breaking news Νέο

Μαρίκα Γρηγοριάδη, κατά κόσμον Στερίνα Ταμπώχ, μια εβραιοπόντια της Βέροιας!

Μαρίκα Γρηγοριάδη, κατά κόσμον Στερίνα Ταμπώχ, μια εβραιοπόντια της Βέροιας!

Ήταν 4η Φεβρουαρίου του 2016, στην κατάμεστη «Αντωνιάδειο» Στέγη, όταν «ξετυλίχθηκε» η συγκινητική ιστορία της Στερίνας Ταμπώχ, της εβραιοπούλας, που περιέθαλψε ως δική της κόρη, την εποχή της ναζιστικής κατοχής, η οικογένεια του Γιάννη και της Σοφίας Γρηγοριάδη, στους Γεωργιανούς της Βέροιας. Η Στερίνα ή «Μαρίκα», υπήρξε το μόνο μέλος της οικογένειάς της, που γλύτωσε από τα κρεματόρια των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου εξολοθρεύθηκε η ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και όλων των πόλεων της χώρας μας. Τότε, η Κυρία Ταμπώχ είχε αναφερθεί με δάκρυα στα μάτια για τους θετούς της γονείς, που με κίνδυνο της ζωής τους, την έκρυψαν στο προσφυγικό χωριό των Γεωργιανών, λέγοντας ότι ο μπαμπάς της Γιάννης, όταν έφτασε σε ηλικία γάμου, δεν τη βάφτισε χριστιανή, για να την παντρέψει με κάποιο συγχωριανό της, αλλά σεβάστηκε την καταγωγή και τη θρησκευτική της ταυτότητα. 

Δικαίως τότε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης είχε τονίσει ότι η κ. Ταμπώχ είναι μια Πόντια Εβραία, με ιδιαίτερη καταγωγή τη Βέροια, επισημαίνοντας την ανεκτικότητα και το σεβασμό στην πολιτισμική και θρησκευτική ιδιαιτερότητα, που επέδειξε η οικογένεια Γρηγοριάδη στην ίδια.

Καιρός είναι η Βέροια να αναπτύξει, με πρότυπο την οικογένεια της κας Ταμπώχ, δίαυλο επικοινωνίας με την ισραηλινή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει δίαυλος επισκεπτών με ποιοτικά χαρακτηριστικά, από την πολύπαθη αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής