breaking news Νέο

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Στις 21 Μαΐου οι εκλογές, αρχές Ιουλίου οι δεύτερες - Ο οδικός χάρτης μέχρι τις κάλπες

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Στις 21 Μαΐου οι εκλογές, αρχές Ιουλίου οι δεύτερες -  Ο οδικός χάρτης μέχρι τις κάλπες

Την ημερομηνία των εκλογών ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου και αν χρειαστούν και δεύτερες –λόγω της απλής αναλογικής – αυτές θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.  Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ημερομηνία αυτή είναι στη λήξη της τετραετίας, στο προβλεπόμενο από τον νόμο χρονικό πλαίσιο, συνοπολογίζοντας τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον Ιούνιο και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

O πρωθυπουργός επανέλαβε τη φράση του, ότι η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη πώς θα κυβερνήσει, καλώντας τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να τονίσουν τις δυσλειτουργίες του συστήματος της απλής αναλογικής, αναφερόμενος εκ νέου στο παράδειγμα της Βουλγαρίας, για την οποία είπε ότι αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις.

Τέλος, επισήμανε ότι στις κάλπες οι πολίτες θα κρίνουν δύο διαφορετικές διακυβερνήσεις ως προς την οικονομία, την κοινωνία, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, την ετοιμότητα διαχείρισης κρίσεων, την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια. «Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά», κατέληξε εμφατικά.

 

Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ-Ανδρουλάκη

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του έκανε έναν μίνι απολογισμό του νομοθετικού και λοιπού έργου της κυβέρνησης, ενώ άφησε εκ νέου αιχμές για τις θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνοντας με νόημα ότι «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό», χτυπώντας, εκ νέου, «καμπανάκι» για την «παγίδα ακυβερνησίας» λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Επίσης, τόνισε την «αλήθεια του δημόσιου λόγου που απαντά στο δηλητήριο των πολιτικών μας αντιπάλων», ενώ υπογράμμισε ότι «τηρήσαμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών, κάναμε πράξη ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα φέρουμε επενδύσεις» και σημείωσε ότι «αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος με καλύτερους μισθούς».

 

Η προσφυγή σε δεύτερες κάλπες

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική, επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 2α Ιουλίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες θα στηθούν λίγες ημέρες μετά το τέλος των εξετάσεων, αλλά και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου.

Πάντως δεν έχει απορριφθεί και το ενδεχόμενο οι δεύτερες κάλπες να στηθούν μία εβδομάδα νωρίτερα δηλαδή στις 25 Ιουνίου, καθώς οι μαθητές που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές θα είναι μόνο όσοι εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα, κάτι που θεωρείται πως δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην λειτουργία των εκλογικών κέντρων. Ωστόσο αυτό το σενάριο φαίνεται να συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το σύνταγμα χρονικών ορίων. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει στην θεσμικότητα, είπε και η σταθερότητα και συνέπεια στους θεσμούς είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα και οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν και ποια κυβέρνηση».

 

 

Στις 11 Απριλίου κλείνει η Βουλή - Το χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες και τις δεύτερες κάλπες

 

Μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκινούν και οι προεκλογικές διαδικασίες στον δρόμο για τις κάλπες. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή του οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

Στη Βουλή θα συνεχιστούν κανονικά οι κοινοβουλευτικές εργασίες μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου που θα κλείσει για τις ημέρες του Πάσχα, εκτός αν χρειαστεί μια μέρα ακόμα για ένα νομοσχέδιο. Μάλιστα όπως όλα δείχνουν το τελευταίο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί θα είναι του υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η Βουλή δεν έχει λόγο να ανοίξει ξανά παρά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της. Αυτό μπορεί να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το διάστημα 22-28 Απρίλη.

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ακολουθήσει 10ημερο διερευνητικών εντολών (μπορεί και λιγότερο ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί).

Στο 10ημερο μετά τις κάλπες που θα έχει ολοκληρωθεί και η καταμέτρηση από δικαστήρια και θα έχουν επικυρωθεί οι εκλεγμένοι θα συγκληθεί η νέα Βουλή. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ακόμα αν θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί αρχές Ιουνίου.

Τυπικά χρειάζονται δυο συνεδριάσεις, δηλαδή δύο ημέρες, μια για την ορκωμοσία της Βουλής και μια για την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν, ενώ ήδη θα έχουν παραιτηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και στη θέση τους θα οριστούν υπηρεσιακοί υπουργοί.

 

Δεύτερες  εκλογές με λίστα

Οι δεύτερες εκλογές ακολουθώντας το συνταγματικό χρονοδιάγραμμα θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου με λίστα βουλευτών. Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής