breaking news Νέο

Η κρίση αναγκάζει τη ΔΕΗ να επιστρέψει στο… λιγνίτη

Η κρίση αναγκάζει τη ΔΕΗ να επιστρέψει στο… λιγνίτη

Σε αναθεώρηση των πλάνων για την παραγωγή των ορυχείων λιγνίτη προχωρά η ΔΕΗ στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεναρίων διακοπής του ρωσικού αερίου.

Χθες η ΔΕΗ παρέδωσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετήσιο πλάνο παραγωγής των ορυχείων της, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει αύξηση της παραγωγής λιγνίτη σε ποσοστό 40-50%. Με την αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας κατά 40-50%, η ΔΕΗ έχει στόχο να μεγιστοποιήσει τα αποθέματά της σε λιγνίτη. Κι αυτό προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει την ηλεκτροπαραγωγή με μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη στην περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί ακόμη περισσότερο ή αν διακοπεί η τροφοδοσία με ρωσικό αέριο.

Προχθές ο λιγνίτης συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό μόλις 4% καθώς λειτούργησε μόνο η μονάδα 3 του Αγίου Δημητρίου.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ αλλων, έως σήμερα Τρίτη η ΔΕΗ να καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.

Από τη ΔΕΗ διαβεβαιώνουν πάντως ότι δεν αλλάζει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για απολιγνιτοποίηση.

 

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Πιθανόν ρεύμα με δελτίο, βέβαιες οι διακοπές το επόμενο διάστημα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για ρεύμα με το δελτίο άφησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προαναγγέλοντας διακοπές ρεύματος, όταν θα αυξηθεί η ζήτηση…

«Δεν είναι επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης», δήλωσε αρχικά ο Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις με τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Όπως είπε η κυβέρνηση επιδοτεί κατευθείαν τους ίδιους παίκτες της αγοράς. «Δεν έχουμε καμία έλλειψη φυσικού αερίου, το παιχνίδι γίνεται στην χονδρική» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν είναι επαρκή» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κάνοντας λόγο για «έμμεση επιδότηση μέσω των καταναλωτών απευθείας στους 4 παίκτες της αγοράς», που οδηγεί σε «ανεξέλεγκτη διαδικασία αύξησης των τιμών».

Παράλληλα πρόσθεσε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη επιπτώσεις.

«Το φυσικό αέριο έρχεται κανονικότατα. Δεν έχουμε καμία έλλειψη φυσικού αερίου, το παιχνίδι γίνεται στην χονδρική» συμπλήρωσε μιλώντας για «ανέλπιστα κέρδη» και «κερδοσκοπία του καρτέλ».

«Η επιδότηση αφορά πολύ μικρή κατανάλωση και ο επιχειρηματίας δεν την καταλαβαίνει» είπε ακόμη.

«Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε διακοπές ρεύματος όταν θα αυξηθεί η ζήτηση, αν υπάρχουν καθυστερήσεις με τη ροή στο φυσικό αέριο θα έχουμε περίπου ρεύμα με δελτίο. Συγκεντρώνουμε λιγνίτες στις αυλές γα να μπορούμε να τον κάψουμε όταν θα έχουμε πρόβλημα με το φυσικό αέριο, έχουμε απόθεμα ενός μήνα…» κατέληξε.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής