breaking news Νέο

Διαφορετικές εκτιμήσεις των Κ. Καλαϊτζίδη και Φ. Καρασαρλίδου για την κατάσταση της τάφρου 66

Διαφορετικές εκτιμήσεις των Κ. Καλαϊτζίδη και Φ. Καρασαρλίδου για την κατάσταση της τάφρου 66

Γνώριμο φαινόμενο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι ανακοινώσεις-διαπιστώσεις κυβερνητικών βουλευτών, περί της «Τάφρου 66».

Θα περίμενα φυσικά να προάγουν λύσεις, αντί των προβαλλομένων θεωριών, που περιάγονται, μέσω δελτίων τύπου  στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, Ημαθίας και Πέλλας.

Και φυσικά θα περίμενα οι φίλοι βουλευτές να επικοινωνήσουν με εμένα και τον θεσμικό ρόλο που διαθέτω.

Δεν είναι του χαρακτήρα μου να επικοινωνώ με δελτία τύπου, ούτε και να μην σέβομαι ή να παρακάμπτω τις αρμοδιότητες θεσμών και φορέων, στο πλαίσιο μιας ανούσιας επικοινωνιακής προβολής.

Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να ενημερώσω τους πολίτες της Ημαθίας και της Πέλλας, ότι η, κατά το νόμο αρμόδια ελεγκτική αρχή, η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Π.Ε Ημαθίας, προέβη την Παρασκευή 13η Ιουλίου του 2018 σε λήψη δειγμάτων από τα σημεία Η1 (είσοδος τάφρου 66 στην Π.Ε. Ημαθίας από τα όρια Π.Ε. Πέλλας) και Η2 (Έξοδος τάφρου 66 στον ποταμό Αλιάκμονα).

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν τα κάτωθι στοιχεία :

 

Για το σημείο Η1 COD: 16  PH: 7,6 και αιωρούμενα στερεά 35,1

Για το σημείο Η2 COD:   6  PH: 7,8 και αιωρούμενα στερεά 16

 

Τα αποτελέσματα είναι εντός των φυσιολογικών μετρήσεων με σαφή βελτίωση των στοιχείων κατά τη ροή του νερού από τα όρια των Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας έως την έξοδο της τάφρου στον ποταμό Αλιάκμονα.  

 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Ημαθίας, πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όλους τους απαραίτητους ελέγχους, τόσο στις βιομηχανίες όσο και στους αποδέκτες και παρεμβαίνουν όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ της Περιφερειακής μας Ενότητας, ρυθμίζεται η οικολογική παροχή στην «Τάφρο 66», καθώς την περίοδο αυτή αυξάνονται και οι ανάγκες για άρδευση.

Συγχρόνως, το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας « Παρεμβάσεις για τη διατήρηση της διοχετευτικότητας και συντήρησης των αποστραγγιστικών έργων ποταμού Λουδία και τάφρου 66 για το έτος 2016» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο και σε φάση δημοπράτησης βρίσκεται το αντίστοιχο έργο για τα έτη 2018-2019, προϋπολογισμού 738.000 ευρώ, τα οποία θα βελτιώσουν την κατάσταση στις εν λόγω περιοχές.

Η Π.Ε. Ημαθίας, η ΠΚΜ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και εγώ προσωπικά συνεργαζόμαστε με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για το καλό του τόπου, χωρίς να έχουμε σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων, με «ημέτερους» και μη.

Επανειλημμένως έχω ενημερώσει  την κυρία και τους κύριους βουλευτές της Ημαθίας για την δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό από εθνικούς πόρους στην αποκατάσταση του Λουδία από φερτά υλικά, δίνοντας οριστική λύση στα πλημμυρικά φαινόμενα της περιοχής. Ευελπιστώ ότι θα προστρέξουν και οι ίδιοι προς την κεντρική διοίκηση,  συνδράμοντας από την πλευρά τους, ώστε να επιτευχθεί αυτή η δράση.

Οι  αιρετοί ενός τόπου, είτε αυτοί έχουν βουλευτική ιδιότητα, είτε αυτοδιοικητική, οφείλουν να επικοινωνούν και να κοινωνούν τα προβλήματα του τόπου τους, αναζητώντας πρακτικές λύσεις.

Με ειλικρίνεια, τους καλώ και πάλι να συνεργαστούμε για το καλό της Ημαθίας. Το τηλέφωνο μου παραμένει πάντα ενεργό, όλο το 24ωρο.

 

Κώστας Καλαϊτζίδης

Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

 

 

- Φρόσω Καρασαρλίδου : «Μόνιμη λύση για τη ρύπανση της τάφρου 66»

 

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου είχε επαφές με τοπικούς φορείς για το ζήτημα των ρυπογόνων πηγών που καταλήγουν στην τάφρο 66. Συγκεκριμένα συνομίλησε με τον αντιδήμαρχο Νάουσας κ. Δάγγα Στέλιο και τον πρόεδρο της κοινότητας Κουλούρας,  κ. Λιλιόπουλο Γεώργιο,  οι οποίοι της ανέλυσαν την κατάσταση στην τάφρο και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Γεγονός είναι ότι το ποτάμι – τάφρος 66, αποτελεί οικολογικό κίνδυνο και ενώ τα τρία τελευταία χρόνια εξαιτίας της στενής παρακολούθησης και του ελέγχου της ποιότητας των εργοστασιακών απόβλητων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας το αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον έχει μειωθεί, πάραυτα, θα πρέπει να δοθεί μια μόνιμη λύση.

Εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος και σε αναζήτηση μιας μόνιμης λύσης, η βουλευτής Ημαθίας κ. Καρασαρλίδου από τις αρχές του έτους έχει επαφές προς την επίλυση του τόσο με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όσο και με το Δήμο της Βέροιας.

Έχει, μάλιστα, προτείνει και συμβάλλει στην προώθηση αιτήματος του Δήμου Βέροιας, μετά από σχετική πρωτοβου που καταλήγουν στην τθμβαποτλία του δημάρχου κ. Βοργιαζίδη, στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαρίτση, για τη χρηματοδότηση σύνταξης οριστικής μελέτης για την κατασκευή έργου από το Δήμο Βέροιας, ώστε τα υγρά λύματα των κονσερβοποιείων φρούτων αντί να καταλήγουν στη τάφρο 66 να οδηγούνται σε κεντρικά αρδευτικά κανάλια και αναμειγνύονται με τα νερά άρδευσης.

Τα εν λόγω λύματα επειδή αποτελούν λίπασμα, δημιουργούν στους ποτάμιους αποδέκτες το φαινόμενο του ευτροφισμού καθώς επίσης παράγουν αέρια, τα οποία επιδεινώνουν το υδρόβιο περιβάλλον και προκαλούν την έκλυση δυσάρεστων οσμών στην ατμόσφαιρα.

Έτσι έχουμε την εικόνα των ψόφιων ψαριών που αποσυντίθενται στο νερό, τις οσμές των αναερόβιων ζυμώσεων  και τη μόλυνση που  δημιουργείται από τη συνέργεια όλων των ανωτέρω.

Εάν τα εν λόγω λύματα αντί να εκβληθούν στα ποτάμια της περιοχής και τη θάλασσα,  μετά την επεξεργασία που θα υποστούν, οδηγηθούν σε κεντρικά αρδευτικά κανάλια  και αναμειχθούν με τα νερά άρδευσης, τότε αντί να έχουμε πρόβλημα και μόλυνση θα έχουμε ωφέλεια.

Ταυτόχρονα συντελείται οικονομία στο νερό, διότι οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο από τις μεταποιητικές μονάδες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Δυνητικά, το αντλούμενο από τα υπόγεια αποθέματα νερό υπερβαίνει τα 3.500.000 κυβικά  μέτρα, δηλαδή 54.000  περίπου κυβικά  ημερησίως επί εξήντα πέντε ημέρες. Οι ποσότητες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις αρδεύσεις, απαλλάσσοντας από το αντίστοιχο κόστος άντλησης τους Αγρότες, προστατεύοντας το περιβάλλον και μετατρέποντας τη μόλυνση σε ωφέλεια.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής