breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου. Αποκλειστικές δηλώσεις του συγγραφέα

  • Παρουσιάστηκε στη Βέροια το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου. Αποκλειστικές δηλώσεις του συγγραφέα
  • Παρουσιάστηκε στη Βέροια το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου. Αποκλειστικές δηλώσεις του συγγραφέα

Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3/5 στην «ΕΛΙΑ», με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ», το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Καλντερίμι». Για το συγγραφέα και το έργο του μίλησε η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου, ενώ στη συνέχεια, «συνομιλώντας» με το συγγραφέα, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου και υπέγραψε αντίτυπα στους παρευρισκόμενους.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Γιάννης Καλπούζος τόνισε τα εξής : «Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Βέροια. Όπως έγραφα σε ποιητικό μου έργο «Έρωτας, η βροχή στη Βέροια» (σ.σ με αφορμή το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό καταρρακτώδη βροχή στην πόλη), η πόλη μας υποδέχεται με βροχή αλλά οι άνθρωποι είναι πολύ ζεστοί όπως πάντα. Το βιβλίο «Καλντερίμι. 99 χρόνια στη Θεσσαλονίκη» είναι ένα βιβλίο που διαδραματίζεται εξ’ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη, από το 1867-1919, αν και οι μνήμες των μυθοπλαστικών ηρώων συμπληρώνουν κύκλο 99 χρόνων. Το βιβλίο παρακολουθεί τρεις γενιές. Τον παππού Αντύπα, τον Παράσχο και τον Κλεάνθη που είναι εγγονός και γιος αντίστοιχα και πλαισιώνονται από πολλές γυναίκες που καθορίζουν τα βήματα των ηρώων. Ρίχνονται στο κυνήγι της ευτυχίας. Άλλοι υψώνουν ως ύψιστο αγαθό το καθήκον ή το αγνό συναίσθημα αλλά άλλοι μπλέκουν με συμμορίες , κυλιούνται στη λάσπη. Είναι ένα πολύ περιπετειώδες βιβλίο, ατμοσφαιρικό και με συνεχείς ανατροπές μέσα σε μία εποχή όπου Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από το πολυφυλετικό της περιβάλλον. Όπου πρώτη φυλή είναι οι Εβραίοι, δεύτερη οι Μουσουλμάνοι με τους μισούς να είναι «ντολμέδες» (εξισλαμισμένους εβραίους), τρίτη φυλή είναι οι Έλληνες και υπάρχουν και Ευρωπαίοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Αρμένιοι, Αλβανοί κ.α.

Υπάρχουν συνταρακτικά γεγονότα, με τα οποία δένονται οι ήρωες, επηρεάζουν τις ζωές τους, τις καθορίζουν. Ενδεικτικά να αναφέρω την ίδρυση της Εξαρχίας όταν αποσπάται η Βουλγάρικη εκκλησία από το Πατριαρχείο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να γιγαντωθεί η προπαγάνδα των Βουλγάρων σε Μακεδονία και Θράκη . Βομβιστικές ενέργειες το 1903 από ομάδα Βουλγάρων στο λιμάνι και σε κτήρια της πόλης. Διαρκεί από το 1904-1908 ο Μακεδονικός Αγώνας, το 1908 το Κίνημα των Νεότουρκων, απελευθέρωση το 1912, δολοφονία του βασιλέα Γεώργιου το 1913. Τον Ιούνιο του 1913 με αιματηρές μάχες ο ελληνικός στρατός διώχνει μέσα από την πόλη ένα ολόκληρο σύνταγμα Βουλγάρων, ο πρώτος Ευρωπαϊκός ή Μεγάλο Πόλεμος. Στη Θεσσαλονίκη οι χρονιές 1916, 1917  χαρακτηρίζονται από τη εγκατάσταση πάνω από 250.000 ανδρών της ΑΝΤΑΝΤ κάτι που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της πόλης και τα ήθη. Στη συνέχεια έχουμε την αμαχητί παράδοση του Ρούπελ και τη εγκατάλειψη της Ανατολικής Μακεδονίας  από τον Ελληνικό στρατό κάτι που δημιουργεί την αφορμή να ξεκινήσει της Κίνημα της Εθνικής Αμύνης , να δημιουργήσει ο Βενιζέλος της κυβέρνηση Θεσσαλονίκης, να μοιραστεί η Ελλάδα στα δύο. Ακόμη το 1918 έχουμε την Ισπανική γρίπη, το 1917 την καταστροφική πυρκαγιά η οποία δίνει την «ευκαιρία» στη Θεσσαλονίκη  να ξαναχτιστεί .

Οι ήρωες του βιβλίου κινούνται μέσα σ’ αυτά τα γεγονότα, αλλά ποτέ δεν ξεχνά ο συγγραφέας- και αναφέρεται στο βιβλίο- ότι οι άνθρωποι ότι συνταρακτικό και να συμβαίνει γύρω τους κυρίως τους αφορούν τα δικά τους όνειρα , τα δικά τους τα πάθη. Πάνω σ’ αυτά τα πάθη και τα όνειρα  των μυθοπλαστικών ηρώων σκύβει το «Καλντερίμι», εκεί που ο αναγνώστης θ’ ανακαλύψει κομμάτια του εαυτού του και πτυχές της ευρύτερης ζωής».    


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής