breaking news Νέο

Η Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό δίνει το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

  • Η Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό δίνει το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
  • Η Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό δίνει το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου σε όλο τον πλανήτη με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο σκοπός  αυτής της ημέρας καθώς και όλος ο Απρίλιος ,είναι να ενημερωθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για τη διαταραχή του αυτισμού και για τα ουσιαστικά βήματα  που πρέπει να γίνουν ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και την ενσωμάτωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού δεν είναι μια ημέρα γιορτής, αλλά μια ημέρα ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, στο ρατσισμό και στον στιγματισμό που βιώνουν τα άτομα του φάσματος αλλά και οι οικογένειές τους.

Ο αυτισμός μας αφορά όλους! Ό,τι  δε φαίνεται δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει! Είναι χρέος  μας να κάνουμε την αόρατη αυτή  διαταραχή …ορατή! Δεν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή ειδικές ικανότητες… είναι άτομα που  έχουν τις ίδιες ανάγκες με όλους μας .Δεν θέλουν να διαφέρουν από όλους τους υπόλοιπους, αλλά να κάνουν όλα όσα μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία, στον πολιτισμό… στη ζωή. Δεν θέλουν παρηγοριά, αλλά πραγματικές  λύσεις στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν .Είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, με ίσες ευκαιρίες όπως όλοι μας!

Είναι οι  γείτονές μας ,οι συμμαθητές μας ,οι συμφοιτητές μας, συνάδελφοί μας, οι καθηγητές μας, οι φίλοι μας !Μπορεί να τους συναντήσεις να παίζουν στις  παιδικές χαρές, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να ψωνίζουν στα σούπερ μάρκετ, να κάνουν βόλτες στις πλατείες. Έχετε περισσότερες πιθανότητες από όσες φαντάζεστε, να συναναστραφείτε στη ζωή σας με ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού, γι’ αυτό μην κλείνετε τα μάτια σας και ενημερωθείτε.

Ο σύλλογός μας τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τα άτομα του φάσματος του αυτισμού, μεταδίδει δυναμικάτο μήνυμα της αποδοχήςμεμια σειρά δράσεων, γιατί μέσα από τη διαφορετικότητα αναδεικνύεται η μοναδικότητα που κρύβουμε μέσαμας!

 Οι δράσεις αυτές έχουν σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τη συμπερίληψη, την αποδοχή και την αφύπνιση!

  • Την 1η Απριλίου ρίχνουμε φως στη σκοτεινή πλευρά της απομόνωσης και περιθωριοποίησης που βιώνουν τα άτομα του φάσματος, φωταγωγώντας το σπίτι της Μ.Α.μ.Α στη Μητροπόλεως  32,συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια του οργανισμού ‘Autism Speaks – Light it up blue –Ανάβω ένα μπλε φως για τον αυτισμό’. Γνωστά κτήρια, μνημεία, μουσεία, οικήματα, εγκαταστάσεις  κ.α  ανά την υφήλιο φωταγωγούνται μπλε και άνθρωποι όλων των ηλικιών φορούν το μπλε του αυτισμού με σκοπό να μεταδώσουν την αγάπη και την αποδοχή για τα άτομα του φάσματος.
  • Στις 2 Απριλίου  στις 11 το πρωί ,από το μπαλκόνι του σπιτιού της  Μ.Α.μ.Α  στη Μητροπόλεως,  τα παιδιά μας θα αφήσουν μπλε και πολύχρωμα μπαλόνια στον ουρανό με μηνύματα αγάπης και αποδοχής.
  • Στις 2 Απριλίου, ο σύλλογός μας με έργο των παιδιών μας ,συμμετέχει σε έκθεση ζωγραφικής στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αυτή διοργανώνεται από την  Εταιρεία  Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), σε συνεργασία με  τα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ‘Σείριος’. Δημαρχιακό Μέγαρο  Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης) 
  • Στις 3 Απριλίου στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν  κολυμβητικοί  αγώνες αγάπης ενότητας και αποδοχής στη μνήμη του αδικοχαμένου θύματος οπαδικής βίας, Άλκη Καμπανού με αποδέκτη τη Μ.Α.μ.Α. Οι αγώνες θα λάβουν χώρα υπό την αιγίδα της Εθνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και  της Περιφέρειας Κεντροδυτικής Μακεδονίας (αθλημάτων υγρού στίβου)με συμμετοχή κολυμβητικών σωματείων από τη Θεσσαλονίκη και των όμορων νομών αλλά και κολυμβητικού σωματείου ΑμεΑ. Στόχος της εκδήλωσης είναι να μεταδώσουμε το μήνυμα της ενότητας, της αγάπης αλλά  και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Ο σύλλογός μας, τα παιδιά μας, οι γονείς και οι εκπαιδευτές θα παρευρεθούν  τιμώντας τη μνήμη του Άλκη.
  • Στις 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί  Βιωματικό Σεμινάριο σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ελληνικής Αστυνομίας  Ν.Ημαθίας και του Κέντρου Μετεκπαίδευσης Ελληνικής Αστυνομίας Β.Ελλάδος. Το σεμινάριο θα απευθύνεται  σε εργαζόμενους στην Αστυνομία (Ασφάλεια, τροχαία, ομάδα ΔΙΑΣ, διοικητικοί) αλλά και σε αντιπροσωπεία του Πυροσβεστικού σώματος Ν.Ημαθίας. Το σεμινάριο θα έχει θέμα ‘Πρακτικές Τεχνικές Επικοινωνίας με άτομα του φάσματος’
  • Συνεργασία με τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας(Τ.Ο.Β) στα πλαίσια της δράσης ‘Ανθισμένες Ροδακινιές’. Η Μ.Α.μ.Α θα συμμετέχει στο διαγωνισμό φωτογραφίας του Τ.Ο.Β  με συμμετοχή των παιδιών μας. Μέσα από φωτογραφικά καρέ θα αναδείξουμε τη μαγεία του αυτισμού στο πανέμορφο τοπίο με τις ανθισμένες ροδακινιές, συμμετέχοντας στην υπέροχη δράση του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας. Τα  φωτογραφικά pics θα παρουσιαστούν σε έκθεση σε συνεργασία με τον  Τ.Ο.Β .
  • Παράλληλα με τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού ,θα ξεκινήσει και η ανοιξιάτικη –πασχαλινή μας έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες από τους ωφελούμενους  από το εργαστήριο παλαίωσης του κδαπ ΑμεΑ Μ.Α.μ.Α και από τις χρυσοχέρες αγαπημένες εθελόντριες φίλες του συλλόγου μας!

Η πασχαλινή μας έκθεση θα διαρκέσει από τη 1ημέχρι 20 Απριλίου στο Σπίτι της Μ.Α.μ.Α στη Μητροπόλεως 32 ,1ος όροφος .

Ο σύλλογός μας θα συνεχίζει να αγκαλιάζει τα άτομα του φάσματος και να παλεύει γι αυτά προασπίζοντας τα δικαιώματά τους χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο.

 

Με εκτίμηση για το ΔΣ η Πρόεδρος

Ελένη Γεωργιάδου Στεφανάκη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής