breaking news Νέο

Άγιος της Εβδομάδας : Αγία Ακυλίνα εκ Ζαγκλιβερίου

Άγιος της Εβδομάδας : Αγία Ακυλίνα εκ Ζαγκλιβερίου

Γεννήθηκε το 1745 στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης από μια θεοσεβούμενη και ευσεβή οικογένεια. Μια μέρα ο πατέρας της κατά την διάρκεια μιας φιλονικίας, σκότωσε έναν Τούρκο και για να αποφύγει τον θάνατο, αναγκάστηκε να αλλαξοπιστήσει. Προσπάθησε μάλιστα να πείσει την Ακυλίνα να ακολουθήσει το παράδειγμά του, αλλά αυτή παρά τις πιέσεις που δέχθηκε αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει.

Αποτέλεσμα της άρνησης της ήταν να συλληφθεί, να φυλακιστεί και να βασανιστεί σκληρά και απάνθρωπα. Θανατώθηκε σε ηλικία 19 χρονών στις 27 Σεπτεμβρίου του 1764.

Οι Τούρκοι θέλησαν να θάψουν το σώμα της σε Τουρκικό νεκροταφείο, αλλά οι χριστιανοί το έκλεψαν και το έθαψαν σε άγνωστο μέρος, που παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα. Κατά την παράδοση, τα ονόματα των τολμηρών αυτών ανθρώπων ήταν Τσόπλας, Καλημέρης και Μπούκλας, οι οποίοι λέγεται πως έκαναν όρκο να μην μαρτυρήσουν ποτέ σε κανέναν το μυστικό, γιατί θα υπήρχε ο φόβος να βρεθεί το άγιο λείψανο της στα χέρια των Τούρκων.

Το σπίτι της Αγίας όπου και ο τόπος του μαρτυρίου της, υπάρχει στο Ζαγκλιβέρι σε άσχημη όμως κατάσταση. Σήμερα έχει χτιστεί προς τιμήν της περικαλλής και μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός ο οποίος, όμως, παραμένει ελλιπής χωρίς την ευλογία των αγίων της λειψάνων. Η μνήμη της τιμάται στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ἀπολυτίκιον.

«Ἀκυλίναν τὴν θείαν ἀνευφημήσωμεν, οἴα θεόφρονα κόρην καὶ Ἀθληφόρον Χριστοῦ, τὴ ἀγάπη γὰρ αὐτοῦ πίστει ἠνδρίσατο, καὶ καθεῖλε τὸν ἐχθρόν, δι' ἀγώνων ἱερῶν καὶ δόξης τυχοῦσα θείας Χριστῷ τῷ Λόγῳ πρεσβεύει, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής