breaking news Νέο

Ναυάγιο στην Πύλο: "Νεκροταφείο" η Μεσόγειος - Μαρτυρίες ότι εκατοντάδες παιδιά και γυναίκες εγκλωβίστηκαν στο αμπάρι

  • Ναυάγιο στην Πύλο:
  • Ναυάγιο στην Πύλο:

Η ασύλληπτη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου με τη βύθιση αλιευτικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες παρέλυσε χθες  και τον πιο ψύχραιμο πολίτη, ενώ η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με τα δεθνή μέσα ενημέρωσης να παρακολουθούν την εξέλιξη των ερευνών.

Τουλάχιστον 79 είναι οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού επτά παραπλέοντα πλοία ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 104 άτομα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ οι διασωθέντες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι στα αμπάρια ήταν γυναίκες και παιδιά.

Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και σήμερα (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο. Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Ολοι οι επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό, σωσίβιο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες, ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξιά και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.

 

 

Το χρονικό

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και για πρώτη φορά εντοπίστηκε περίπου στις 8 το απόγευμα της Τρίτης. Τότε ήταν που προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο. Κατά πληροφορίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες - στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 2-3 μποφόρ, το σκάφος μετά τα μεσάνυχτα ανετράπη και βυθίστηκε.

 

Τριήμερο εθνικό πένθος αποφάσισε η κυβέρνηση

Τριήμερο Εθνικό Πένθος από χθες Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 κήρυξε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, μετά το ναυάγιο με τους 79 μετανάστες που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου: «Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

 

«Πάγωσαν» οι προεκλογικές δραστηριότητες

Το τραγικό ναυάγιο «πάγωσε» κάθε προεκλογική δραστηριότητα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, και ακύρωσε την προεκλογική του συγκέντρωση στην Πάτρα.

«Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν επιτέλους την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για το ναυάγιο από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και ανέστειλε την προεκλογική του δραστηριότητα.

«Δε θα κάνουμε την εκδήλωση όπως την ετοιμάζαμε. Ήδη επικοινώνησα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Δυστυχώς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει την ίδια αξία για όλους τους ανθρώπους, έχει να κάνει από το χρώμα σου, τη ράτσα σου, την καταγωγή σου. Ο πολιτισμός μας περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση».

Την προεκλογική του δραστηριότητα ανέβαλε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι. Το μυαλό μας και η σκέψη μας είναι στους διασώστες που δίνουν αγώνα και μάχη με τον χρόνο».

«Η πολιτική της έντασης, της καταστολής, με την Frontex, τους ορατούς και αόρατους φράχτες, τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις και τις απαράδεκτες λίστες των λεγόμενων ‘ασφαλών’ χωρών, είναι αυτή που γιγαντώνει την δράση των κυκλωμάτων διακινητών και σπρώχνει τους ξεριζωμένους στα ταξίδια του τρόμου», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Η τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο καταδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων με την ανοχή που επιδεικνύουν στους απάνθρωπους δουλέμπορους και στους συνεργούς τους», λένε από την Ελληνική Λύση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές και εποπτεύει τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής