breaking news Νέο

Γιώργος Κοτζαερίδης : «Αφιέρωμα σ’ αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους, για να ζούμε εμείς ελεύθεροι»

Γιώργος Κοτζαερίδης : «Αφιέρωμα σ’ αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους, για να ζούμε εμείς ελεύθεροι»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα», με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα, έδωσε την Τρίτη 7/9 ο Γιώργος Κοτζαερίδης, λαογράφος και συγγραφέας.

Με αφορμή την έκθεση που λειτουργεί (μέχρι 17/9) στο Δημαρχείο της Βέροιας και έχει ως θέμα την Επανάσταση του 1821 και περιλαμβάνει  72 έργα του κ. Κοτζαερίδη με πρόσωπα ηρώων του 1821, εκτυπωμένα και επικολλημένα σε παλιό επεξεργασμένο ξύλο, τόνισε :

«Ήταν ένα όνειρο, ήθελα πολύ να την κάνω. Ξεκίνησε από την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», που δημοσιεύω κάθε βδομάδα τη ζωή των οπλαρχηγών του ’21, γνωστών και αγνώστων, κάτι που θα πάει μέχρι τέλος της χρονιάς. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε έκδοση βιβλίου. Η έκθεση είναι αφιέρωμα σ’ αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους, για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Είναι ένα προσωπικό μνημόσυνο, θα έλεγα, προς αυτούς τους ήρωες. Είναι απλά έργα, αλλά αν πιάσει κανείς το νόημα, καταλαβαίνει πολλά πράγματα. Τα έργα μετά την έκθεση θα προσφερθούν σε κάποια δημόσια κτήρια, για να τα βλέπουν οι νέες γενιές και να μην ξεχάσουν τελείως τους ήρωες μας. Για μας είναι ήδη πρότυπα, η νεολαία μας όμως τους αγνοεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας μου προκάλεσε έντονη ευχαρίστηση το γεγονός ότι διέκρινα πάρα πολλούς Μακεδόνες οπλαρχηγούς του ’21, που μέχρι τώρα δεν πίστευα ότι υπήρξαν. Για παράδειγμα, υπήρχε ένας Κασομούλης, ένας Καρατάσος, ένας Πετσάβας που τον αγνοούν οι πάντες, από τη Σφηκιά, τον Καπετανάκη από τον Κοπανό τους Ιεροπουλαίους από τα Ριζώματα κ.α Και αυτός ήταν ένας σκοπός της έκθεσης, να γνωρίσουμε επιτέλους όλους αυτούς τους μεγάλους ανθρώπους».

Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια, υπογράμμισε : «Ετοιμάζω από πέρσι, για την άλλη μαύρη επέτειο του 1922 και το διωγμό των προγόνων μας από τις Μικρασιατικές εστίες. Υπόσχομαι στο λαό της Βέροιας ότι θα είναι μια μεγαλειώδης έκθεση».

Επίσης δεν έλειψε και ο σχολιασμός για την τουριστική προβολή της Βέροιας  (μιας και για πολλά χρόνια ασχολείται με τον τομέα αυτό) : « Έχω τις απόψεις μου για την ανάπτυξη του τουρισμού, δεν βλέπω η Βέροια να κάνει τίποτε. Φανταστείτε ότι το γραφείο πληροφοριών παραμένει εδώ και καιρό κλειστό. Αλλά ελπίζω και εμείς να κάνουμε κάποτε το μεγάλο βήμα και να γίνουμε πόλη π.χ σαν τα Γιάννενα, σαν την Καστοριά, σαν τη Φλώρινα, που τραβάνε πολύ τουρισμό, για ν’ αναπτυχθεί η τοπική οικονομία».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει για την έκθεση τον Κ. Τσιλογιάννη (δ/ντή του Δήμου) «για την αμέριστη βοήθεια, τον κ. Δήμαρχο που πρόσφεραν αυτόν τον όμορφο χώρο και έτσι όποιος επισκέπτεται το χώρο του Δημαρχείου, βλέπει την έκθεση και ελπίζω να του αρέσει».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής