breaking news Νέο

Thessaloniki Helexpo Forum: «Η Ευρώπη των Περιφερειών: Ο Δρόμος για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάκαμψη»

Thessaloniki Helexpo Forum: «Η Ευρώπη των Περιφερειών: Ο Δρόμος για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάκαμψη»

Εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Η Ευρώπη των Περιφερειών: Ο Δρόμος για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάκαμψη», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο του Thessalonikh Helexpo Forum.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος των άλλων δυο οργάνων, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και επίδοξος διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας, Αρμίν Λασέτ, η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου Γιουνούς Ομαρζί, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Γαλλίας Ρενό Μουσελιέ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης οι περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Μεγάλη εθνική επιτυχία χαρακτήρισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης τη διασφάλιση 71 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα για την περίοδο 2021 – 2027, τονίζοντας ότι παράλληλα συνιστά και πολύ μεγάλη πρόκληση για τη χώρα η ορθή και πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων.

 

Τζιτζικώστας

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «τα 71 δισ. ευρώ τα οποία θα μπουν συνολικά στα ελληνικά ταμεία την επόμενη επταετία, είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας. Μία ευκαιρία που αν την διαχειριστούμε σωστά σε όλα τα επίπεδα, τότε μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτή την προσπάθεια οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει στην πράξη πως μπορούν να είναι στην πρώτη γραμμή. Οι Περιφέρειες, δεν είναι μόνο το ανάχωμα που προστατεύει την κοινωνία σε περιόδους κρίσεων, αλλά ότι είναι οι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές ατμομηχανές ανάπτυξης για τη χώρα και για την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στους πόρους της κοινωνικής συνοχής, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι είναι από τους πλέον σημαντικούς και σημείωσε ότι «τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι πραγματικά ζωτικά για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, όσο όμως και το γεγονός ότι ο ρόλος των Περιφερειών είναι κομβικός, καθώς οι Περιφέρειες της Ευρώπης είναι αυτές που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, έχει αγωνιστεί σκληρά για να υπερασπιστεί την πολιτική συνοχής».

Οι μεγάλες προκλήσεις, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, είναι:

-Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

-Η κοινωνική ένταξη και δικαιοσύνη.

-Η ανάκαμψη και η ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στην ανάγκη για τη «νέα Ευρώπη» των τριών διαστάσεων κι όχι των δύο, όπως είναι σήμερα. «Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να κοιτάξει με σιγουριά και ασφάλεια το μέλλον, αν τα εθνικά κράτη αναδιπλωθούν πίσω από τα σύνορά τους. Η επανεκκίνηση για μια νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη της αυτοπεποίθησης, της εξωστρέφειας, της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η συνεργασία, η συλλογική προσπάθεια, το άθροισμα όλων των δυνάμεων. Η Ευρώπη των δύο διαστάσεων, που είναι επικεντρωμένη στις Βρυξέλλες και τις Εθνικές Πρωτεύουσες έδειξε τα όρια της. Είναι ένα μοντέλο που δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε έναν κόσμο νέων προκλήσεων. Γι' αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο και αυτός ο ουσιαστικός τρόπος είναι η νέα Ευρώπη των Τριών Διαστάσεων, όπου οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, μαζί με τα Κράτη – Μέλη και τις Περιφέρειες και τους Δήμους, δουλεύουν όλοι μαζί για να βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών. Είναι αυτό που έχω πει πολλές φορές και για τη χώρα μας, ότι τώρα είναι η ώρα της Μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, αλλά και το κάθε Κράτος – Μέλος ξεχωριστά, θα καταφέρουν να ανακάμψουν, όταν ανακάμψουν οι τοπικές κοινωνίες. Οι Περιφέρειες, μπορούν να αποτελέσουν τους θεσμικούς εκφραστές ενός νέου μοντέλου λειτουργίας για την Ελλάδα, για τα Κράτη – Μέλη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να είναι το σημείο επανεκκίνησης για μια νέα Ευρώπη, που θα βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

 

Φερεϊρα

Ποσό ύψους 1,7 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα, από την Ε.Ε, προκειμένου να προχωρήσει τα έργο της απολιγνιτοποίησης, δεδομένου του στόχου που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει η χώρα μας ως το 2027 να χρησιμοποιεί λιγνίτη. Εκτιμάται μάλιστα ότι στο πλαίσιο της πολιτικής κοινωνικής συνοχής της Ε.Ε, αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και τα νησιά του Αιγαίου.Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέϊρα μιλώντας στην εκδήλωση.

«Θεωρώ όμως ότι συνολικά η Ελλάδα, θα βοηθηθεί από τα κονδύλια που θα λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Να υλοποιήσει τη στρατηγική της, βασιζόμενη στην ψηφιακή και πράσινη ανάκαμψη της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει πολλά σημαντικά project, που αφορούν στις  μεταφορές, το περιβάλλον, την ενέργεια κ.α. και ότι τα έργα αυτά, όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αλλά διασφαλίζουν και θέσεις εργασίας.

Υποστήριξε πάντως ότι η Ελλάδα πέρασε μια πολύ επώδυνη δεκαετία και ότι ο Ελληνικός λαός προσπάθησε πολύ σκληρά για να ανακάμψει και να ξαναμπεί σε ένα δρόμο.

Στο θέμα της απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε στην παρέμβαση του ο Πρωθυπουργός Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Armin Laschet, ο οποίος συμφώνησε με την Ευρωπαία Επίτροπο κ. Φερέϊρα, ωστόσο είπε ότι τα ζητήματα της ενέργειας, είναι στρατηγικής σημασίας για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε και θα πρέπει, όπως είπε, να επιλύονται με σχεδιασμό.

 

Η πανδημία έφερε μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη

Η κ. Φερέϊρα αναφέρθηκε και στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, λέγοντας ότι οδήγησε όλη την Ε.Ε σε μεγάλη ύφεση, επιβαρύνοντας σημαντικά τα συστήματα υγείας όλων των χωρών, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, που αποτελούν τους πυλώνες της ανάπτυξης.

«Όμως η Ε.Ε είναι εδώ και θα βοηθήσει για να έχουμε πολύ σύντομα μια ειοφόρο ανάκαμψη, από τις επιπτώσεις της πανδημίας» σημείωσε η Ευρωπαία Επίτροπος, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το διάστημα της υγειονομικής κρίσης έδειξε πολύ σημαντική ευελιξία, καταφέρνοντας να ανταποκριθεί στα προβλήματα που ανέκυψαν.

Η ίδια μίλησε και για τη νέα προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ,τονίζοντας ότι είναι η περίοδος που θα πρέπει οι χώρες της Ε.Ε να θέσουν σαφείς στόχους. Είπε ότι η Ελλάδα θα λάβει περίπου 21 δισ. ευρώ ενώ θα επωφεληθεί και από το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την ανάκαμψη μέσα από την ψηφιακή και πράσινη μεταρρύθμιση της οικονομίας.

 

Σκυλακάκης

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι «το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγαλύτερο ακόμη κι από αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα απορροφηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι διαφορετικός από εκείνον του ΕΣΠΑ, με αυστηρότερους όρους και πιο πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης δουλεύει στη βάση συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων. Κλειδί του είναι ο χρόνος. Δεν έχει ιδιαίτερη ευελιξία για την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι πέντε έτη. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν δουλεύει απολογιστικά. Δεν πληρώνεται με βάση τα τιμολόγια, αλλά με βάση ορόσημα και στόχους. Μόνον εφόσον επιτευχθούν αυτά γίνονται πληρωμές. Αν στο τρίτο τρίμηνο του 2026 δεν έχουν επιτευχθεί και τα τελευταία ορόσημα και οι στόχοι που θα θέσουμε με τον προγραμματισμό μας, τα χρήματα χάνονται και για να ολοκληρωθούν τα έργα θα πρέπει να βρει το κράτος δικούς του πόρους. Οι όροι είναι πολύ σκληροί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ελληνική συνήθεια να καθυστερούν τα έργα μεταξύ αρχικού σχεδιασμού και τελικού αναδόχου 23 μήνες και άλλους 28 μήνες για την ολοκλήρωσή τους. Οι 51 μήνες για ένα έργο είναι πολλοί για τις προϋποθέσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα χρειαστεί να κάνουμε μια επανάσταση σε σχέση με τον τρόπο που δουλεύουμε», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

 

Laschet: Να στηρίξουμε την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Την ανάγκη να στηριχθεί και να βοηθηθεί η Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων και της μεταναστευτικής της πολιτικής, επισήμανε από το βήμα του Forum ο Πρωθυπουργός Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Armin Laschet. Και αυτό, γιατί, όπως είπε, ο πρόσφυγες και μετανάστες με το που πατούν το πόδι τους στη Ελλάδα, αυτόματα πατούν σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς και για την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, αναλύοντας την πολιτική που ακολούθησε και ακολουθεί το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεσταφαλίας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

«Σε αυτή τη φάση θέλουμε ασφαλώς να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown και για αυτό επιβάλλουμε δραστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Και νομίζω ότι το καταφέρνουμε. Ωστόσο πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η αυτή η υγειονομική κρίση σε όλες τις χώρες, θεωρώ ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε στην Ε.Ε την ΄πολιτική μας για το σύστημα υγείας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής