breaking news Νέο

Δ. Παπαγιαννούλη : «Όσοι μας επιλέγουν, το κάνουν συνειδητά, γιατί κατανοούν τα πλεονεκτήματα της Γαλλικής γλώσσας»

Δ. Παπαγιαννούλη : «Όσοι μας επιλέγουν, το κάνουν συνειδητά, γιατί κατανοούν τα πλεονεκτήματα της Γαλλικής γλώσσας»

Η κ. Δέσποινα Παπαγιαννούλη, μέλος της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Ημαθίας και συνάμα μέλος της ομάδας «Ακρόπολη» (Κίνηση Πολιτών για τα ζώα), υπήρξε το πρόσωπο που φιλοξενήθηκε στη χθεσινή εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ» (12.00 - 13.00) του Ράδιο Αιχμή-102,8 Fm και που μεταδόθηκε ιντερνετικά στη διεύθυνση www.imerisia-ver.gr, με παρουσιαστές τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη.

«Η Γαλλική γλώσσα δεν έχει τη μεταχείριση που θέλουμε, παρ' όλα αυτά επιβιώνει. Η Γαλλική γλώσσα έχει ένα αργό βάδισμα στη Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, όπου εκεί έχει μία ευρύτερη απήχηση στον κόσμο. Εμείς εδώ θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα, γιατί η Γαλλική γλώσσα είναι ένα εργαλείο που κουβαλάς, εκφράζει έναν πολιτισμό», ανέφερε η κ. Παπαγιαννούλη, ερωτώμενη για το πως έχει η κατάσταση με τη Γαλλική εκπαίδευση στα σχολεία της Ημαθίας.

 

«Όσοι μας επιλέγουν, το κάνουν συνειδητά, γιατί κατανοούν τα πλεονεκτήματα της Γαλλικής γλώσσας»

Προχωρώντας τη συζήτηση μαζί της, το ερώτημα που προβάλλει είναι : «Γιατί Γαλλικά»; «Το ότι επιλέγεται η Αγγλική και η Γερμανική γλώσσα από τον κόσμο είναι σημεία των καιρών. Είναι μία παγκοσμιότητα με οικονομίστικο πρόσωπο, οπότε ο πολιτισμός μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, τη στιγμή που μην ξεχνάμε στη Γαλλία είχαμε μια πολιτιστική επανάσταση. Παρ' όλα αυτά, όσοι μας επιλέγουν, το κάνουν συνειδητά, γιατί κατανοούν τα πλεονεκτήματα της Γαλλικής γλώσσας. Οι δε Γάλλοι είναι βαθιά ευρωπαϊστές, διότι κρατούν την ισορροπία ανάμεσα στον πολιτισμό και την οικονομία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι 1,5 εκατομμύριο Γάλλοι απεργούν. Επιπλέον, να πω πως οι Γάλλοι έχουν μία άποψη και μιλούν για παγκοσμιότητα και όχι για παγκοσμιοποίηση» απάντησε, ενώ η ίδια, μιλώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν με την ξενόγλωσση εκπαίδευση και δη τα Γαλλικά, σημείωσε πως «είναι λίγες οι ώρες, μετακινούμενες ως καθηγήτριες σε σχολεία. Είμαστε η ουρά της ιστορίας θα έλεγα. Όμως θα πρέπει να το διεκδικήσουμε και να αγαπάμε τη γλώσσα αυτή, λόγω πολιτισμού, αλλά και τη σχέση που έχει με την ελληνική γλώσσα. Η οποία, σημειωτέον, κουβαλά 1.500 λέξεις Γαλλικές! Κι αυτό είναι ένα μεγάλο ατού, να ξέρουν 1500 λέξεις τα παιδιά που ξεκινούν να μάθουν Γαλλικά».

 

Η αγάπη της για τα αδέσποτα ζώα...

Η Δέσποινα Παπαγιαννούλη, πέρα από την αγάπη της για τη Γαλλική γλώσσα και τη Γαλλία, που πρεσβεύει έναν πολιτισμό, περνά και σε μια άλλη αγάπη της, στα ζώα συντροφιάς.

«Έχουμε κάνει μία συλλογικότητα, που μας δημιούργησε η δύσκολη διαβίωσή μας στην Ακρόπολη, στα βόρεια της πόλης. Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων και ασχολούμαστε με διάφορες θεματικές, στις οποίες και καταγράφουμε τι συμβαίνει με τα αδέσποτα στον τόπο μας και το τι ενέργειες κάνουμε», επεσήμανε. Η ίδια έκρινε ακόμα «απούσα τη Δημοτική Αρχή», σ' ό,τι αφορά στην αντιμετώπισή της με τα αδέσποτα ζώα, σημειώνοντας πως «αυτό το μαρτυράει περίτρανα η εικόνα εδώ και 10ετίες». Προσέθεσε δε, πως «αυτό το ζήτημα έχει δύο πτυχές: Η πρώτη έχει να κάνει με την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος μπορώ να πω ότι μας καλύπτει σ΄ ένα μεγάλο βαθμό και η δεύτερη με την εκπαίδευση και κάποια σεμινάρια στα σχολεία. Θεματικές με κάποια πρότζεκτ. Θεωρώ ότι είναι ανάγκη η αγαστή συνεργασία των φιλοζωϊκών σωματείων με το Δήμο, διότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το αντιληφθούν άμεσα».

 

...και για το θέατρο!

Το θέατρο έρχεται να προστεθεί ως μία τρίτη αγάπη της Δέσποινας Παπαγιαννούλη στη ζωή της. «Το θέατρο είναι μία μεγάλη αγάπη, η οποία παγιώθηκε μέσα μου, αφού μεγάλωσα τα παιδιά μου. Μέσα από τις σπουδές μου επικεντρώθηκα στις δύο βασικές θεωρίες του σύγχρονου θεάτρου, οι οποίες είναι ο μπούσουλας για την κατανόηση του θεάτρου και που δυστυχώς δεν μεταφράσθηκαν στην Ελλάδα. Η Γαλλική σχολή θεατρολογίας και η Γερμανική Σχολή - σωματικό θέατρο», ανέφερε.

 

«Το θέατρο και η ποίηση πάντα λένε την αλήθεια»

Τέλος, η ίδια στην αναφορά της για το θέατρο στην πόλη που ζει και εργάζεται, θέτει ότι «στη Βέροια γίνονται πολλά πράγματα». Ωστόσο - όπως επεσήμανε - «υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός στην ΚΕΠΑ. Όμως το θέατρο να διαχέεται στον απλό κόσμο. Η ΚΕΠΑ θα πρέπει να αγκαλιάζει τους συλλόγους και όχι να τους στραγγαλίζει. Χαίρομαι ακόμα Αλέκο Χ"Κώστα, που και εσύ πραγματοποιείς τόσες εκδηλώσεις και περνάς τόσο ωραία μηνύματα, όπως με την τελευταία εκδήλωσή σου, η οποία είχε να κάνει με την παρουσίαση της πρώτης σου ποιητικής συλλογής «Μακρινή παρουσία», την Τετάρτη στη Βέροια. Γιατί το θέατρο και η ποίηση πάντα λένε την αλήθεια».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής