breaking news Νέο

«Θωρακίζεται» η Ημαθία κατά των κουνουπιών, νέα εκδήλωση, χθες, στο Κέντρο Υγείας Βέροιας

  • «Θωρακίζεται» η Ημαθία κατά των κουνουπιών, νέα εκδήλωση, χθες, στο Κέντρο Υγείας Βέροιας
  • «Θωρακίζεται» η Ημαθία κατά των κουνουπιών, νέα εκδήλωση, χθες, στο Κέντρο Υγείας Βέροιας
  • «Θωρακίζεται» η Ημαθία κατά των κουνουπιών, νέα εκδήλωση, χθες, στο Κέντρο Υγείας Βέροιας
  • «Θωρακίζεται» η Ημαθία κατά των κουνουπιών, νέα εκδήλωση, χθες, στο Κέντρο Υγείας Βέροιας
  • «Θωρακίζεται» η Ημαθία κατά των κουνουπιών, νέα εκδήλωση, χθες, στο Κέντρο Υγείας Βέροιας

Μετά την ενημέρωση των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Βέροιας, την Τετάρτη, από κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας (γράψαμε σχετικά στο χθεσινό φύλλο της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ), άλλη μία ενημερωτική εκδήλωση έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι, στο Κέντρο Υγείας Βέροιας, με διοργανωτή το Κέντρο Υγείας και σε συνεργασία με την 8η ΤΟΜΥ Βέροιας, με αντικείμενο συζήτησης τον ιό του Δυτικού Νείλου και την αντιμετώπιση της απειλής των κουνουπιών.

Ομιλητές υπήρξαν ο Γενικός Ιατρός της 8ης ΤΟΜΥ κ. Ανάστου Κωνσταντίνος και ο κ. Χρήστος Κούτρας, Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας) και πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Στην ενημερωτική εκδήλωση το παρών έδωσαν ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ημαθίας κ. Νίκος Τσιούντας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και υπεύθυνος τμήματος υγείας ΣΥΡΙΖΑ γιατρός Πέτρος Τσαπαρόπουλος, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Βέροιας.

 

Συμπτώματα της νόσου

Ο κ. Ανάστου, ως πρώτος ομιλητής της ενημερωτικής εκδήλωσης, έκανε αρχικά γνωστό πως ο ιός του Δυτικού Νείλου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 σε επαρχία της Ουγκάντας και πως το κουνούπι, αν είναι μολυσμένο, προκαλεί τον ιό, τον οποίο λαμβάνει με τσίμπημα από τα πτηνά.

Επεσήμανε, δε, πως ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ ο ιός μεταδίδεται σε μεταμοσχευμένους ανθρώπους και μεταγγιζόμενους με αίμα και σπάνια από μητέρα σε έμβρυο.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα της νόσου, αυτά, είπε ο κ. Ανάστου, έχουν πιο σοβαρές εκδηλώσεις σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και καρκινοπαθείς, ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διάστημα 2-14 ημερών.

Ακόμα, ο ίδιος προχώρησε σε μια αναφορά μέτρων προστασίας, που θα πρέπει να λαμβάνονται (όπως χρήση εντομοαπωθητικής λοσιόν, φιδάκια, κουνουπέλαιο, σίτα στα παράθυρα, απομάκρυνση στάσιμων νερών κ.α.), ενώ, τέλος, έκανε γνωστό πως ένα κουνούπι μπορεί να γεννήσει και 300 αυγά, κάτι που σημαίνει ότι γεννοβολάνε συνεχώς τα κουνούπια και παρουσιάζονται σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό.

 

«Τα μέτρα προστασίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη»

Με τη σειρά του ο κ. Κούτρας ξεκαθάρισε πως «μας απασχολεί το θέμα αυτό, γιατί είναι Δημόσιας Υγείας» και ότι – όπως ενημέρωσε – ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε το 1996 στη Ρουμανία και από κει το 1999 σε περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Κούτρας, ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίζεται περισσότερο στη Βόρεια Αμερική και λιγότερο στη Λατινική Αμερική και μετά εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ) και πιθανότατα ξεκίνησε από την Αφρική.

«Από το 2012 στην Ευρώπη, τρεις χώρες ασχολούνται με το νόσημα αυτό, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ρουμανία», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ κατέστησε σαφές πως «ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ενδημικός, ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα. Όσο για το πότε αυτός θα παρουσιάζει εξάρσεις και πόσα κρούσματα θα εμφανίζονται το χρόνο, αυτό θα το δούμε».

 

Τρόποι εμφάνισης της νόσου

Συνεχίζοντας ο κ. Κούτρας, αναφέρθηκε στους τρόπους, με τους οποίους εμφανίζεται ο ιός, όταν προσβάλλει ανθρώπους. Είτε μηνιγγίτιδα, είτε με εγκεφαλίτιδα, είτε με πυρετό, είτε με πυρετό και εξάνθημα, είτε με χαλαρή παράλυση (δεν μπορεί κάποιος να σηκωθεί και να περπατήσει), είπε, ενώ ανέφερε πως κινδυνεύουν περισσότερο άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, καρκινοπαθείς, μεταμοσχευθέντες, γενικά άρρωστοι με επιβαρυμένη την κατάστασή τους (όπως ζάχαρο, νεφρά κ.α.).

Στην αναφορά του ο κ. Κούτρας έκανε λόγο και για ιογενείς αιμορραγικούς πυρετούς, που έχουν εμφανισθεί στην Ελλάδα και έχουν θνησιμότητα σε ποσοστό 30%, ενώ – όπως ενημέρωσε – ο «Δάγγειος» και ο «κίτρινος πυρετός» ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Περνώντας στα μέτρα προστασίας, έκρινε «ότι αυτά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη» και πως ένα άλλο μέτρο είναι τα προγράμματα ελέγχου των κουνουπιών.

 

«Οι αεροψεκασμοί και οι τοπικοί ψεκασμοί καλό είναι να γίνονται μαζί»

Μιλώντας για τους ψεκασμούς που κάνει η Περιφέρεια, τόνισε πως «με αεροψεκασμούς και ψεκασμούς στους τσιμενταύλακες (γιατί εκεί υπάρχουν νερά με οργανικό περιεχόμενο, στο οποίο πηγαίνει το κουνούπι και γεννά) «θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τα κουνούπια», και υποστήριξε ότι οι αεροψεκασμοί πρέπει να ξεκινούν στις αρχές Απριλίου και καλό είναι – όπως τόνισε – οι αεροψεκασμοί και τοπικοί ψεκασμοί να γίνονται μαζί. Ο ίδιος επιπλέον ανέφερε πως «πιστεύω θα συνεχιστούν οι τοπικοί ψεκασμοί με την επιβάρυνση της κατάστασης».

«Ο κόσμος πρέπει να είναι ενημερωμένος και να τηρεί τα ατομικά μέτρα προστασίας. Από αυτούς που μολύνονται, 1 στους 250 θα δημιουργήσει πρόβλημα οξείας νευρολογικής νόσου. Δεν πρέπει να μας φοβερίζει η νόσος. Αύγουστος και Σεπτέμβριος είναι οι μήνες που υπάρχει το κατ' εξοχήν πρόβλημα με την εμφάνιση αυτού του νοσήματος», ανέφερε στην κατακλείδα της ομιλίας του ο κ. Κούτρας.

 

Για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών επικοινωνήσαμε και με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ημαθίας, Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος τόνισε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ότι οι ψεκασμοί καταπολέμησης των προνυμφών, τόσο από αέρος, όσο και επιγείως, ξεκίνησαν έγκαιρα και με πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο στην Ημαθία, όσο και σε επίπεδο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Η ΠΚΜ από τις αρχές του Απριλίου του 2017 σύναψε τη σχετική σύμβαση με εξειδικευμένες εταιρείες, τόσο για αεροψεκασμούς σε ορυζώνες και υγρότοπους της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και για επίγειους ψεκασμούς. Η σύμβαση λήγει το 2019. Οι ψεκασμοί εκτελούνται μετά από την παρακολούθηση σε εντομοπαγίδες, που στήνονται σε όλο το εύρος της περιφέρειάς μας, για την παρακολούθηση των προνυμφών των κουνουπιών. Μόλις πιαστεί έστω και ένα κουνούπι, ξεκινάν οι ψεκασμοί. Πρέπει να υπάρξει, μετά τη χειμερινή περίοδο, πάνω από μια βδομάδα υψηλών θερμοκρασιών, για να αναπτυχθούν οι προνύμφες σε κουνούπια.

Το 2018, λόγω των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών την άνοιξη, οι ψεκασμοί ξεκίνησαν εγκαίρως, με πολύ καλά αποτελέσματα, με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Ήδη ξεκινήσαμε μια σειρά επαφών με τους δήμους της Ημαθίας και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ώστε, πέραν από τους ψεκασμούς, να υπάρξει αποφυγή ανάπτυξης εστιών κουνουπιών, όπως ο καθαρισμός από τους δήμους των τσιμενταύλακων, σιντριβανιών, κοιλοτήτων στάσιμου νερού, φρεατίων κ.α. Εντός των αστικών ιστών διενεργούνται ψεκασμοί από συνεργεία της αναδόχου εταιρείας με ατομικούς ψεκαστήρες, ενώ πάνω από 200 μέτρα από αυτούς, σε περιοχές με έντονη βλάστηση και αποστραγγιστικά έργα, με οχήματα με βυτία και με τουρμπίνα. Οι αεροψεκασμοί γίνονται στην Ημαθία, σε ορυζώνες της περιοχής της Αλεξάνδρειας. Όλοι οι ψεκασμοί, πιστοποιούνται και ελέγχονται με σύστημα GPS, το οποίο φέρουν οχήματα και εργαζόμενοι. Ψεκασμοί επίσης τελούνται σε βόθρους καταστημάτων και οικειών.

Οφείλουν οι δήμοι να περιορίσουν στα όρια τους την άγρια βλάστηση με συστηματική αποψίλωση. Και οι πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με τα κουνούπια στα σπίτια τους, με αντικουνουπικά πλέγματα, με τη χρήση εντομοκτόνων, κουνουπιέρων, με την απομάκρυνση στάσιμων νερών, το κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων του κήπου τους, με τη χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος κ.α.

Οι πολίτες πρέπει να προστρέχουν σε ιατρική φροντίδα, αν έχουν σοβαρά συμπτώματα, για την περίπτωση μόλυνσής τους από τον ιό του «Δυτικού Νείλου», αν και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μας ζήτησε να τονίσουμε ότι η διαδικασία και η καταγραφή των ψεκασμών γίνεται ηλεκτρονικά (μέσω δορυφορικής αποτύπωσης), ώστε να είναι καλυμμένο το σύνολο του πληθυσμού.

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης και Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής