breaking news Νέο

Δίκη Άλκη: Την ενοχή και των δώδεκα κατηγορούμενων πρότεινε η εισαγγελέας

  • Δίκη Άλκη: Την ενοχή και των δώδεκα κατηγορούμενων πρότεινε η εισαγγελέας
  • Δίκη Άλκη: Την ενοχή και των δώδεκα κατηγορούμενων πρότεινε η εισαγγελέας

Ενοχή και για τους δώδεκα κατηγορούμενους για την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του μετά από άγρια επίθεση με οπαδικά κίνητρα στη Χαριλάου τον Φεβρουάριο του 2022 έδειξε η εισαγγελέας στην κορύφωση της αγόρευσής της.

Μετά από μία μαραθώνια διαδικασία που απλώθηκε σε τρεις ημέρες και είχε διάρκεια 18 ώρες -καθαρός χρόνος- η εισαγγελέας προτείνει να κριθούν ένοχοι οι εννέα για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική, απόπειρα ανθρωποκτονίας και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο ένας ως ηθικός αυτουργός στις παραπάνω πράξεις και οι δύο για συνέργεια στις πράξεις αυτές.

«Λυπάμαι πραγματικά γιατί έχουμε απέναντί μας δώδεκα νέους που ήταν στο χέρι τους να επιλέξουν έναν καλύτερο δρόμο και όχι το σκοτάδι. Σε έναν ανορθόδοξο πόλεμο η νίκη σημαίνει καταδίκη», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

 

Ειδικότερα, πρότεινε την ενοχή:

-Του πρώτου για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος του Άλκη, ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του ενός φίλου του και για συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του δεύτερου νεαρού

-Του δέκατου για ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος του Άλκη και για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος των φίλων του.

-Των δεύτερου, τρίτου, τέταρτου, πέμπτου, έβδομου, ένατου, ενδέκατου και δωδέκατου για την ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος του Άλκη, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του φίλου του και για συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του δεύτερου νεαρού τραυματία.

-Των έκτου και όγδοου για συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε βάρος του Άλκη και για συνέργεια στις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Παράλληλα για όλους πρότεινε να κριθούν ένοχοι για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ενώ για όλους πέραν του πρώτου, έκτου και όγδοου και χρήση των αντικειμένων.

 

«Ένα δράμα σφραγισμένο με θάνατο»

«Όλοι ξεκίνησαν να σκοτώσουν και το πέτυχαν» είπε η εισαγγελέας για να προσθέσει πως οι κατηγορούμενοι έδειξαν «αδιαφορία και παντελή περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή».

«Μην σας ξεγελά το ψεύτικο προσωπείο που βλέπουμε εδώ και πέντε μήνες, γιατί το αληθινό τους πρόσωπο είναι αυτό στο βίντεο της δικογραφίας», σημείωνε και απαρίθμησε τον σκηνοθέτη και  τους πρωταγωνιστές σε «ένα δράμα σφραγισμένο με θάνατο και ένα χειροκρότημα, το δικό τους. Γιατί στο τέλος χειροκρότησαν τους εαυτούς τους».

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της η εισαγγελική λειτουργός έκανε αναδρομή σε καταθέσεις μαρτύρων, στοιχείων της δικογραφίας αλλά και τις «δώδεκα αλήθειες» των κατηγορούμενων, κορυφώνοντας τη διαδικασία με την περιγραφή της αιματηρής, δολοφονικής επίθεσης.

«Οι κατηγορούμενοι δεν σκόραραν εκτός έδρας αλλά έβαλαν δώδεκα φοβερά αυτογκόλ», είπε και πρόσθεσε ότι «όταν το ψέμα αγγίζει την υπερβολή, βγαίνει η αλήθεια στο φως».

Χρησιμοποιώντας τα τελευταία λόγια του άτυχου Άλκη «μην με χτυπάτε άλλο», η εισαγγελέας τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι παρέμειναν ατάραχοι μπροστά σε αυτά που προκάλεσαν, ενώ επισήμανε πως από όλα τα στοιχεία της υπόθεσης προέκυψε ότι ο ανθρωποκτόνος δόλος ήταν κοινός για όλους.

 

«Τα δύο ημίχρονα»

Νωρίτερα η εισαγγελέας περιέγραψε τα συμπεράσματά της για τη νύχτα που έμελλε να είναι και η τελευταία του Άλκη Καμπανού.

«Είδαν τα θύματα. Είναι οι πέντε νέοι που θα αποτελέσουν σε 40 δευτερόλεπτα το τρόπαιο της νίκης των κατηγορούμενων. Η επίθεση περιλάβει δύο ημίχρονα. Το πρώτο περιλαμβάνει αιφνιδιασμό, αποκλεισμό και χτυπήματα, ενώ στο δεύτερο στοχεύουν να αποτελειώσουν τον εχθρό», τόνισε.

«Οι επτά έχουν πάει στα σκαλιά και οι πέντε που βρίσκονται εκεί είναι σοκαρισμένοι. Επικρατεί ένα χάος, βουβό χάος. Επιτίθενται ψυχρά και ανελέητα με σαφή ανθρωποκτόνο δόλο που φαίνεται και από τον βαρύ οπλισμό. Η πρώτη ομάδα των επτά πρέπει να υποτάξει τους πέντε και μετά πρέπει να προστεθούν και οι τέσσερις στην επίθεση», πρόσθεσε.

Αφού τόνισε πως πρώτα οι δύο και μετά ο άλλος φίλος του Άλκη κατάφεραν να ξεφύγουν από τον θάνατο, είπε πως στο σημείο επικράτησε το απόλυτο χάος.

«Ο Άλκης και ο φίλος του παλεύουν για τη ζωή τους από το πρώτο δευτερόλεπτο. Πέρα από τα όπλα τους χτυπούν με μπουνιές και κλοτσιές. Παλεύουν με τα θηρία σε άνισο αγώνα. Οι κατηγορούμενοι εναλλάσσονται. Άλλωστε είναι μόνο δύο και είναι εύκολο για αυτούς», ανέφερε.

«Δεν θέλουν να προκαλέσουν μια σωματική βλάβη, θέλουν να αποτελειώσουν. Ο Άλκης σβήνει από τον πόνο», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως είναι «τόσο τραγικό γιατί χτυπούν τα άκρα και το κεφάλι χωρίς ίχνος ανθρωπιάς».

Η εισαγγελέας είπε ότι για τους κατηγορούμενους αποδείχθηκε πως «η ομάδα είναι ιερότερη ακόμα και από την ανθρώπινη ζωή».

«Κανείς δεν κάνει πίσω, κάνεις δεν συγκινείται. Συμμετείχαν όλοι με τον ίδιο ανθρωποκτόνο δόλο και συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις αγορεύσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής.

 

 

Γονείς Άλκη για πρόταση εισαγγελέως: «Έκανε το καθήκον της - Όχι άλλη ατιμωρησία»

 

Με λιτές δηλώσεις οι γονείς του Άλκη εξέφρασαν τη δικαίωσή τους για την πρόταση της εισαγγελέως.  Ιδιαίτερα συγκινημένοι, αλλά και δικαιωμένοι μετά την πρόταση της εισαγγελέως, Κυριακής Κλιάμπα, να κηρυχθούν ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για τον φόνο του 19χρονου γιου τους στη Χαριλάου, είπαν: «Η εισαγγελέας ήταν καταιγιστική, συγκλονιστική. Έκανε το καθήκον της, το λειτούργημά της, ήταν άψογη», δήλωσε ο πατέρας του Άλκη.   «Ευτυχώς υπάρχουν φωτισμένοι εισαγγελείς, όπως η κ. Κλιάμπα, και ίσως καταφέρουν να σταματήσουν την ατιμωρησία στην Ελλάδα. Όχι άλλη ατιμωρησία», είπε η μητέρα του άτυχου 19χρονου.


γονείς Καμπανού

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής