Με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ένα «μωσαϊκό» δράσεων για τον τρύγο και το κρασί πραγματοποιήθηκε το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας και ο Σύνδεσμος Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Στόχος των διοργανωτών να γίνει το φεστιβάλ σημείο συνάντησης των οινόφιλων της χώρας αλλά και να αναδειχθεί η μεγάλης οινική παράδοση της Νάουσας.
Το πρωί του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου, στο χώρο Θυσίας Νάουσας, έγινε η πρώτη ανέλκυση φιαλών κρασιού που είχαν βυθιστεί στο ποτάμι της Αράπιτσας (στο 1ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας τον Σεπτέμβριο του 2021) αλλά και η πρώτη γευστική δοκιμή, με το άνοιγμα ενδεικτικά κάποιων μπουκαλιών, ενώ οι φιάλες θα παραμείνουν στο νερό για τουλάχιστον 5 χρόνια, καθώς αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για την παλαίωση του κρασιού.
Σύμφωνα με τον οινοποιό Χριστόφορο Γεωργιάδη, το κρασί ήταν πολύ γευστικό και αναπτύχθηκε εξαιρετικά, ενώ, όπως είπε, το ξινόμαυρο εξακολουθεί να μας εκπλήσσει. Η μέθοδος αυτή, όπως τόνισε, βοηθάει στην ανάδειξη όλων των αρωμάτων του κρασιού, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο νερό είναι η απουσία φωτός, η σταθερή θερμοκρασία, καθώς και το χαμηλότερο οξυγόνο σε σχέση με αυτό της ατμόσφαιρας. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά την καλλιέργεια του αμπελιού, ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι για την ώρα μη αναστρέψιμη, κατέληξε χαρακτηριστικά ο οινοποιός.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε υπό την μουσική υπόκρουση του ζουρνά και του νταουλιού.