breaking news Νέο

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Τα "κλειδιά" στους νέους υπουργούς

  • Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Τα
  • Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Τα

Ώρα ανάληψης καθηκόντων για τη νέα κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας ορκίστηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, το μεσημέρι της Τρίτης (27/06) στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.  Από τους 63 υπουργούς και υφυπουργούς οι 62 έδωσαν θρησκευτικό όρκο και μόνο ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, έδωσε πολιτικό όρκο.  «Επιτρέψτε μας να σας ευχηθούμε καλό δρόμο με δύναμη και κουράγιο» είπε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αλλαγές αλλά και μετακινήσεις προσώπων σε όλα τα υπουργεία, ενώ το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει 15 γυναίκες και 46 άνδρες, καθώς και αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με πρώτο που υπέγραψε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μετά τις υπογραφές οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί μετέβησαν στα υπουργεία που αναλαμβάνουν για τις τελετές παράδοσης – παραλαβής.

 

 Οι τελετές παράδοσης - παραλαβής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Βασίλης Κασκαρέλης παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του στον Γιώργο Γεραπετρίτη. «Έχετε κληθεί να αναλάβετε το ΥΠΕΞ σε μια κρίσιμη περίοδο, είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητες σας θα προάγετε τα συμφέροντά μας και θα αναβαθμίσετε τον ρόλο της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κασκαρέλης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κασκαρέλη για την υποδοχή, είναι ένας από τους σοφότερους διπλωμάτες που διαθέτει η χώρα», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. Ευχαρίστησε και τον Νίκο Δένδια για τις υπηρεσίες του και σημείωσε ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι δεν συνιστά απλό καθήκον, αλλά συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Επιθυμώ εδώ και με αυτή την ευκαιρία να επαναλάβω την πάγια ελληνική θέση: Η Ελλάδα επιζητά αρμονικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, όπως είχα διαμηνύσει από την ίδια ακριβώς θέση το 2014, η Ελλάδα ιστορικά κρατά κλάδο ελαίας. Επιζητά την ειρηνική συνύπαρξη με κάθε λαό» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τα ηνία του υπουργείου Τουρισμού παρέδωσε στην Όλγα Κεφαλογιάννη και την Έλενα Ράπτη η Ιωάννα Δρέττα.

Η νέα υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, δεν έκρυψε την συγκίνησή της για την επιστροφή της στο εν λόγω υπουργείο. “Είναι τεράστια η συγκίνησή μου που είμαι πάλι εδώ στα γνώριμα και ωραία μέρη. Επιστρέφω σε ένα χώρο για να υπηρετήσω με όλες τις δυνάμεις τον πιο κρίσιμο, παραγωγικό και δημιουργικό τομέα της ελληνικής οικονομίας” τόνισε.

“Βλέπω μπροστά μου ανθρώπους που γνωρίζω καλά και εκτιμώ πολύ. Βρεθήκαμε μαζί σε σκληρές συνθήκες. Αγωνιστήκαμε για να αναστήσουμε τον τουρισμό από τη βαθιά κρίση που περνούσε το 2012. Υιοθετήσαμε μια επιθετική πολιτική τουριστικής διπλωματίας που είχε στόχο την αλλαγή του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε για την Ελλάδα τότε στο εξωτερικό” πρόσθεσε η κα Κεφαλογιάννη.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έξι στόχους για την επόμενη τετραετία σε σχέση με την οικονομία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη.

1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.

3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.

6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Στο υπ. Εσωτερικών η κα. Καλλιόπη Σπανού παρέδωσε τπο χαρτοφυλάκιο στη Νίκη Κεραμέως.

«Εύχομαι ό,τι καλύτερο στη νέα πολιτική ηγεσία« είπε η κα. Σπανού κι έδωσε τον λόγο στην κ. Νίκη Κεραμέως. Η νέα υπ. Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νέα της θέση. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στον Δημόσιο τομέα» είπε και πρόσθεσε ότι «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα». Όπως είπε «σχεδιάζουμε πολλά για την επόμενη 4ετία» και αναφέρθηκε στην αύξηση μισθών και προσλήψεων, μεταξύ άλλων.

«Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος για τον πολίτη» υπογράμμισε.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε:

«Θα έχουμε μια πολύ γόνιμη συνεργασία και τον κ. Βασίλειο Σπανάκη, φίλο και συμμαθητή μου χρόνια με τον οποίο πρόκειται να δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας, η οποία και πρέπει να κερδηθεί, γιατί εδώ είμαστε για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Και αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε δουλεύοντας σκληρά όσες ώρες και αν χρειαστεί την ημέρα, χωρίς να σκεφτόμαστε καθόλου προσωπικό χρόνο και ξεκούραση».

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τα ηνία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Μια εντολή ευθύνης, μια εντολή τιμής να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό σχέδιο για το οποίο δεσμευτήκαμε για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα», είπε μεταξύ άλλων.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ιερό από την προστασία των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής.

Υπόσχομαι πολλή και σκληρή δουλειά και λίγα λόγια, τόνισε ακόμα ο κ. Κικίλιας.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι το εργαλείο αυτό βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα γίνουν αύριο από τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήταν υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο το 2014, σε δύσκολες συνθήκες όπως είπε, και προσέθεσε ότι πάντα υπάρχουν θέματα να επιλυθούν, αν και η χώρα είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο που η χώρα βρίσκεται στις πρώτες χώρες μεγέθυνσης της οικονομίας της στην ΕΕ. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να συνεχιστεί για να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ο νέος υπουργός Υγείας ανέφερε πως το ΕΣΥ είναι προτεραιότητα και θα δοθεί βάρος στις 10.000 προσλήψεις, ενώ θα επεκταθούν οι δωρεάν εξετάσεις παντού με γρήγορα ραντεβού. Παράλληλα, προανήγγειλε αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στην αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και είπε πως με σκληρή δουλειά από όλους, θα πορευτούμε όλοι μαζί για να επαναθεμελιώσουμε το ΕΣΥ.

Άμεση προτεραιότητα, όπως ανέφερε, θα δοθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα αναβαθμιστούν 80 νοσοκομεία.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης βρέθηκε ο νέος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης προκειμένου να παραλάβει το χαρτοφυλάκιό του από τον Φίλιππο Σπυρόπουλο. Ο κ. Φλωρίδης δήλωσε: «Εύχομαι να έχουμε καλή συνεργασία και σε ό,τι με αφορά θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά».

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού, εκεί όπου παραμένει η Λίνα Μενδώνη. Στην ανανέωση της θητείας της στο υπουργείο η κα Μενδώνη δήλωσε: «αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση δουλειάς και μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον πολιτισμό και υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και δεν έχουν εφαρμοστεί απολύτως. Αυτά πρέπει να γίνουν και να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς».

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Την ευχή να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό, καθηγητή Παντελή Κάπρο. Στις προτεραιότητες το «Εξοικονομώ» και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ιερό από την προστασία των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής.

«Τιμώ και σέβομαι την αυταπάρνηση, το καθήκον και την προσπάθειά σας, και κυρίες και κύριοι έχω την απαίτηση για επαγγελματισμό και δουλειά γιατί σε αυτό το Υπουργείο στο οποίο βρίσκομαι -και είμαι πολύ πολύ χαρούμενος, για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός-, αφορά αυτό το οποίο λέει και το όνομά του, την Πολιτική Προστασία. Και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών, φυσικά των δασών μετά, φυσικά των περιουσιών και ούτω καθεξής, αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα της ανθρώπινης ζωής», είπε.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Είμαι φιλελεύθερος, είμαστε ανθρωπιστές, όχι αφελείς, τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ισορροπία και να επιμείνουμε στην αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική».

Το θέμα της ένταξης πρέπει να συνεχίσει, υπογράμμισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Όπως είπε «Έχουμε έναν νέο νόμο για την ένταξη. Είναι η πρώτη φορά που συνδέεται η ένταξη με την εκπαίδευση».

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τα ηνία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέλαβε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Αυτό θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν θα σας ταλαιπωρεί», είπε ο Υπουργός.

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την Προσχολική εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο. Και ειδικά για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βασική μας έμφαση είναι σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, ασφαλές, λειτουργικό και ελεύθερο, ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνομιλεί με το μέλλον», πρόσθεσε.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ - ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Τις προτεραιότητες του για το επόμενο διάστημα παρουσίασε το μεσημέρι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας από τον υπηρεσιακό υπουργό Θ. Κλιάρη.

«Διαβεβαιώνω τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ότι σε αυτό το υπουργείο θα έχουν το υπουργείο τους. Θα είμαστε δίπλα τους για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζωντανά προβλήματα που έχουν οι νησιώτες», ανέφερε.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο και υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα. Οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου θα είναι το συμφέρον της χώρας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετά. Θα κρατήσουμε τα πολλά θετικά και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Είναι, όμως, γεγονός ότι υπάρχουν και ζητήματα ανοιχτά, σημαντικά και μεγάλα. Στρατηγική μας είναι η αξιοκρατική αξιοποίηση του πλούσιου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου και η επιδίωξη των μέγιστων δυνατών πολιτικών, κοινωνικών και κοινοβουλευτικών συγκλίσεων και συναινέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τα υφιστάμενα όσο και προκύπτοντα προβλήματα».

 

Την Τετάρτη το πρώτο υπουργικό συμβούλιο - Στο ΥΠΟΙΚ η πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη

Μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης και τις τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα Τετάρτη το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας τετραετίας. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα Τετάρτη στις 11:00 σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.Στην πρώτη εθιμοτυπική επίσκεψη του πρωθυπουργού σε υπουργείο, η επιλογή του υπουργείου Οικονομικών, υπό τη νέα ηγεσία του Κωστή Χατζηδάκη, σηματοδοτεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης στην οικονομία.

Οι υπουργοί, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα παραλάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα ως «κυβέρνηση σκληρής δουλειάς» προκειμένου να γίνουν πράξη όλες οι μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

Μάλιστα από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως βασικός γνώμονας για το σχεδιασμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, ήταν η δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις αυξημένες προκλήσεις και όχι να τηρηθούν οι ισορροπίες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής