breaking news Νέο

Άγιος της Εβδομάδας : Αγία Αθανασία εξ Αιγίνης

Άγιος της Εβδομάδας : Αγία Αθανασία εξ Αιγίνης

Η Οσία Αθανασία γεννήθηκε τον 9ο αιώνα στην Αίγινα από ευσεβείς γονείς, και από μικρή ηλικία είχε μεγάλη κλίση στα θεία.

Όταν ενηλικιώθηκε, οι γονείς της ο Νικήτας και η Ειρήνη, την πάντρεψαν παρά τη θέλησή της με έναν ευκατάστατο κάτοικο του νησιού.

Δεν πέρασε πολύς καιρός, και ο σύζυγός της σκοτώθηκε από βάρβαρους πειρατές, που εκείνη την εποχή λεηλατούσαν την Αίγινα και τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η Αθανασία, όταν ξεπέρασε το θλιβερό αυτό συμβάν, αποφάσισε να εκπληρώσει το ιερό της πόθο και να ασπαστεί τον μοναχισμό.

Δυστυχώς όμως, έφτασε τότε στην Αίγινα ένα βασιλικό πρόσταγμα, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ανύπαντρες γυναίκες, όπως και οι χήρες, υποχρεώνονταν να παντρευτούν άνδρες ειδωλολάτρες.

Έτσι λοιπόν η Αθανασία, αναγκάστηκε παρά τη θέλησή της, να ξαναπαντρευτεί. Μετά τον γάμο της, ζούσε ευσεβή βίο, προσεύχονταν συνεχώς και πρόσφερε την βοήθειά της σε όσους πού έχρηζαν βοήθειας. Έπεισε μάλιστα τον ειδωλολάτρη σύζυγό της να ασπαστεί την διδασκαλία του Χριστού. Μετά τον θάνατο του συζύγου της η Αθανασία, αφού μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, κατέφυγε με άλλες γυναίκες σε ένα ασκηταριό, όπου ζούσαν γεμάτες στερήσεις και προσευχές.

Μετά από τέσσερα χρόνια η Οσία μαζί με τις άλλες ασκήτριες επισκέφθηκαν το Βυζάντιο, όπου για επτά χρόνια, συνέχισαν την άσκηση τους, και ύστερα επέστρεψαν πάλι στην Αίγινα.

Η Οσία Αθανασία προαισθάνθηκε την κοίμησή της δώδεκα μέρες πριν, γεγονός που ανακοίνωσε στις μοναχές. Κατά την διάρκεια της κηδείας της έγιναν πολλά θαύματα και πολλοί ασθενείς θεραπεύτηκαν. Η μνήμη της τιμάται στις 18 Απριλίου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής