breaking news Νέο

«Περιφερειάρχης της Ελλάδας» ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την τετραετία 2019-2023

  • «Περιφερειάρχης της Ελλάδας» ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την τετραετία 2019-2023
  • «Περιφερειάρχης της Ελλάδας» ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την τετραετία 2019-2023

Ο Περιφερειάρχης αξιολογήθηκε από την Επιτροπή του θεσμού, που αποτελείται από 100 προσωπικότητες και βραβεύτηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο

 

Ως ο “Περιφερειάρχης της Ελλάδας”, για την τετραετία 2019 – 2023, βραβεύτηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην απονομή των OTA Awards 2019 – 2023, των μοναδικών βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις δράσεις και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας την τελευταία τετραετία.

Ο Περιφερειάρχης αξιολογήθηκε από την Επιτροπή του θεσμού, που αποτελείται από 100 προσωπικότητες και βραβεύτηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το βραβείο “Περιφερειάρχης της Ελλάδας” για την τετραετία 2019 – 2023 απονεμήθηκε στον Περιφερειάρχη, που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία, σε συνδυασμό με τα συνολικά βραβεία που έλαβε η Περιφέρεια σε όλες τις κατηγορίες. Το 70% της συνολικής βαθμολογίας προήλθε από την αξιολόγηση του ίδιου του Περιφερειάρχη και το 30% από τον συνολικό αριθμό των βραβείων της Περιφέρειας.

Σε δηλώσεις του στη διάρκεια της τελετής βράβευσης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να παραλαμβάνω αυτό το πολύ ξεχωριστό βραβείο που μου απονέμετε, το οποίο παραλαμβάνω εκ μέρους του τόπου μου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκ μέρους των συμπολιτών μου, των ιδιαίτερα άξιων και ικανών ανθρώπων μαζί με τους οποίους δουλεύουμε καθημερινά, δίπλα – δίπλα, για να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας, για να κάνουμε βήματα μπροστά. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ανθρώπους εκλεκτούς, πετυχημένους, που έχουν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα στη χώρα και την κοινωνία. Τους ευχαριστώ για την αξιολόγησή τους, τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους, τους ευχαριστώ για την αναγνώριση του έργου μας. Και βέβαια, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές, γιατί μέσα από τα OTA AWARDS, αναδεικνύετε τον κρίσιμο ρόλο της αυτοδιοίκησης, τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων, τόσο στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών όσο και στην ανάπτυξη της χώρας, στην απορρόφηση των πόρων, στην υλοποίηση έργων. Και πιστεύω πραγματικά, ακόμα και κάτω από τραγικά γεγονότα που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα, ότι απόψε είναι μία σημαντική βραδιά για να αρχίσουμε να βάζουμε στο δημόσιο διάλογο τη συνολική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, και τη μετεξέλιξη των Περιφερειών και των Δήμων. Όπως αποδεικνύεται και όπως θα δούμε και τα επόμενα χρόνια αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό, ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, για την επόμενη ημέρα της χώρας. Είναι άλλωστε, μία συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, εκπροσωπώντας τις 240 Περιφέρειες και τους 90.000 Δήμους της Ευρώπης, κατέθεσα συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων”.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε σειρά στοιχείων για το έργο των ευρωπαϊκών Περιφερειών, μεταξύ των οποίων ότι το 50% των δημοσίων επενδύσεων το 30% των δημοσίων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και συνολικά το 70% των πολιτικών, των δράσεων και των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 87% του προϋπολογισμού κατευθύνεται σε έργα υποδομών και αναπτυξιακές δράσεις. Με στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με ολοκλήρωση μεγάλων έργων που αναβαθμίζουν τις υποδομές. Με προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και παγκόσμιων κινηματογραφικών παραγωγών. Με ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και στήριξη του τουρισμού. Με ανάδειξη και προβολή σε όλο τον κόσμο του πολιτισμού της Μακεδονίας. Με δημιουργία 200 ψηφιακών υπηρεσιών στη λειτουργία της Περιφέρειας. Με νέα σχολεία και σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα στα νοσοκομεία. Με πολλούς νέους χώρους πρασίνου στις γειτονιές. Με στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών μέσα από 150 κοινωνικές δομές. Με στήριξη των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και των οικογενειών παιδιών με αναπηρία, εξασφαλίζοντας θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

“Μετατρέπουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Έργο που αποτυπώνεται στον τόπο μας. Με την αύξηση των εξαγωγών που φτάνουν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα η Κεντρική Μακεδονία είναι πρώτη στη χώρα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Με την παραγωγή του 25% του Αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας. Με τον διπλασιασμό των επενδύσεων στις τουριστικές υποδομές. Με αύξηση 24% στα έσοδα από τον τουρισμό και 23% στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών, στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Με κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς το 70% της εθνικής, οδικής μεταφορικής δραστηριότητας πραγματοποιείται στην περιοχή μας. Με μία από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη σε αξιοποίηση πόρων και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ. Με έσοδα 145 εκατομμύρια ευρώ, 130.000 διανυκτερεύσεις και 4.000 νέες θέσεις εργασίας, μόνο από τις κινηματογραφικές παραγωγές που φέραμε στον τόπο μας. Με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, όπως η συνεργασία μας με τον κορυφαίο, ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, που άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή των τοπικών μας επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς του CERN αλλά και για εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών και ερευνητών. Με παγκόσμιες εταιρείες κολοσσούς που επενδύουν στην Κεντρική Μακεδονία δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στον τόπο μας, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στο σχέδιό μας για το μέλλον”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκλεισε την τοποθέτησή του με το εξής μήνυμα: “Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων. Ακούν και ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους. Σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις προτεραιότητες κάθε περιοχής, αλλάζοντας κάθε τόπο από κάτω προς τα επάνω και με αυτό τον τρόπο αλλάζουν ολόκληρη τη χώρα. Και καθώς στο σύγχρονο κόσμο οι προκλήσεις δεν σταματούν ποτέ, ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών είναι κομβικός. Είναι λοιπόν, πλέον η ώρα και στη χώρα μας, αυτός ο κομβικός ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων να θεσμοθετηθεί. Κι αυτό σημαίνει, ισχυρή θεσμική θωράκιση και οικονομική ανεξαρτησία. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει, ξεκάθαρες αρμοδιότητες μαζί με τους αντίστοιχους απαραίτητους πόρους. Το μοντέλο που όλοι, όλες οι βαθμίδες διοίκησης, είναι μερικώς ή από λίγο υπεύθυνοι ή μοιράζονται την ευθύνη, απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει παταγωδώς. Γιατί πλέον οι προκλήσεις είναι πιο μεγάλες και πιο πολλές. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με συνταγές του ‘50 και του ‘60. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με υποδομές του ‘50 και του ‘60. Πρέπει να τρέξουμε, να κάνουμε άλματα μπροστά. Πρέπει όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό να συνεργαστούμε στενά. Πρέπει να κάνουμε και το μεγάλο βήμα, να περάσουμε από την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση”.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής