάση τις ενδείξεις ότι αυξάνεται η καλλιέργεια κόκας και η παραγωγή κοκαϊνης στη Λατινική Αμερική, η σημερινή ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η αγορά κοκαϊνης της Ευρώπης είναι σε άνθηση, ενώ οι δείκτες υποδηλώνουν πλέον ότι αυξάνεται η διαθεσιμότητα της εν λόγω ουσίας σε διάφορες χώρες.

Παρ' ότι η τιμή της κοκαϊνης παρέμεινε σταθερή, η καθαρότητά της στο δρόμο ανήλθε το 2016 στο υψηλότερο επίπεδο της σε διάστημα δεκαετίας. Έχει αυξηθεί επίσης και ο αριθμός των κατασχέσεων κοκαϊνης. Το 2016 αναφέρθηκαν στην ΕΕ περίπου 98.000 κατασχέσεις της ουσίας (90.000 το 2015), οι οποίες αντιστοιχούν σε 70,9 τόνους. Σε επίπεδο πόλεων, μία πρόσφατη μελέτη σχετικά με τα κατάλοιπα ουσιών στα αστικά λύματα αποκάλυψε ότι στο διάστημα από το 2015 έως το 2017, σημειώθηκε αύξηση στα κατάλοιπα κοκαϊνης σε 26 από τις 31 πόλεις, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα υψηλότερα επίπεδα καταλοίπων καταγράφηκαν σε πόλεις στο Βέλγιο, στις Κάτω χώρες, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στις πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης που μελετήθηκαν.

 

Αύξηση των επιπέδων της τρέχουσας παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη

Συνεχίζοντας ο κ. Τσέκας, είπε ότι σύμφωνα με το διευθυντή του ΕΜCDDA Alexis Goosdeel, «τα πορίσματα της νέας μας έκθεσης υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη σήμερα υφίσταται τις συνέπειες της αυξημένης παραγωγής κοκαϊνης στη Λατινική Αμερική.

Ενώ η Ευρώπη αποτελεί σημαντική αγορά παράνομων ουσιών, οι οποίες διακινούνται από πολλές περιοχές του κόσμου, μεταξύ άλλων από τη Λατινική Αμερική, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Ωστόσο, στη σημερινή έκθεση επισημαίνεται επίσης ο ρόλος της Ευρώπης ως περιοχής παραγωγής, καθώς σημειώνεται ότι «τη φετινή χρονιά παρατηρούνται, για μια σειρά από ουσίες, ανησυχητικές ενδείξεις, οι οποίες υποδηλώνουν αύξηση των επιπέδων της τρέχουσας παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη».

 

Κάνναβη

Περνώντας στην κάνναβη, ο Δημήτρης Τσέκας επεσήμανε πως «η αύξηση της παραγωγής κάνναβης υψηλής δραστικότητας στην Ευρώπη δείχνει να έχει επηρεάσει τις δραστηριότητες των παραγωγών κάνναβης εκτός της ΕΕ, όπως φαίνεται από την υψηλότερη δραστικότητα της ρητίνης κάνναβης, που εισάγεται παράνομα στην Ευρώπη από το Μαρόκο».

 

Ψυχοδραστικές ουσίες

Αναφερόμενος στις νέες ψυχοδραστικές ουσίες (ΝΨΟ/«νέα ναρκωτικά») σημείωσε ότι: «Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες (ΝΨΟ/«νέα ναρκωτικά») εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για την πολιτική και τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη. Οι ΝΨΟ, οι οποίες δεν καλύπτονται από διεθνείς ελέγχους ναρκωτικών, περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα ουσιών, όπως συνθετικά κανναβινοειδή, οπιοειδή, καθινόνες και βενζοδιαζεπίνες. Το 2017 καταγράφηκαν για πρώτη φορά 51 ΝΨΟ στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ - αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου μια ουσία την εβδομάδα. Παρότι ο ετήσιος συνολικός αριθμός των νέων ουσιών που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην αγορά, μειώθηκε τα έτη αιχμής - 98 το 2015, 101 το 2014 - ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων ΝΨΟ παραμένει υψηλός. Στο τέλος του 2017 το ΕΜCDDA παρακολουθούσε περισσότερες από 670 ΝΨΟ (σε σύγκριση με περίπου 350 το 2013). Οι βλάβες για την υγεία που συνδέονται με τα νέα συνθετικά κανναβινοειδή και τα νέα συνθετικά απιοειδή - μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η οξεία δηλητηρίαση και ο θάνατος - οδήγησαν το ΕΜCDDA να πραγματοποιήσει για πρώτη φορά εννέα αξιολογήσεις κινδύνου το 2017».

 

Φυλακές

Για δε τις φυλακές, ο Δημήτρης Τσέκας επεσήμανε πως «είναι δομή καίριας σημασίας για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης, που έχουν οι χρήστες ναρκωτικών και στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αποφέρουν οφέλη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο (π.χ. πρόληψη υπερβολικής δόσης μετά την αποφυλάκιση, μείωση της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, λόγω χρήσης ναρκωτικών, όπως ΗΙV και HCV. Η φετινή έκθεση επισημαίνει τις ευκαιρίες παρέμβασης σε αυτή τη δομή και εφιστά την προσοχή στις διαφορές που παρατηρούνται σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά στην παροχών των υπηρεσιών».

 

Ευρώπη : Αύξηση θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών

Ο Δημήτρης Τσέκας στην αναφορά του - πάντα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2018 - έβαλε και τις διαδικτυακές πωλήσεις και την εμφάνιση νέων βενζοδιαπτινών, οι οποίες δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακα στην ΕΕ.

Τέλος, στη σημερινή έκθεση, είπε ο ίδιος, επισημαίνεται η ανησυχία σχετικά με το μεγάλο αριθμό θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Ευρώπη, ο οποίος καταγράφει άνοδο τα τελευταία τέσσερα έτη. Το 2016 εκτιμάται ότι προκλήθηκαν περισσότεροι από 9.000 θάνατοι στην Ευρώπη, (ΕΕ - 28, Τουρκία και Νορβηγία), λόγω υπερβολικής δόσης, κυρίως από χρήση ηρωίνης και άλλων οπιοειδών, αν και συχνά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, ειδικότερα αλκοόλ και βενζιοδαζεπίνες».

 

«Γίνεται δουλειά στο ΟΚΑΝΑ Βέροιας»

Ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, Υπεύθυνος Ψυχίατρος ΟΚΑΝΑ Βέροιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, σε σύγκριση με τα προβλήματα που υπάρχουν στη δομή, από τα αποτελέσματα του προγράμματος. «Γίνεται δουλειά στη μονάδα της Βέροιας. Καινούργια μέλη έρχονται, για να ζητήσουν βοήθεια. Σύντομα μπαίνουν στο πρόγραμμα όλο και περισσότερα άτομα και περνούν σε άλλα στάδια», ανέφερε και προσέθεσε : «Συχνά υπάρχουν υποτροπές ατόμων, που έκαναν χρήση ηρωίνης - επιστρέφουν στα ναρκωτικά με την κοκαϊνη».

Ακόμα, ο κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι η μονάδα του ΟΚΑΝΑ είναι πλήρης, αλλά - όπως τόνισε - δεν θα σταματήσει να δέχεται χρήστες. «Θα γίνει, αν χρειαστεί..., υπερπλήρης. Δεν θέλουμε να υπάρχει λίστα, θέλουμε όσοι έρχονται, να εξυπηρετούνται», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επεσήμανε ότι κάποιοι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετακίνησης (έρχονται από Καστοριά, Φλώρινα, Πέλλα, Κοζάνη), ενώ κάποιοι άλλοι είναι άστεγοι στη Βέροια και χρειάζεται να δούμε τη δημιουργία ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας και ενός υπνωτηρίου».

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής