breaking news Νέο

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ΚΕΠΑ και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου Βέροιας

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ΚΕΠΑ και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου Βέροιας

Στο φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης, το απόγευμα του Σαββάτου, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, Κώστας Ρίζος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου, Πέτρος Ρίστας, επ’ ευκαιρία της επανέναρξης των «Εαρινών Συμφωνιών». Ένα σύνολο συναυλιών, που διοργανώνονται από την ΚΕΠΑ, με τη μέριμνα του δημοτικού ωδείου της ΚΕΠΑ. Οι «Εαρινές Συμφωνίες» ξεκίνησαν ως ιδέα το 2018, συνεχίστηκαν το 2019 και δυστυχώς, λόγω πανδημίας, διακόπηκαν για δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Κώστας Ρίζος, στην εισήγησή του στάθηκε στα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η μουσική αγωγή στην ψυχή και το πνεύμα, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η παροχή υψηλού επιπέδου μουσικής αγωγής αποτελεί μέλημα και χρόνια επιδίωξη των εκπαιδευτικών της μουσικής και κατ’ επέκταση των ωδείων και των πολιτιστικών φορέων που εκπροσωπούν. Η μουσική, ως τέχνη και επιστήμη, είναι ένα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής. Ως μια μορφή τέχνης, αποτελεί έναν τρόπο ανθρώπινης έκφρασης, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού και της ιστορίας των λαών. Όπως μέσα από κάθε εμπειρία με τις τέχνες, έτσι και μέσα από τη μουσική εμπειρία, το άτομο συσχετίζεται με το έργο τέχνης σε άμεση αλληλεπίδραση, η οποία δημιουργεί μια βαθιά ικανοποιητική αίσθηση ευχαρίστησης, ένα ισχυρό συναίσθημα αυτοεκτίμησης. Η ψυχαγωγία είναι μία ακόμη σημαντική διάσταση της μουσικής. Η αγωγή της ψυχής μέσα από την τέχνη γενικότερα και τη μουσική ειδικότερα είναι ένας ρόλος τεράστιας σημασίας. Η μουσική εμπειρία είναι πηγή χαράς και μοναδικής απόλαυσης, που μπορεί να χρωματίσει την άχρωμη καθημερινότητα και να δώσει δημιουργικές διεξόδους στην εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου. Η παροχή τέτοιων δημιουργικών διεξόδων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή μας, που η απομόνωση μπροστά στο τηλεοπτικό γυαλί και η καταφυγή στην εικονική πραγματικότητα που προβάλλει από την οθόνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών τείνει να μετατρέψει τον ελεύθερο χρόνο μας σε χαμένο χρόνο και την ψυχαγωγία σε χειραγώγηση συνειδήσεων. Εκτός όμως από τη διάσταση της ψυχαγωγίας, η μουσική έχει και μια ισχυρή επικοινωνιακή δύναμη. Όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει σε μουσικά σύνολα, σίγουρα έχουν βιώσει αυτή την επικοινωνιακή διάσταση της μουσικής Όλες οι προαναφερθείσες λειτουργίες είναι σημαντικές για το μεμονωμένο άτομο και για το άτομο ως μέλος μιας ομάδας.

Ο εκπαιδευτικός της μουσικής με τη διττή του υπόσταση, του παιδαγωγού και του καλλιτέχνη, μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της τέχνης, για να παρέχει ένα καταφύγιο γαλήνης σε μια εποχή ιλιγγιωδών ρυθμών, να προωθήσει το συνεργατικό πνεύμα και την κοινωνική αλληλεπίδραση σε μια εποχή πρωτόγνωρης απομόνωσης και υστερικού ανταγωνισμού, να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και την ελευθερία της έκφρασης, σε μια εποχή που μας θέλει παθητικούς, άβουλους και αδρανείς, να αναδείξει την ομορφιά της τέχνης σε μια εποχή αισθητικής ασχήμιας και πνευματικού ξεπεσμού.

Μετά διακοπή δύο ετών, συνεχίζουμε με μεγάλη χαρά το θεσμό, πλέον, των Εαρινών Συμφωνιών. Το Δημοτικό Ωδείο και κατ' επέκταση η ΚΕΠΑ είναι σε θέση, μέσα φυσικά σε ένα όχι και τόσο καλό ψυχολογικά αλλά και υγειονομικό κλίμα, με όλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν γύρω μας, τολμά να προχωρήσει στην παραγωγή καλλιτεχνικών δράσεων που τόσο μας έχουν λείψει, όλους μας, ως ολοκλήρωση μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που είναι και η βασική αποστολή των ωδείων. Η ΚΕΠΑ στηρίζει φυσικά όλα τα είδη μουσικής και παρέχει σοβαρή εκπαίδευση με ιδιαίτερα άξιες και άξιους καθηγήτριες και καθηγητές», κατέληξε ο κύριος Ρίζος.

Kλείνοντας την τοποθέτησή του, ενημέρωσε πως ξεκινά μία νέα προοπτική με την έναρξη στη μουσική σχολή και των παραδοσιακών οργάνων, για να αποκτήσουν, όπως είπε, όλα τα είδη της μουσικής τη θέση που τους αξίζει.

 

Ο Πέτρος Ρίστας από την πλευρά του εξήγησε μουσικά και ιστορικά τον όρο μουσικής δωματίου. Η «Μουσική Δωματίου» είναι μουσική γραμμένη για μικρά σύνολα και ονομάζεται έτσι γιατί το ρεπερτόριό της είναι τέτοιο που από τη φύση του προορίζεται για μικρούς κλειστούς χώρους, ο όρος είναι Ιταλικός και ουσιαστικά είναι μία συναυλία από λίγα στον αριθμό όργανα συμφωνικής ορχήστρας. Ερχόμενος στο σήμερα σημείωσε ότι η ιδέα αυτή ξεκίνησε, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρόσφορο έδαφος επικοινωνίας με τους μαθητές, ώστε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να εκπαιδευτούν τόσο πολιτιστικά, όσο και καλλιτεχνικά.

Συμπληρώνοντας τον κύριο Ρίζο, σημείωσε πως η τροφή του καλλιτέχνη και η δράση του είναι πάνω στη σκηνή και είναι ανάλογο και για τον ακροατή, καθώς ο ακροατής παίρνει από τον καλλιτέχνη και ο καλλιτέχνης παίρνει από τον ακροατή συναισθήματα και καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Τόνισε μάλιστα πως κανένα ιντερνετικό μάθημα και ιντερνετικές μουσικές, που βιώσαμε στα δύο χρόνια πανδημίας, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωντανή και δράση και επικοινωνία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους καλλιτέχνες και στα έργα που θα παρουσιάσουν και τα οποία θα είναι κλασικά, ρομαντικά, έργα μοντέρνα, έργα τζαζ, διασκευές κινηματογραφικής μουσικής κ.α.

Η αυλαία θα ανοίξει το Σάββατο 26/3 και ο κύκλος των συναυλιών θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 28/3.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

- Το Σάββατο 26/3, 20:00 θα εμφανιστούν οι Quatro Syllabus enseble, κουαρτέτο εγχόρδων από Αθήνα με διάσημους σολίστ από την κρατική ορχήστρα Αθηνών, Σταυρούλα Μέντη βιολί, Στέφανος–Ρουντίν Μήλας, βιολί-βιόλα, Αλέξανδρος Χαλάψης βιολί-βιόλα, Βαγγέλης Νίνα, Βιολοντσέλο, σε έργα κλασικά, ρομαντικά, κινηματογραφικής μουσικής.

- Την Κυριακή 27/3, 20:00 θα εμφανιστεί μουσικό τρίο από τη Θεσσαλονίκη με την Άννα Τκατσένκο στο πιάνο, την Τατιάνα Μασμανίδου στο σαξόφωνο και την Όλγα Κατσενίδου στο τραγούδι, σε έργα κινηματογραφικής μουσικής, tango, και standars jazz κομμάτια.

- Τη Δευτέρα 28/3, 20:00 θα εμφανιστεί το ντουέτο από το Δημοτικό Ωδείο της Βέροιας με την Πόπη Φιρτινίδου στο πιάνο και το Γιάννη Στέφανο Βλάχο στο βιολί, με έργα Μπετόβεν, Ραβέλ, Γκερσουίν, αλλά και μουσικές από τον κινηματογράφο.

Οι συναυλίες θα είναι όλες στις 8 το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, με τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα και απευθύνονται στους μαθητές του Ωδείου, αλλά και στο φιλόμουσο κοινό της Βέροιας.

Ο κ. Ρίζος αναφέρθηκε επίσης και στον προγραμματισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων που ετοιμάζει η ΚΕΠΑ και όπως αποκάλυψε, θα είναι ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με την επιστροφή της «Εύηχης Πόλης» και του «Μουσικού Περιπτέρου», το Φεστιβάλ Κιθάρας και Χορού κ.α. Η ολοκλήρωση του Μητρώου Καλλιτεχνών προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς (ήδη έχουν εγγραφεί περίπου 70 μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, οι μισοί από τους οποίους είναι επαγγελματίες). Ενώ όσον αφορά τη θέση του Διευθυντή της ΚΕΠΑ ανακοίνωσε πως οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν οι συνεντεύξεις των ενδιαφερομένων.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής