breaking news Νέο

Εξαγωγές : Ευοίωνα τα μηνύματα για τα πυρηνόκαρπα

Εξαγωγές : Ευοίωνα τα μηνύματα για τα πυρηνόκαρπα

Οι υψηλές τιμές καθώς και η μεγάλη ζήτηση αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εξαγωγών πυρηνόκαρπων το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος είναι υποσχόμενοι μήνες για την εξαγωγή με την συγκομιδή ροδάκινων και νεκταρινιών, καθώς εκτιμάται από τους εξαγωγείς ότι θα είναι σημαντική και θα αντιμετωπίσει μικρό ανταγωνισμό στην αγορά από την Ιταλία.

«Καθώς η εμπορική περίοδος εξελίσσεται και ο καιρός στις καταναλωτικές αγορές βελτιώθηκε, η ζήτηση για πυρηνόκαρπα ανέβηκε πιο ψηλά και η προσφορά αυξάνει, ενώ οι τιμές κυρίως των ροδάκινων να πιέζονται από την προσφορά των ισπανικών», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Για τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.ά.) τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και ειδικά στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης οι τιμές είναι υψηλές. «Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι και την τρέχουσα εμπορική περίοδο προσφέρονται υποβαθμισμένοι καρποί (ανάμειξη καλών και υποβαθμισμένων ποιοτικά) που αγοράζονται και διακινούνται από «βαλκάνιους κ.ά. εμπόρους» , αλλά και στην εγχώρια αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς», προειδοποιεί ο κ. Πολυχρονάκης.

Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, με καλύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε η συγκομιδή και εξαγωγή των θερινών φρούτων με τις μέχρι σήμερα  ποσότητες να ανέρχονται:

• Βερίκοκα σε 18.459 τόνους έναντι 13.993 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 31,9%),

• Ροδάκινα σε 18.769 τόνους έναντι 19.557 τόνων πέρσι (μείωση κατά 4%),

• Νεκταρίνια σε 14.380 τόνους έναντι 13.861 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 3,7%),

• Κεράσια σε 17.485 τόνους έναντι 25.288 τόνων πέρσι (μείωση κατά-30,9%).


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής