breaking news Νέο

Μ.Ξενογιαννακοπούλου : «Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μ’ ένα πρόγραμμα που έρχεται να στηρίξει εργαζόμενους, μικρομεσαίους, συνταξιούχους και αγρότες και από την άλλη η Ν.Δ με την πολιτική που είδαμε και εφαρμόστηκε αυτά τα χρόνια με τα αρνητικά αποτελέσματα για την κοινωνία»

Μ.Ξενογιαννακοπούλου : «Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μ’ ένα πρόγραμμα που έρχεται να στηρίξει εργαζόμενους, μικρομεσαίους, συνταξιούχους και αγρότες και από την άλλη η Ν.Δ με την πολιτική που είδαμε και εφαρμόστηκε αυτά τα χρόνια με τα αρνητικά αποτελέσματα για την κοινωνία»

Τηλεφωνική συνέντευξη- με αφορμή την επίσκεψή της στη Νάουσα- έδωσε στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) του Αλέκου Χατζηκώστα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ και πρώην υπουργός, τη Δευτέρα 12/6.

Αναφερόμενη αρχικά στους στόχους της επίσκεψής της, υπογράμμισε :

«Είμαστε δύο βδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιούνη και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάνει περιοδείες και ο ίδιος ο πρόεδρος-υπάρχει μία συστράτευση όλων των μελών μας- με βασικό στόχο να αναδεικνύουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, να αναδεικνύουμε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσιάζουμε είναι διαφορετικό και σε άλλη κατεύθυνση από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είχε δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα εισοδηματικά αποτελέσματα που είχε σε μικρομεσαίους, εργαζόμενους, συνταξιούχους. Άρα και η επίσκεψη γίνεται για να προβάλλουμε τις θέσεις μας και με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της εργασίας, καθώς η Νάουσα είναι μία περιοχή που έχει ζήσει την αποβιομηχάνιση».

Για τα ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και τα Εργασιακά, μου έρχονται οι εμβληματικοί Νόμοι Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη. Τι θα κάνετε διαφορετικό;

«Όσον αφορά τα εργασιακά, οι νόμοι Χατζηδάκη στην ουσία απορυθμίσανε πλήρως την αγορά εργασίας, καταργήσανε το 8ωρο, επέβαλαν απλήρωτες υπερωρίες και απαξιώσανε πλήρως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, υπάρχει μ’ αυτόν τον τρόπο μία ασυδοσία στην αγορά. Οι βασικές μας δεσμεύσεις είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επαναφορά των τριετών, γιατί μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις και η απόλυτη δέσμευση για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη. Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια έδωσε και μία πρώτη αύξηση στις συντάξεις-τότε είχε γίνει ένας επανυπολογισμός για 600.000 συντάξεις και θέσπισε την 13η σύνταξη. Η κυβέρνηση στην ουσία κορόιδεψε τους συνταξιούχους με την έννοια ότι κατήργησε τη 13η σύνταξη, και μάλιστα αντί να δώσει τη φετινή αύξηση και σ’ αυτούς που είχαν την προσωπική διαφορά, έδωσε ένα επίδομα το οποίο ήταν καθαρά προεκλογικό. Εμείς πέρα από την επαναφορά της 13η σύνταξης ότι θα υπάρχει η αύξηση σε όλους τους συνταξιούχους ανεξάρτητα προσωπικής διαφοράς, θα δώσουμε – την άλλη κοροϊδία της Ν.Δ- τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που περίπου 2,4 δις. που είναι της περιόδου Σαμαρά με υπουργό τον κ. Βρούτση 2012-13. Υποσχόμαστε ως κυβέρνηση να τα δώσουμε σε 3 ετήσιες δόσεις, γιατί είναι θέμα δικαιοσύνης. Είναι μία νέα εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην πραγματικότητα δύο κόμματα διεκδικούν την κυβέρνηση της χώρας. Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μ’ ένα πρόγραμμα που έρχεται να στηρίξει εργαζόμενους, μικρομεσαίους, συνταξιούχους και αγρότες   και από την άλλη η Ν.Δ με την πολιτική που είδαμε και εφαρμόστηκε αυτά τα χρόνια με τα αρνητικά αποτελέσματα για την κοινωνία».

Σε σχέση με το ζήτημα της φορολογίας τόνισε :

«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των φόρων αλλά και μείωση, καθώς εμείς μιλάμε για μία ουσιαστική μείωση του ΦΠΑ στο 6% και μάλιστα για μία σειρά προϊόντα σε μηδενική βάση, όπως και για θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επαγγελματίες. Ουσιαστική φοροελάφρυνση υπάρχει με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και η μεγάλη κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η μεγάλη αφαίμαξη εισοδήματος που έκανε από τη κοινωνική πλειοψηφία, από τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες μέσα από τη υπερφορολόγηση του ΦΠΑ, μιλάμε για 6 δις. κρυφό στην ουσία φόρο και μέσω του ΦΠΑ και του πληθωρισμού, το οποίο πληρώνει η κοινωνική πλειοψηφία».

Για το ζήτημα της συζήτησης με τις παρεμβάσεις του Προξενείου στις εκλογές στη Θράκη, σχολίασε :

«Αν κάποιος παίζει αυτή τη στιγμή επικίνδυνα μικροπολιτικά παιχνίδια και δείχνει ανευθυνότητα, είναι η Ν.Δ. Όλες αυτές τις δεκαετίες, κανένα ελληνικό κόμμα  δεν έβαλε στη προεκλογική διαμάχη το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η Ν.Δ είναι υπόλογη που επιχειρεί  να κάνει μικροπολιτική σ’ αυτά τα ζητήματα και είναι εθνικά επιζήμιο αυτό που κάνει, να έλθει να διχάσει και ν’ αμφισβητήσει τη δημοκρατική ψήφο των Ελλήνων  πολιτών  της Θράκης. Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας είναι Έλληνες πολίτες. Είναι επικίνδυνα παιχνίδια αυτά που παίζει ο κ. Μητσοτάκης και για το λόγο αυτό πήγε και ο Α. Τσίπρας στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, προκειμένου να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου μιας τέτοιας πολιτικής επιλογής της Ν.Δ και μάλιστα εμπλέκοντας πέραν του θέματος της μειονότητας και την ιστορία πάλι της ΕΥΠ και διάφορων τέτοιων μηχανισμών στην προεκλογική περίοδο. Αυτά είναι ζητήματα δημοκρατίας και χρειάζεται μία εθνική υπευθυνότητα γύρω από αυτά τα θέματα».

Στην Ημαθία η ακροδεξιά- μέσω των διαφόρων πολιτικών σχηματισμών- έχει αυξημένα ποσοστά και διεκδικεί μάλιστα και έδρα. Τι έχετε να πείτε στον απλό κόσμο, που σκοπεύει να τα ψηφίσει;

«Σήμερα μία είναι η εναλλακτική λύση. Είναι λύση προοδευτική, δημοκρατίας, ισότητας, είναι λύση πολύ στηρίζει το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, τα δικαιώματα στην εργασία αλλά και μία βιώσιμη δίκαιη ανάπτυξη. Η λύση είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να υπάρχει μία απάντηση ουσιαστική  στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και μία προοπτική για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.
 

Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος που σας εγκατέλειψε στις προηγούμενες εκλογές;

«Εμείς κάνουμε ένα κάλεσμα σε κάθε δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη. Σε κάθε πολίτη που θέλει να υπάρχει μία άλλη πολιτική και λέμε ότι είναι κρίσιμη η ψήφος αυτή. Γιατί κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός άλλου προοδευτικού προγράμματος για τη χώρα. Δύο κόμματα μέσα από το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής δίνουν τη μάχη για την επόμενη κυβέρνηση. Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από την άλλη η Ν.Δ του Κ. Μητσοτάκη. Άρα όποιος θέλει αυτή τη στιγμή να μην επικρατήσει ο κ. Μητσοτάκης, όποιος θέλει να επικρατήσει μία προοδευτική προοπτική για τη χώρα, για να γίνει εφικτή αυτή, τον καλούμε να έλθει με τις δικές μας δυνάμεις, ακόμη και αν δεν ψήφισε στις προηγούμενες, ακόμη και αν είχε μία κριτική ή αποστασιοποίηση, εδώ είναι κρίσιμα τα θέματα. Η ψήφος του θα κρίνει εάν θα υπάρχει ΕΣΥ την επόμενη ημέρα, εργασιακά δικαιώματα, αν θα υπάρχει μια άλλη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική που αφορά κυρίως την περιφέρεια και φυσικά και την Ημαθία».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής