breaking news Νέο

Μπαίνουν στη φωτιά, όταν τα άλλα σταματούν!

Μπαίνουν στη φωτιά, όταν τα άλλα σταματούν!

Οι εικόνες καταστροφής λόγω των πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα χωρίς έλεος, είναι σοκαριστικές και θλιβερές. Το σκηνικό που θυμίζει Αποκάλυψη, καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης που διαθέτει η Ελλάδα, είναι ανεπαρκή σε τόσο ακραίες συνθήκες αλλεπάλληλων πυρκαγιών και υψηλών θερμοκρασιών. Τα Canadair-215 και 415 που διαθέτει, δεν μπορούν να πετάξουν σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου, λόγω του κινδύνου υπερθέρμανσης του κινητήρα τους. Με τις θερμοκρασίες που είχε η χώρα όλο αυτό το διάστημα, ουσιαστικά τα Canadair-215 είχαν βγει έτσι κι αλλιώς εκτός μάχης. Το πρόβλημα θα λυνόταν, αν μπορούσαν να πετάξουν το βράδυ, οπότε η θερμοκρασία είναι εκ των πραγμάτων χαμηλότερη. Αυτή όμως είναι η δεύτερη μεγάλη αδυναμία των συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών. Υπάρχει όμως αμφίβιο αεροσκάφος δασοπυρόσβεσης που μπορεί να επιχειρήσει στο σκοτάδι και είναι ο «διάδοχος» του 415, το Canadair CL-515.

Πριν την έναρξη της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα εξετάζει την προοπτική αγοράς 8 σύγχρονων Canadair CL-515, εξηγώντας ότι σε 9 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση, καθώς η χώρα θα απαλλαγεί από το κόστος της ενοικίασης των αεροσκαφών και ελικοπτέρων κάθε χρόνο. Ωστόσο καμία παραγγελία δεν έχει γίνει ακόμα από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία και η διαδικασία απόκτησής τους είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς δεν υπάρχουν αεροσκάφη ετοιμοπαράδοτα.

Για την ιστορία, η τιμή ενός Canadair CL-515 κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που ένα Canadair CL-215 δεν ξεπερνάει τα 3-4 εκατ. δολάρια. Φυσικά ακόμα και το κόστος των περίπου 240 εκατ. δολαρίων για 8 τέτοια αεροσκάφη είναι ασήμαντο, αν είναι σε θέση να αποτρέπουν καταστροφές που γνωρίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Τι περιμένουν, να γίνει η χώρα «κρανίου τόπος» με στάχτες και αποκαϊδια;;


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής