breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...

Βουνά σαν το Έβερεστ…κάτω απ’ τα πόδια μας

Αυτό ούτε ο Ιούλιος Βερν δεν το είχε φανταστεί, όταν έγραφε το «Ταξίδι στο κέντρο της Γης». Σε βάθος περίπου 660 χιλιομέτρων κάτω από τα πόδια μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν βουνά με ύψος μεγαλύτερο ακόμη και από το Έβερεστ, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών και Κινέζων γεωεπιστημόνων.

Η Γη έχει τρία βασικά στρώματα, το φλοιό, το μανδύα και τον πυρήνα. H «καρδιά» του πλανήτη μας χωρίζεται σε εσωτερικό και εξωτερικό πυρήνα, αλλά είναι λιγότερο γνωστό ότι και ο μανδύας διαθέτει ανώτερο και κατώτερο στρώμα.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο στρώματα, υπάρχει μια διαχωριστική ζώνη, που οι ερευνητές ονομάζουν απλώς «το σύνορο των 660 χιλιομέτρων». Και σε αυτό το διαχωριστικό στρώμα σχηματίζονται πιθανώς βουνά μεγαλύτερα από οποιοδήποτε υπάρχει στην επιφάνεια της Γης.

Η επίκουρη καθηγήτρια γεωφυσικής Τζέσικα Ίρβινγκ του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ο δρ Γουενμπό Γου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και ο Σιντάο Νι του Ινστιτούτου Γεωδαισίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», χρησιμοποίησαν τα σεισμικά κύματα ενός πολύ ισχυρού σεισμού μεγέθους 8,2 ρίχτερ, που είχε συμβεί στη Βολιβία το 1994, για να κάνουν μια «τομογραφία» στην τοπογραφία του εσωτερικού της Γης.

Τα σεισμικά κύματα έχουν τη χρήσιμη ιδιότητα, όπως το φως, να καμπυλώνουν και να αντανακλώνται, καθώς διαπερνούν τα πετρώματα στα έγκατα του πλανήτη, πράγμα που επιτρέπει στους επιστήμονες να βγάζουν συμπεράσματα για το τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν, όταν ανακάλυψαν πόσο ανώμαλο φαίνεται να είναι το διαχωριστικό στρώμα ανάμεσα στον ανώτερο και στον κατώτερο μανδύα, πολύ περισσότερο από τις ανωμαλίες που εμφανίζει η τοπογραφία στην επιφάνεια της Γης. Αν και δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς μετρήσεις για το ύψος τους, ανακοίνωσαν ότι τα βουνά αυτού του στρώματος πιθανώς είναι μεγαλύτερα και από το Έβερεστ, ενώ ανάμεσά τους φαίνεται να υπάρχουν ομαλές εκτάσεις σαν πεδιάδες.

Ο μανδύας, το ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ φλοιού και πυρήνα, αποτελεί περίπου το 84% του όγκου της Γης. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι μέσα από ποιες θερμικές ή χημικές διαδικασίες το «σύνορο» των 660 χλμ. είναι μορφολογικά τόσο ακανόνιστο.

*****

Έλληνας φοιτητής σχεδιάζει κατοικίες στη Σελήνη

Ένας Έλληνας φοιτητής, τελειόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, σχεδιάζει κάτι πολύ πιο πρωτότυπο από ένα ακόμη κτίριο στην Ελλάδα. Κατοικίες για μία ευρωπαϊκή βάση στη Σελήνη! Ο Άγγελος Χρυσοβαλάντης – Αλφατζής, απόφοιτος του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας, είναι ένας από τους νεαρούς ερευνητές από πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που συνεργάζονται με το κέντρο αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Κολωνία της Γερμανίας και… σκαρφίζονται νέες ιδέες, οι οποίες θα βοηθήσουν τις μελλοντικές αποστολές της Ευρώπης στο φεγγάρι και, γιατί όχι, ακόμη και πέρα από αυτό.

Ο Έλληνας φοιτητής, μαζί με τους συνεργάτες του (μια ομάδα από μηχανικούς ως βιολόγους), παρουσίασε ήδη μια καινοτόμα ιδέα για μια σεληνιακή βάση θαμμένη μέσα σε σεληνιακό κρατήρα, ένα σχέδιο που αναπτύχθηκε και διακρίθηκε στο πλαίσιο του περυσινού διαγωνισμού της ESA για τη σχεδιαζόμενη δημιουργία ενός Σεληνιακού Χωριού.

Η επιτόπια άντληση ή παραγωγή πρώτων υλών είναι κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της ESA. «Πάντα προσπαθώ να βρω υλικά και δομικές λύσεις σύμφωνες με τους διαθέσιμους πόρους επί τόπου. Προς το παρόν, η εστίασή μου είναι στη χρήση ανεπεξέργαστου σεληνιακού εδάφους για την κατασκευή και για άλλες αρχιτεκτονικές εφαρμογές», δήλωσε ο Χρυσοβαλάντης-Αλφατζής.

Η βάση που η διεπιστημονική ομάδα του έχει σχεδιάσει στη Σελήνη, μπορεί να υποστηρίξει τη διαμονή ανθρώπων και την προστασία τους από τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν εκεί, μεταξύ άλλων από την έκθεση σε ακτινοβολίες και τις μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας, καθώς και τη μειωμένη βαρύτητα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αποστολή φουσκωτών μονάδων διαβίωσης και την εγκατάστασή τους στη βάση ενός μικρού κρατήρα στη νότια πολική περιοχή της Σελήνης. Ένα σύστημα υποστήριξης της ζωής θα είναι προσαρτημένο σε κάθε τέτοια φουσκωτή μονάδα, η οποία μετά θα σκεπαστεί από το σεληνιακό έδαφος, ώστε να προστατεύει καλύτερα τους ενοίκους της από τις ακτινοβολίες και τις ακραίες θερμοκρασίες, καθώς και από τις πτώσεις μικρών μετεωριτών.

*****

Κακοποιός πήγε να κλέψει ιερέα και πέθανε από έμφραγμα!

Η φράση «ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη» ίσως δεν θα μπορούσε να βρει πιο σοκαριστική εφαρμογή από αυτό το πρωτοφανές περιστατικό, που συνέβη στη Βραζιλία. Μπορεί το «θεία δίκη» να είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας, διαβάζοντας αυτή την τραγική είδηση, αλλά ο κακοποιός πλήρωσε, όχι απλά ακριβά, την απόφασή του να ληστέψει έναν… εκπρόσωπο του Θεού, αλλά με την ίδια του ζωή.

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή, που ένας Βραζιλιάνος καταρρέει μετά από ανακοπή καρδιάς, ενώ έχει ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου ενός ιερέα, για να τον ληστέψει.

Στο βίντεο, που κάνει το γύρο του Διαδικτύου, εμφανίζονται δύο άνδρες να πλησιάζουν αργά το αμάξι ενός ευαγγελικού πάστορα, το οποίο είναι παρκαρισμένο σε δρόμο της πόλης Γκουαρούλιος, κοντά στο Σάο Πάολο.

Οι κακοποιοί προσπαθούν αρχικά να εμποδίσουν τους δύο επιβαίνοντες να βγουν από το αυτοκίνητο, περικυκλώνοντάς το, ενώ ένας από αυτούς καταφέρνει να ανοίξει την πόρτα του οδηγού, παρά την αντίσταση που προβάλλει ο ιερέας.

Ο συνεργός του τότε τρέπεται πανικόβλητος σε φυγή, ωστόσο αλλάζει γνώμη και επιστρέφει, προσπαθώντας να σηκώσει το φίλο του, τον οποίο σέρνει στο έδαφος. Ένας ακόμη άνδρας, προφανώς ο τρίτος συνεργός, φτάνει επίσης στο σημείο και προσπαθεί να απειλήσει με όπλο τον ιερέα και τη συνοδό του, που έχουν βγει από το όχημα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Μόλις λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα, καταρρέει στο έδαφος, αφήνοντας την τελευταία του πνοή.


Έλληνας φοιτητής σχεδιάζει κατοικίες στη Σελήνη
Κακοποιός πήγε να κλέψει ιερέα και πέθανε από έμφραγμα!

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής