breaking news Νέο

Στο Δήμο Νάουσας πλέον το ξενοδοχείο Βέρμιον και το οικόπεδό του στο άλσος του Αγίου Νικολάου

  • Στο Δήμο Νάουσας πλέον το ξενοδοχείο Βέρμιον και το οικόπεδό του στο άλσος του Αγίου Νικολάου
  • Στο Δήμο Νάουσας πλέον το ξενοδοχείο Βέρμιον και το οικόπεδό του στο άλσος του Αγίου Νικολάου

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, το βράδυ της Δευτέρας 8ης Απριλίου, για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της ΕΤΑ ΑΕ (ξενοδοχείο Βέρμιον στον Άγιο Νικόλαο).  Το οίκημα και το οικόπεδό του στο άλσος του Αγίου Νικολάου περιέρχεται πλέον στο δήμο Νάουσας. Από τη συνεδρίαση απουσίασε η «Δημοτική Ανανέωση» του Τάσου Καραμπατζού, η Στέλλα  Αραμπατζή, η Χρύσα Πασχούλα, η Μαρία Τορορή και ο Βασίλης Τζουβάρας, που έχουν πλέον ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ του κ. Κουτσογιάννη. Απουσίαζαν ακόμη από την ελάσσονα μειοψηφία ο Κώστας Καλδάρας και ο Γιώργος Καρτσιούνης.

 

Ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης χαρακτήρισε «ιστορική» τη μέρα για το δήμο, αφού, όπως τόνισε, επιτεύχθηκαν οι στόχοι του : η διάσωση του ακινήτου, που κινδύνεψε να χαθεί και η διατήρηση των θέσεων εργασίας (οι εργαζόμενοι της ΕΤΑ μεταφέρθηκαν στο δήμο Νάουσας). Σημείωσε πως η εκκαθάριση, παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια που παρουσιάστηκαν (μετέβη στην Αθήνα περισσότερες από 25 φορές για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος), ολοκληρώθηκε σε εύλογο χρονικό διάστημα, την ώρα που οι εκκαθαρίσεις της ΚΕΠΑΠ και της ΤΑΒ, χρόνια τώρα, δεν έχουν ακόμα τελειώσει. «Η επιχείρηση οδηγούνταν στην κατάρρευση με μαθηματική ακρίβεια.  Υπήρξε παντελής έλλειψη πολιτικής γενναιότητας και ανικανότητας, που την οδήγησαν σε μια κατάσταση με προδιαγραμμένη πορεία. Σύμφωνα με το νόμο,  ήταν υποχρεωτική η λύση της με τρεις ζημιογόνες χρήσεις, κάτι που δεν έγινε και οι ζημιές την τελευταία πενταετία άγγιξαν τα 2 εκατ. ευρώ. Αλήθεια, ποιος φταίει που έκλεισε η ΕΤΑ; Αυτός που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα ή αυτός που το κληρονόμησε;», είπε ο δήμαρχος.

 

«Η δημοτική περιουσία έχει σωθεί», τόνισε ο κ. Κουτσογιάννης, επισημαίνοντας ότι τον Άγιο Νικόλαο θα τον χαίρονται ελεύθερα όλοι οι Ναουσαίοι. Πρόσθεσε, επίσης, πως  η σημερινή διοίκηση κατάφερε να ρυθμίσει τα χρέη της πρώην δημοτικής επιχείρησης, που τη χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα». Αναφερόμενος στην ψυχολογική πίεση, που, για μια τριετία, πέρασε, με στέρηση του μισθού του, ευχαρίστησε τους κ.κ. Μάντσιο, Γιάντση, καθώς και την οικογένεια του εκλιπόντος Γιάννη Γκαρνέτα, που επέλεξαν σ' ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να παραμείνουν στις θέσεις τους.

 

«Θα χάναμε οριστικά τη δημοτική περιουσία. Αναλάβαμε βαρύ φορτίο με κατασχέσεις και 120 μήνες φυλακή για τα χρέη και τις υποχρεώσεις της δημοτικής επιχείρησης». Ο δήμαρχος ανέφερε ότι λοιδορήθηκε ακόμα και σε δικαστικές αίθουσες με το επιχείρημα «ποιος σου είπε να γίνεις δήμαρχος;». Υποστήριξε ότι η εκκαθάριση, παρά τις παλινωδίες, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

 

Νωρίτερα, ο ορκωτός ελεγκτής κ. Τσιαμούλος, που, μαζί με το δήμαρχο, συνέταξαν τον ισολογισμό εκκαθάρισης και λύσης της εταιρείας, αναφερόμενος στα εμπόδια, που, εδώ και δύο χρόνια, αντιμετώπισαν, είπε ότι κάποια θέματα δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά. Για την αξία του ακινήτου είπε ότι ορίστηκε στα 4,4 εκατ. ευρώ (άλσος, ξενοδοχείο κ.ά.). Όλες οι υποχρεώσεις της επιχείρησης έχουν μεταφερθεί στο δήμο. Οι πρώην ΤΑΒ και ΚΕΠΑΠ, καθώς και ο δήμος, οφείλουν στην επιχείρηση 342.000 ευρώ συνολικά, ενώ από τα έσοδα της ΕΤΑ χρηματοδοτούνταν παρανόμως διάφορα έργα. Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο η πρώην «ναυαρχίδα» να χρεωθεί 80.000, ποσό που διεκδικούν δικαστικά δύο πρώην εργαζόμενοί της.

 

Το κλείσιμο μιας επιχείρησης - κόσμημα, όπως τη χαρακτήρισε, αποτελεί «ιστορική στιγμή», επισήμανε ο κ Τάκης Ρίζος από την «Κοινωνία Πολιτών». Χαρακτήρισε, επίσης, «έγκλημα» τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία, το 2010, επιρρίπτοντας ευθύνες για αυτό στις προηγούμενες διοικήσεις. « Ευθύνες έχουν και κάποιοι εργαζόμενοι, με τις συνεχείς επισχέσεις εργασίας. Ζητώ συγγνώμη από τους Ναουσαίους, γιατί δεν κρατήσαμε σε λειτουργία την επιχείρηση». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα οι επόμενες δημοτικές αρχές να την αξιοποιήσουν ιδανικά και να πάρει ζωή η περιοχή, χωρίς λάθη. «Ας μην ψάχνουμε τους μεγάλους επενδυτές, τους λεφτάδες και ας στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις», πρότεινε.

 

Για προσπάθεια σπίλωσης των αγώνων των εργαζομένων της ΕΤΑ έκανε λόγο ο Λάκης Λακηνάνος της ΛΑΣ, υπενθυμίζοντας πως αυτοί ήταν που δέχθηκαν την εκ περιτροπής εργασία και την περικοπή μισθών, ενώ φύλαγαν το κτίριο. «Αντιθέτως, τι παραλάβαμε από την ΤΑΒ;», αναρωτήθηκε. Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές, κάτι που η  ΛΑ.Σ. είχε προβλέψει.

 

Ο αντιδήμαρχος  Σταύρος  Βαλσαμίδης αναφέρθηκε στις άδειες καρέκλες της συνεδρίασης, σημειώνοντας ότι η συζήτηση γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο και όχι στο facebook και σε μερίδα του τύπου. «Η προηγούμενη διοίκηση ήταν απερίσκεπτη, με παρωπίδες .Υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο. Ακόμη και η μετατροπή της επιχείρησης σε ανώνυμη εταιρεία βασίστηκε σε ψευδή δεδομένα. Περάσαμε μια πενταετία, για να ξαναφέρουμε τα πράγματα σε ισορροπία και να έλθει ξανά η ανάπτυξη, ανοίγοντας νέα προοπτική, δεδομένων των συνθηκών», τόνισε ο κ. Βαλσαμίδης.

 

Ο Δημήτρης Μάντσιος ζήτησε «να επαναφέρουμε οπωσδήποτε αυτό το κόσμημα σε λειτουργία» και υποστήριξε με στοιχεία, ως πρόεδρος των ξενοδόχων της Ημαθίας, πως οι κρατήσεις όλων των ξενοδοχείων της Ημαθίας έχουν πέσει δραματικά, μετά το κλείσιμο του ξενοδοχείου «Βέρμιον»..

 

-Νέα εκμίσθωση για το «Κιόσκι»

 

Νέα εκμίσθωση του δημοτικού περιπτέρου «Κιόσκι» θα γίνει μέσω διαγωνισμού το επόμενο διάστημα, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ενοικιαστεί για 15 έτη.

 

-Επισκέψιμη και ανθρώπινη πόλη, μέσω του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης

 

Πεζοδρόμηση της πλατείας Καρατάσου και των κάθετων αξόνων της, μετατροπή της Ζαφειράκη σε διπλής κατεύθυνσης και δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης 100 θέσεων στη «Βέτλανς» προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Στόχος η ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, είπε ο δήμαρχος, «επισκέψιμη και ανθρώπινη πόλη» ζήτησε ο κ. Ρίζος και «παρών» ψήφισε ο κ. Λακηνάνος. Όπως είπε, οι κυκλοφοριακές μελέτες (επικαιροποιήθηκε - τροποποιήθηκε πρόσφατη του 2018) στοίχισαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ και εξέφρασε αμφιβολίες για την υλοποίησή της.

 

Επιπλέον το σώμα ενέκρινε τη  δημιουργία του πρώτου δημοτικού συμβουλίου παίδων Νάουσας. Το πρόγραμμα θα προσαρμοστεί  στο επίπεδο των μαθητών/τριών της ΣΤ' τάξης των δημοτικών σχολείων και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου (πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου).

 

Εγκρίθηκε  ακόμη η μελέτη προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Νάουσας για το έργο «Αναπλάσεις οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου», ενώ ψηφίστηκε  η υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση παιδικών χαρών Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Νάουσας» προϋπολογισμού 200.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Τέλος, εγκρίθηκε η οικονομική ενίσχυση σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, καθώς και οι δαπάνες των εκδηλώσεων της 197ης επετείου του ολοκαυτώματος της Νάουσας και του 17ου «Δρόμου Θυσίας» (25.000 ευρώ συνολικά).

 

-Νέος γραμματέας του Δ.Σ. ο Νίκος Κουτσογιάννης

Νέος γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Nάουσας αναδείχθηκε, μετά την παραίτηση από τη θέση (και ανεξαρτητοποίησή της από τον ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ) της Στέλλας Αραμπατζή, ο δημοτικός σύμβουλος  της πλειοψηφίας Νίκος Κουτσογιάννης, ξάδερφος του δημάρχου. Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 7ης Απριλίου. Μετά από πρόταση του δημάρχου Νάουσας, ο κ. Κουτσογιάννης ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και ακολούθησε μυστική ψηφοφορία. Εκλέχθηκε με τη... δεύτερη, με 17 ψήφους υπέρ, 3 λευκά και 1 άκυρο. Στην πρώτη ψηφοφορία δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία (ψήφισαν 21 και βρέθηκαν 16 ψήφοι υπέρ του κ. Κουτσογιάννη, 2 λευκά και 3 άκυρα). Καλορίζικος, έστω και αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, λοιπόν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής