breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε στη Βέροια «Η ερωμένη του πατέρα» της Σοφίας Βόικου

  • Παρουσιάστηκε στη Βέροια «Η ερωμένη του πατέρα» της Σοφίας Βόικου
  • Παρουσιάστηκε στη Βέροια «Η ερωμένη του πατέρα» της Σοφίας Βόικου

Το νέο της μυθιστόρημα «Η ερωμένη του πατέρα» (εκδόσεις Ψυχογιός) παρουσίασε στη Βέροια η πολυγραφότατη συγγραφέας Σοφία Βόικου το βράδυ της Παρασκευής 30/6  στο φιλόξενο χώρο του cafe ΕΚΤΟΣ ΧΑΡΤΗ στη Βέροια.

Την εκδήλωση άνοιξε η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ που είχε και την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, Τασούλα Χριστοδούλου, που αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως αλά και στις εντυπώσεις της για το βιβλίο.

Αναλυτικά παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας που υπογράμμισε:

«Από την αρχή να τονίσω ότι είναι ένα βιβλίο που με άγγιξε βαθύτατα. Πολλές πλευρές του, που σε μία δεύτερη ανάγνωση σηκώνουν πολύ συζήτηση!

1. Το βιβλίο έχει ως φόντο την δολοφονική επέμβαση- επί 78 μέρες- των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με την ουσιαστική συμμετοχή της χώρας μας στη Γιουγκοσλαβία. Συμμετείχα τότε δραστήρια και στην πρώτη γραμμή στις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαούς μας ενάντια στην επέμβαση. Το φόντο του βιβλίου είναι όχι στην Ελλάδα αλλά στη Γιουγκοσλαβία τις μέρες εκείνες μεταφέροντας την δραματική εικόνα από εκεί αλλά και τον αγώνα-ηρωϊσμό του σέρβικου λαού. Μάλιστα έχω γράψει και ένα διήγημα (βρίσκεται στη νέα μου συλλογή «29 στιγμές») και πραγματικά μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι επιτέλους γράφτηκε ένα μυθιστόρημα με φόντο τα σημαντικά αυτά γεγονότα. Έτσι για να θυμόμαστε και κυρίως να βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα (π.χ πόλεμος στην Ουκρανία)

2. Με ξάφνιασε ο τίτλος. Τι σας έρχεται στο νου με τη λέξη “ερωμένη”; Το παράνομο. Για την άλλη πλευρά. Για την παράνομη, την “ανήθικη”, αυτήν την πλευρά που συνήθως κατηγορούμε, αυτήν που συνήθως εξευτελίζουμε. Και αυτά, αφορούν στις γυναίκες. Εάν το βιβλίο απ’ έξω έγραφε “Ο εραστής της μητέρας”, θα ήταν το ίδιο; Δεν νομίζω.

3. Για τον έρωτα σε συνθήκες πολέμου γράφτηκαν πολλά, έγιναν ταινίες κλπ. Όμως εδώ καταπιάνεται με κάτι διαφορετικό. Ένας έρωτας που έπρεπε να μπει σε κανόνες, να έχει χρονική διάρκεια κλπ. Γενικότερα πρόκειται για μία ιστορία αγάπης με κινηματογραφική γραφή και εξαιρετικές περιγραφές. Σχέσεις αγάπης που δοκιμάζονται, συγκίνηση και ερωτισμός είναι μερικά από τα στοιχεία του βιβλίου που κάνουν την αφήγησή του να ρέει απρόσκοπτα και να κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη

3. Κοντά στον έρωτα υπάρχει και ο θάνατος και η διαχείρισή του. Ένα από τα στοιχεία που βάζουν τις πινελιές του είναι η διαφορετική στάση των ηρώων προς το βιολογικό τέλος αλλά και η έννοια της αιωνιότητας που περνά μέσα από τα κρυμμένα γράμματα. Ιδιαίτερα με συγκλόνισε (λόγω πρόσφατης εμπειρίας) η κηδεία με το άδειο φέρετρο.

4. Στο έργο αναδεικνύονται έστω και ελλειπτικά και άλλες πλευρές όπως η οικογένεια, οι σχέσεις γονέων – τέκνων, η ζωή στις «καλές οικογένειες» κ.α.

Καθώς διαβάζεις την ‘ερωμένη του πατέρα’, γεμίζεις συναισθήματα. Εμένα, μ’ άγγιξε.

Ως επίλογο, θα πω μια φράση μέσα από το βιβλίο: Κάποια πράγματα είναι πάνω απ’ τις δυνάμεις μας. Και ο έρωτας είναι πάνω από αυτά.»

Στη συνέχεια  πήρε το λόγο  η συγγραφέας Σοφία Βόικου που αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία της έμπνευσης της (επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία το 1999) για το συγκεκριμένο βιβλίο, τους χαρακτήρες που έπλασε, υπογραμμίζοντας: «Έγραψα το βιβλίο με πολύ αγάπη και προσπάθησα να τους κατανοήσω όλους τους ήρωες, να τους δικαιολογήσω . Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής