breaking news Νέο

Από 14 Ιουνίου οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Από 14 Ιουνίου οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής υπαίθρου και αντιμετώπισης των μεγάλων δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες στη σημερινή ζώσα πραγματικότητα, έρχεται το πρόγραμμα «εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού 35.000.000 ευρώ.

Το έργο στοχεύει στην αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, στη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στη βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας, στην καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και την περαιτέρω εξάπλωση και εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.

Οι δε ενδιαφερόμενοι αγρότες δύναται να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στο νέο πρόγραμμα για το 2022-2025 στο διάστημα 14 Ιουνίου - 14 Αυγούστου.

«Καλά όλα αυτά, το να δίνονται κονδύλια για την ανάπτυξη της κάθε εκμετάλλευσης, είτε αγροτική, είτε εμπορική. Και βεβαίως, το να υπάρχει μια ροή παραγωγής και η παραγωγή αυτή να περνά στην τυποποίηση» επεσήμανε αρχικά, μιλώντας στην ''ΗΜΕΡΗΣΙΑ", ο νέος πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Δημήτρης Γκαλαϊτσης, προσθέτοντας: «Αλλά, για να έχουμε όλα αυτά που προανέφερα, πρέπει να υπάρχει ρευστότητα. Γιατί, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, χάνονται τα προγράμματα. Που σημαίνει ότι δεν έχεις τη δυνατότητα να προχωρήσεις και να υλοποιήσεις τέτοια προγράμματα, οπότε και μένουν αδιάθετα τα συγκεκριμένα ποσά. Συνεπώς πρώτα ρευστότητα, προκειμένου να κοιτάξουμε και την οικονομική ευχέρεια των αγροτών - εκμεταλλεύσεων και μετά όλα τα υπόλοιπα, που είναι ευχής έργο και να υλοποιούνται».

 

Οι στόχοι του προγράμματος

Παράλληλα, το εν λόγω πρόγραμμα, σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη, στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων, στην ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών, αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα κινείται σε δύο άξονες: τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων από τη μια μεριά και από την άλλη τη δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην τυποποίηση και εμπορία αυτών, ιδανικά σε συνθήκες που τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

 

Επιλέξιμες δαπάνες

Τώρα, οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

• Την κατασκευή ή εκσυγχρονισμό ακινήτων.

• Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.

• Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας.

• Επενδυτικές ενισχύσεις για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

• Δαπάνες εξοπλισμού μηχανοργάνωση της επιχειρησης (όπως αγορά τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών μηχανημάτων, φωτοτυπικών συστημάτων ασφάλειας εγκαταστάσεων, συστημάτων πυροσβεστικής προστασίας εγκαταστάσεων κλπ).

 

Κατανομή ποσών

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 35.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025 και κατανέμεται ως εξής:

• Ποσό 28.000.000 ευρώ (ποσοστό 80%) θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από συλλογικούς φορείς, υπάρχοντες ή από σύσταση.

• Ποσό 7.000.000 ευρώ (ποσοστό 20%) θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από νομικές οντότητες, υπάρχουσες ή υπό σύσταση.

Οι δε ενισχύσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ανάλογα με την περιφέρεια, κυμαίνονται από 15% - 40%, ενώ για τις μικρές και μεσαίες στο 40% - 50%. Στην Κεντρική Μακεδονία (που αφορά εμάς) οι μεγάλες επενδύσεις θα ενισχυθούν με 40%, ενώ οι μικρές και οι μεσαίες με 50%.

• Στο μεταξύ, μέσα στον τρέχοντα μήνα (Ιούνιο) πρόκειται να γίνουν οι πρώτες εκκαθαριστικές πληρωμές των αγροτών - περιβαλλοντικών μέτρων της βιολογικής γεωργίας και των αυτόχθονων φυλών. Η πρώτη εκκαθάριση πληρωμών του έτους 2022 σχετικά με το πρόγραμμα των βιολογικών τοποθετείται για τα μέσα του Ιουνίου, αφού πρώτα οι απορριπτόμενοι βιοκαλλιεργητές ξαναστείλουν τα στοιχεία των συμβάσεων τους.

Αντίστοιχα και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων. Μάλιστα, τονίζεται ότι τα παραστατικά αυτά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

 

-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής