breaking news Νέο

π. Στυλιανός Μακρής : «Η ορθοδοξία είναι συνδετικός κρίκος του ελληνισμού, μαζί με τη γλώσσα και την παράδοσή μας»

π. Στυλιανός Μακρής : «Η ορθοδοξία είναι συνδετικός κρίκος του ελληνισμού, μαζί με τη γλώσσα και την παράδοσή μας»

Πατέρας Στυλιανός Μακρής. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, διδάκτωρ Θεολογίας, υμνογράφος, συγγραφέας ακολουθιών (συνέγραψε την παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως), λογοτέχνης, πολύτεκνος, γραμματέας του Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονος. Προσκεκλημένος των «ΑΝΑ…κρίσεων» της διαδικτυακής τηλεόρασης της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, το πρωί της Πέμπτης 18ης Απριλίου (λίγες μέρες πριν την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα),  σε παράλληλη αναμετάδοση από το «Ράδιο Αιχμή-102.8» ο π. Στυλιανός λάμπρυνε με τις γνώσεις και το ήθος του την εκπομπή, που μπορείτε να παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση στο www.imerisia-ver.gr.  Ψήγματα θεολογικής σοφίας σας παραθέτουμε, με την ευχή τα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας να κορυφωθούν με την προσωπική μας Ανάσταση, αλλά και την Ανάσταση του έθνους μας.

Καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων

«Τραγικό και οδυνηρό γεγονός για τον πολιτισμένο άνθρωπο, να βλέπει την καταστροφή του συμβόλου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Τραγικό και για τον κάθε «Κουασιμόδο» του κόσμου, που την έβλεπε ως δικό του σύμβουλο. Ο άνθρωπος, άσχετα με την εξωτερική του εμφάνιση, έχει μέσα του έναν όμορφο κόσμο, που είναι ο Χριστός. Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δούμε το Νυμφίο να σταυρώνεται και να υποφέρει, δίνοντας τον εαυτό  Του, ως αντάλλαγμα στο θάνατο. Αυτή είναι η ομορφιά του Χριστού μας».

Ο Θείος Έρωτας

«Μεγάλος έρωτας ο Χριστός. Αν τον ερωτευθείς, τότε μπορείς να ερωτευθείς και το συνάνθρωπό σου. Αγαπώντας Κύριον το Θεό σου, αγαπάς και τον πλησίον σου. Η πτώση του Εωσφόρου, του πρώτου και μεγαλύτερου αγγέλου, το όνομα του οποίου σημαίνει φέρων το φως, έγινε όταν μπήκε ο εγωισμός μέσα του  και θέλησε να συγκριθεί με το Θεό».

Συνδετικός κρίκος του ελληνισμού η ορθοδοξία

«Η ορθοδοξία είναι συνδετικός κρίκος του ελληνισμού, μαζί με τη γλώσσα και την παράδοσή μας. Για αυτό και θέλουν την αλλοτρίωση της κοινωνίας μας, επιβάλλοντας έναν ψευδεπίγραφο πολυπολιτισμό. Το οικονομικό είναι ο Δούρειος Ίππος αυτής της προσπάθειας. Σχέδιο της Γερμανίας η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η ονομασία των σκοπίων ως Μακεδονία. Τέσσερεις είναι οι ισχυροί της γης. Αμερικανοί, Ρώσοι, Κινέζοι και Γερμανοί. Κοιτάνε όλοι το συμφέρον τους, όπως συνέβαινε πάντα. Οι Άγγλοι έφυγαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν ήθελαν το Δ΄Ράιχ».

Το ελληνικό φιλότιμο

«Οι Έλληνες έχουμε το φιλότιμο να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους. Το ίδιο συναντάμε και στους λαούς της καθ΄ημάς Ανατολής, που έχουν καλοσύνη μέσα τους. Ο δυτικός κόσμος βλέπει τα πάντα ανάλογα με το συμφέρον του. Οι Εβραίοι, βλέποντας ένα τραπέζι, έκαναν τη σκέψη ποιος το έκανε. Οι Έλληνες, με βάση τη φιλοσοφία μας, σκέφτονταν από τι είναι φτιαγμένο και οι δυτικοί, ποια είναι η χρησιμότητά του. Ποτέ δεν ενεργήσαμε στην ιστορία με βάση το δικό μας συμφέρον, όπως έπραξε ο καθολικισμός, εξέλιξη του οποίου είναι ο προτεσταντισμός. Αγαπούν το χρήμα και πιστεύουν ότι ο φτωχός έχει την κατάρα του Θεού. Στην ορθοδοξία πιστεύουμε ότι όποιος άνθρωπος αγαπά το συνάνθρωπό του, είναι άγιος. Δεν είναι μεμψίμοιρες οι αρετές του φαρισαίου, αλλά το γεγονός ότι έκανε σύγκριση του εαυτού του με τον τελώνη. Αυτή την τυπικότητα διαθέτει η δύση».

Τα 666 τάλαντα χρυσού

«Ο Όσιος Παΐσιος ο αγιορείτης (σ.σ ο π. Στυλιανός ευλαβείται ιδιαίτερα το σύγχρονο άγιό μας) έλεγε ότι το 666, ως σύμβολο του αντιχρίστου, προέρχεται από τα 666 τάλαντα, που επέβαλαν οι Εβραίοι ως φορολογία στους υποτελείς λαούς σε αυτούς. Έχει τη σημειολογία του ο αριθμός. Πρέπει να συμπορευθούμε για το ύψιστο αγαθό του ανθρώπου, που είναι η ελευθερία του, που σιγά-σιγά χάνεται  με την οικονομική μας υποδούλωση. Δεν πρέπει να αντιδρά μόνο η εκκλησία. Ας μη λησμονούμε ότι η Δευτέρα Παρουσία για τον καθένα μας, έρχεται πρώτα με το θάνατό μας».

Ο Όσιος Παϊσιος ο αγιορείτης

«Ο Όσιος Παΐσιος είναι μέγας άγιος. Οι ασθένειες που υπέστη καρτερικά στη ζωή του, τον ολοκλήρωσαν πνευματικά. Μας δίδαξε, όπως και όλοι οι άγιοί μας, ότι η ορθόδοξη αντίληψη έγκειται στη μοναδικότητα του καθένα από εμάς, ως δημιούργημα του Θεού».

Μοναδικός τρόπος ένωσης με το Χριστό η Θεία Κοινωνία

«Καλό και ευλογημένο είναι να κοινωνεί ο καθένας μας συχνά. Είναι ο μοναδικός τρόπος ένωσης με το Χριστό μας, λαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα Του. Χρειάζεται φυσικά μια προετοιμασία και κατόπιν φυλακή του νοός και των αισθήσεων, για να μην Τον Χάσει. Η νηστεία βοηθά, αλλά δεν είναι το παν. Πρέπει να μετανοήσουμε πρώτα και να εξομολογηθούμε τα πάθη μας. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός έδωσε άλλωστε στους Αποστόλους την εξουσία του «δεσμείν τε και λύειν», που μεταφέρεται στους Αρχιερείς μας και από αυτούς στους Ιερείς, που είναι πνευματικοί. Στη Θεία Κοινωνία το εγώ γίνεται το εσύ. Χρειαζόμαστε λοιπόν πνευματική προπόνηση για αυτό τον αγώνα».

Ο παπάς δεν είναι ληξίαρχος

«Η εξομολόγηση είναι το μυστήριο της μετανοίας. Ο παπάς που εξομολογεί, δεν είναι ο ληξίαρχος ή ο κουτσομπόλης της ενορίας. Δεν χρειάζονται πολυλογίες την ώρα του μυστηρίου, αλλά ειλικρινής μετάνοια, που πρέπει να προηγείται της εξομολογήσεως».

Καλογερικός ο δεσπότης μας

(σ.σ  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμονας είναι ο πνευματικός πατέρας του π. Στυλιανού από την εποχή της «Καταφυγής», του πνευματικού κέντρου που είχε ιδρύσει ως Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και ως προϊστάμενος του Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη). «Ο Δεσπότης μας είναι αρχοντικός και καλογερικός. Εκτιμά τους συνεργάτες του, όπως αγαπά και όλο το ποίμνιο του. Ακολουθεί την πατερική γραμμή. Δεν μάλωσε ποτέ τους κληρικούς για λάθη τους. Γράφει τους λόγους του, πηγαίνει καθημερινά και στο τελευταίο χωριό της Μητρόπολής μας, τελώντας ακολουθίες. Υπερασπίζεται με πάθος τα εθνικά μας δίκαια. Γνωστό άλλωστε ότι, όποιος υπερασπίζεται τη Μακεδονία και την Ελλάδα, γίνεται στόχος». 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής