breaking news Νέο

Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ροδακινιάς με επιδότηση 3.000 ευρώ το στρέμμα προανήγγειλε ο Σπ. Λιβανός

Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ροδακινιάς με επιδότηση 3.000 ευρώ το στρέμμα προανήγγειλε ο Σπ. Λιβανός

Ορθάνοιχτο αφήνει με έγγραφη απάντηση που έδωσε πριν λίγες ημέρες στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, το ενδεχόμενο ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της ροδακινιάς.

Αναλυτικότερα, απαντώντας στην ερώτηση έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (κ.κ. Τζάκρη, Βαγενά, Βέττα, Καρασαρλίδου, Κόκκαλης, Σκούφα) µε θέµα «Υλοποίηση ενός προγράµµατος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ηµαθίας» ο υπουργός αναφέρει:

«Όσον αφορά την υλοποίηση ενός προγράµµατος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς, επισηµαίνεται ότι στο «Ετήσιο Σχέδιο ∆ράσης 2021» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και, ειδικότερα, στον Στόχο 1: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Αγροτικού Τοµέα, δράση 1.11, περιλαµβάνεται το Υποέργο 1: Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών, στο οποίο αναφέρεται και η αναδιάρθρωση δενδροκαλλιεργειών. Ο προϋπολογισµός της αναδιάρθρωσης δενδροκαλλιεργειών ανέρχεται σε 350.000.000 ευρωώ (3.000 ευρώ ανά στρέµµα). Όσον αφορά στα θέµατα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των παραγόµενων προϊόντων, καθώς και για τα θέµατα των τιµών των προϊόντων και της διάθεσης αυτών, απαιτείται η ενίσχυση της διαπραγµατευτικής δύναµης όλων των παραγωγών του αγροτοκτηνοτροφικού τοµέα µέσω της δραστηριοποίησής τους σε συλλογικές δοµές για τη συλλογική διαπραγµάτευση των τιµών των προϊόντων τους και της προώθησης αυτών. [...] Πληροφοριακά, αναφέρεται ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ηµαθίας: Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΣ∆Ε έτους 2020, καλλιεργούνται 319.808 στρέµµατα µε ροδάκινα και νεκταρίνια, σε σύνολο 375.324,50 στρεµµάτων που καταγράφονται πανελλαδικά (ποσοστό 85,21%) και εχουν αναγνωριστεί 25 Οργανώσεις Παραγωγών και µία Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών για ροδάκινα και νεκταρίνια».

 

 

Μειωμένη προσφορά στα υπερπρώιμα ροδάκινα ξεκίνησαν από 3,30 ευρώ, τα ισπανικά στα 3,70

Έχουν βγει στην ελληνική αγορά τα υπερπρώιμα ροδάκινα με καλές τιμές λόγω μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. Στην καλή εικόνα των τιμών βοήθησε και το γεγονός ότι τα ισπανικά ροδάκινα, που έγιναν εισαγωγή φέτος στην χώρα μας, δεν έχουν καλά μεγέθη και δεν τα προτίμησαν οι καταναλωτές.

Σε 15 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει στη Μακεδονία η συγκομιδή των υπερπρώιμων ποικιλιών ροδάκινων (Φρανσουά, Λολίτα κ.α.). Όπως ανέφερε ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «φέτος υπάρχει μειωμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση. Κάποιες περιοχές έχουν χτυπηθεί από τους παγετούς κάποιες περιοχές δεν χτυπήθηκαν. Πέρσι οι συγκεκριμένες ποικιλίες έπιασαν τιμή παραγωγού από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό. Φέτος οι τιμές πρέπει να κυμανθούν σε πιο ψηλά επίπεδα. Επειδή είναι υπερπρώιμες ποικιλίες δεν είναι πολύ παραγωγικά τα δέντρα και οι παραγωγοί πρέπει να έχουν καλές τιμές».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής