breaking news Νέο

Βαγγέλης Βουραζάνης : «Η λογοτεχνία είναι ένα καταφύγιο για τον οποιονδήποτε, που μπορεί να δώσει ελπίδα, έστω και παροδική χαρά»

Βαγγέλης Βουραζάνης : «Η λογοτεχνία είναι ένα καταφύγιο για τον οποιονδήποτε, που μπορεί να δώσει ελπίδα, έστω και παροδική χαρά»

Τηλεφωνική συνέντευξη με το συγγραφέα Βαγγέλη Βουραζάνη είχε ο Αλέκος Χατζηκώστας στην εκπομπή του «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) την Τετάρτη 24/8.

Ο συγγραφέας μέχρι τώρα 5 βιβλίων (από το 2017) ξεκίνησε με αναφορές στη σχέση του- αλλά και την αγάπη του όπως διευκρίνισε με την Ημαθία, σημειώνοντας ότι  «έχω λάβει μία πάρα πολύ ζεστή αγκαλιά και θεωρώ τη Βέροια και τη Νάουσα μια από τις αγαπημένες μου πόλεις»

Στη συνέχεια απαντώντας σχετικά με το περιεχόμενο, τόνισε: «Τα πρώτα 4 ανήκουν στο αστυνομικό είδος, αλλά πάντα στα μυθιστορήματα μου υπάρχει το κοινωνικό περιεχόμενο. Σίγουρα υπάρχει το είδος της περιπέτειας, η αδρεναλίνη είναι ανεβασμένη. Το τελευταίο το «Άγγιγμα του Θεού, το 5ο είναι πιο κοινωνικό, πιο ερωτικό. Άλλωστε χωρίς τον έρωτα τι θα ήμασταν σ’αυτή τη ζωή;»

Ποιά είναι η πηγή έμπνευσή σου; «Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη. Μ’ αρέσει στην καθημερινότητά μου να λαμβάνω πληροφορία. Μπορεί να είναι η συζήτηση με ένα φίλο, μία εικόνα, ένα τοπίο , ένα κοινωνικό φαινόμενο. Υπάρχουν πολλά πράγματα μαζί που μπορούν α προκαλέσουν την έμπνευση σε έναν συγγραφέα.»

Γιατί γράφεις; «Ψυχοθεραπεία. Ξεκίνησα να γράφω σε μία δύσκολη οικογενειακή κατάσταση. Η συγγραφή με έβγαλε από αδιέξοδα που δεν μπορούσα εγώ να βγάλω τον εαυτό μου.  Η συγγραφή ήταν η απάντηση στο πρόβλημα.»

Τα βιβλία σου έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία; «Νομίζω ότι γενικά όλοι οι συγγραφείς κάτι δίνουμε από τον εαυτό μας.  Δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό. Βέβαια στα βιβλία μου επειδή θίγονται πολύ ιδιαίτερα θέματα π.χ αυτοδικία, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο σε κάτι που δεν λειτούργησε σωστά , δεν θα μπορούσε να πάρω το νόμο στα χέρια μου. Σίγουρα υπάρχουν συναισθήματα που με πνίγουν όπως το δίκιο. Και βιωματικά πράγματα υπάρχουν και σκέψεις και φόβοι και πάθη όλα υπάρχουν στους ήρωες μου. Είναι πάρα πολλά εγώ, χωρίς να είμαι εγώ.»  

Για ποιο λόγο- και ιδιαίτερα οι νέοι- θα πρέπει να διαβάζουν; «Το ποιο βασικό είναι γιατί κοντεύουμε να ξεχάσουμε τα ελληνικά μας. Ας ανοίξουμε ένα βιβλίο για να θυμηθούμε τα ελληνικά. Θα μάθουμε άλλες κουλτούρες αν πρόκειται για ξένη λογοτεχνία, για το πώς ψυχογραφεί ένας συγγραφέας τους ήρωες του. Θα ανοίξουμε ίσως «το τρίτο μας μάτι». Σε κάνεις να βλέπεις τα πράγματα πιο πολύπλευρα και πιο πολυεπίπεδα. Στην Ελλάδα των 700.000 αναγνωστών με το ζόρι, νομίζω ότι ο καλύτερος λόγος για να διαβάζουμε είναι να μην ξεχάσουμε τα ελληνικά που ξέρουμε.»

Στη σημερνή κοινωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τι έχει να προσφέρει η λογοτεχνία; «Σίγουρα η λογοτεχνία είναι ένα καταφύγιο για τον οποιονδήποτε. Ένα καταφύγιο που μπορεί να δώσει ελπίδα, έστω και παροδική χαρά.»

Όσο δε για τα συγγραφικά του σχέδια ενημέρωσε ότι ετοιμάζει κάτι διαφορετικό «αγγίζω κάτι από φιλοσοφία, μαθηματικά, μία πολύ συναισθηματική ιστορία»  


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής