breaking news Νέο

Επίσκεψη του Χ. Γιαννακάκη και του Μ. Κορασίδη στα Υπ. Εργασίας της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ : Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετάκληση εργατών γης

  • Επίσκεψη του Χ. Γιαννακάκη και του Μ. Κορασίδη στα Υπ. Εργασίας της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ : Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετάκληση εργατών γης
  • Επίσκεψη του Χ. Γιαννακάκη και του Μ. Κορασίδη στα Υπ. Εργασίας της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ : Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετάκληση εργατών γης
  • Επίσκεψη του Χ. Γιαννακάκη και του Μ. Κορασίδη στα Υπ. Εργασίας της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ : Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετάκληση εργατών γης

Τους τελευταίους μήνες η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) έχει ξεκινήσει σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με εργατικό δυναμικό, συνάπτοντας συμφωνίες με εταιρείες εύρεσης εργατικού δυναμικού σε Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη. Οι δραματικές ελλείψεις εργατικών χεριών στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή αγροτικών και συνεταιριστικών προϊόντων και κατά συνέπεια στο εισόδημα του αγρότη.

Σε συνέχεια των ως άνω ενεργειών, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. προχώρησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου εγχειρήματος με τη δημιουργία μιας Βάσης Δεδομένων, όπου Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μέλη αυτών θα μπορούν να βλέπουν τους διαθέσιμους εργάτες γης, που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα.

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. στην προσπάθειά της να ενδυναμώσει τις σχέσεις με τις ανωτέρω χώρες της Ασίας, πραγματοποίησε συναντήσεις στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ. Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Χρήστος Γιαννακάκης και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του Υπουργείου Εργασίας της Ταϊλάνδης στη Μπανγκόκ, όπου συναντήθηκαν με το Γενικό Διευθυντή και τον Αναπληρωτή του και άλλα υπηρεσιακά στελέχη και συζήτησαν για τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και των κρατικών υπηρεσιών της Ταϊλάνδης, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Ελλάδας. Ακολούθως, υπήρξε συνεργασία στην Πρεσβεία της Ελλάδος με τον Πρόξενο, κ. Χρήστο Γκολέμη, ο οποίος έκανε ενημέρωση για τις δυνατότητες εξυπηρέτησης αιτημάτων των Ελλήνων εργοδοτών και τη συνεργασία με την ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Στη συνέχεια το πρωί της Τρίτης (08/08) η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, στο Ανόι, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα Γραφεία του Υπουργείου Εργασίας με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα, κ. Le Hong Truong, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας, κ. Nguyễn Bá Hoan, με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Υπεράκτιας Απασχόλησης, κ. Dang Si Dung και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, όπου και συζήτησαν εκτενώς το θέμα της απασχόλησης εργατικού δυναμικού από το Βιετνάμ στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιαννακάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτήν την επίσκεψη στο Βιετνάμ, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών θα αποτελέσει το έναυσμα για την απασχόληση Βιετναμέζων εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα της χώρα μας.

Ελπίζουμε, τόνισε, να λάβουμε την ανάλογη υποστήριξη από το Υπουργείο Εργασίας του Βιετνάμ και κατ’ επέκταση από την κυβέρνησή σας με μοναδικό στόχο να αποφευχθούν τα ρίσκα που σχετίζονται με την παράνομη εργασία. Από την πλευρά της, η Ελλάδα διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι από το Βιετνάμ που θα εργαστούν στη χώρα θα έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και υποδομές.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «λόγω της μεγάλης ζήτησης για εργατικό δυναμικό, οι δύο πλευρές μπορούν να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΘ.Ε.Α.Σ και το Γραφείο Διαχείρισης Εργασίας στο εξωτερικό με σκοπό την απασχόληση εργατικού δυναμικού από το Βιετνάμ στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Nguyễn Bá Hoan ζήτησε να διευκρινιστεί η διαδικασία χορήγησης βίζας, ο χρόνος απασχόλησης, οι απαιτήσεις για τη γλωσσική επάρκεια και η άδεια εργασίας για τους εργαζομένους από το Βιετνάμ που θα εργάζονται στην Ελλάδα. Με βάση τους κοινούς κανόνες και τα πρότυπα, το γραφείο θα μπορεί να καθοδηγεί τις επιχειρήσεις για την επιλογή, εκπαίδευση και προετοιμασία των εργαζομένων, προκειμένου να πληρούν τις απαιτήσεις της Ελλάδας.

Με τη σειρά του, ο κ. Κορασίδης μοιράστηκε τις αρχές που διέπουν τους συνεταιρισμούς – μέλη της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα έχουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενημέρωσε, επίσης, ότι η ΕΘ.Ε.Α.Σ. θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προς το Γραφείο για την ομαλή διεξαγωγή των ενεργειών.

Τέλος, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την ελληνική Πρεσβεία και είχε διεξοδική συνεργασία με τον Πρεσβευτή, κ. Γ. Στυλιανόπουλο και με την Πρόξενο, κα. Αραβαντινού, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας προς τους αιτούντες εργάτες γης από την Ελλάδα. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εδώ και ένα χρόνο ο Πρέσβης, κ. Στυλιανόπουλος είναι θερμός συμπαραστάτης των προσπαθειών της ΕΘ.Ε.Α.Σ και είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη η τοποθέτηση της κας. Αραβαντινού, η οποία με τη σειρά της στηρίζει τις προσπάθειες μας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής