breaking news Νέο

Χρήστος Κούτρας : «Υπάρχει χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων της πανδημίας στην Ημαθία»

Χρήστος Κούτρας : «Υπάρχει χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων της πανδημίας στην Ημαθία»

Το διευθυντή της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου της Βέροιας, Χρήστο Κούτρα, φιλοξένησαν οι ΑΝΑ...κρίσεις on air, το πρωί της Πέμπτης 2ας Σεπτεμβρίου, στο «Ράδιο Αιχμή-102,8». Σημαντικά τα όσα μας είπε ο κ. Κούτρας, με πρώτο τη διαπίστωσή του ότι στην Ημαθία παρατηρεί χαλαρότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία!  Για τους νεκρούς από τον κορωνοϊό τονίζει ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να ελαχιστοποιηθούν, αν όλος ο ενήλικας πληθυσμός της χώρας, ειδικά οι άνω των 50 είχαν εμβολιαστεί. «Είναι πολλοί οι θάνατοι καθημερινά. Ο καθένας τους είχε το δικό του χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Κάθε βδομάδα, το τελευταίο διάστημα, διασωληνώνουμε και έναν ασθενή, που πηγαίνει στη ΜΕΘ του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο που στείλαμε πρόσφατα, ήταν ανεμβολίαστοι. Το εμβόλιο καλύπτει τη σοβαρή νόσηση από τον covid 19 σε ποσοστό 93%. Στις ΜΕΘ της Κρήτης, στα 51 κρεβάτια οι νοσηλευόμενοι αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. Μια υπερήλικας 101 ετών, που νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο, εξήλθε, αφού νόσησε ελαφρά, λόγω του εμβολιασμού της», τονίζει ο γιατρός.

Τον ρωτήσαμε για αυτή την κακοδαιμονία που επικρατεί στο χώρο των αρνητών του εμβολιασμού και το ρόλο που έπαιξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η πληροφόρηση έχει επηρεαστεί από αυτά. Πρώτα χτύπησαν τη γνώση οι τηλεοράσεις. Όσο λιγότερες γνώσεις έχεις, τόσο με σιγουριά μιλάς. Είναι παράλογο να ακούμε τοποθετήσεις ότι, αν πάψει η υποχρεωτικότητα, θα εμβολιαστούμε. Γιατί δεν πήγαιναν να το κάνουν τόσους μήνες», η αναφορά του για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που ήδη μπήκαν σε αναστολή εργασίας.

«Στην κλινική μου δεν έχω κανέναν αρνητή υγειονομικό. Ο κορωνοϊός είναι μια ιογενής λοίμωξη με απρόβλεπτη εξέλιξη. Ξεκινά με ελαφρά συμπτώματα, αλλά δεν ξέρεις που θα καταλήξει. Είχαμε ασθενή 42 χρονών χωρίς νοσήματα, που νοσηλεύτηκε στην κλινική covid του Νοσοκομείου μας επί δίμηνο και δεν μπορούσε να περπατήσει, για να πάει σπίτι του», η αναφορά του.

Τον ρωτάμε και για τις τοποθετήσεις του Στέφανου Τσιτσιπά, ότι δεν κάνει το εμβόλιο, γιατί έχει γερό ανοσοποιητικό σύστημα. «Δεν του εξασφαλίζει ότι, αν κολλήσει, δεν θα μπορεί να έχει απρόβλεπτη εξέλιξη. Μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ΜΕΘ και θα το θυμάται σε όλη του τη ζωή. Νοσηλεύσαμε ένα νέο παιδί από κοινότητα της Νάουσας και χρειάστηκε 4 μήνες φυσικοθεραπείες, για να επανέλθει», η αφοπλιστική στα αντιεπιστημονικά παραληρήματα, απάντησή του.

Ο Χρήστος Κούτρας, συνεχίζοντας, μας επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο ζήτημα ατομικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής. «Πρέπει να προστατεύσουμε το οικογενειακό μας περιβάλλον. Νοσηλεύουμε 18 άτομα στην κλινική covid, με τη Νάουσα να είναι «πρωταθλήτρια» σε νοσηλείες. Οι 15 εξ αυτών είναι ανεμβολίαστοι. Στο θάλαμο είσαι μόνος σου, επικοινωνώντας με τους δικούς σου μόνο με το κινητό και το tablet. Το στέλεχος ΔΕΛΤΑ είναι περισσότερο μεταδοτικό από τα προηγούμενα, αλλά όχι τόσο ισχυρά λοιμογόνο.

Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες, άνω των 50 ετών, θα είχαμε ελάχιστες Νοσηλείες».

Το θετικό της συνέντευξης; Ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο χάπι για τις επιπτώσεις του ιού. «Θα περάσουμε μια δύσκολη, ακόμη, χρονιά, αλλά ελπίζω ότι θα είναι η τελευταία», μας λέει ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής Βέροιας.

Για τα πολιτικά του... «σχέδια»;

«Έχω κουραστεί πια. Σειρά έχουν οι νεότεροι», η απάντησή του. Του ευχόμαστε να συνεχίσει να είναι τόσο κοντά στον ασθενή του, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη. Τους ασθενείς που υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή του ΕΣΥ, μέχρι και σήμερα.

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής