breaking news Νέο

Λάζαρος Τσαβδαρίδης : «Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η αναμόρφωση του μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ, επ’ ωφελεία του δημότη»

Λάζαρος Τσαβδαρίδης : «Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η αναμόρφωση του μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ, επ’ ωφελεία του δημότη»

Για μία ιδιαίτερα σημαντική τομή της Κυβέρνησης, που αναμορφώνει το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών από την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, από την 1η δηλαδή Ιανουαρίου του 2024, έκανε λόγο ο Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στην ομιλία του επί του σχετικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε, οι βελτιώσεις βασίζονται σε τρεις κυρίως άξονες.

-Στην αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου μέσω του κρίσιμου εργαλείου της συνεδρίασης ελέγχου πεπραγμένων, που θα διευκολύνει τη λογοδοσία

-Στη διασφάλιση της βέλτιστης οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ, με ορούς διαφάνειας, που μεγεθύνουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δημοτών και δήμων, μέσω της θέσπισης δεικτών ποιότητας και απόδοσης, που θα δίνει κίνητρα επιβράβευσης σε αυτές που επιτυγχάνουν τα καλύτερα αποτελέσματα

-Στην κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και στην παράλληλη ταχεία ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους - με οποιαδήποτε σχέση εργασίας - στον πυρήνα των δήμων, που θα ενισχύσει τις οικονομίες κλίμακος και θα καταστήσει αποτελεσματικότερη τη διαχείριση τους, επ’ ωφελεία του δημότη.

Σημαντική ρύθμιση, σημείωσε ο κ. Τσαβδαρίδης είναι και η συγχώνευση των σχολικών επιτροπών από τους Δήμους, που θα βάλει τέλος σε ένα ιδιότυπο καθεστώς συγκεχυμένων αρμοδιοτήτων και ευθυνών, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως παραλαβές έργων και προμήθειες στις σχολικές μονάδες. Αντ’ αυτού, όπως επισήμανε, εντάσσεται ένας συνολικός προϋπολογισμό δαπανών που υπερβαίνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ, στους κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης και ανάθεσης συμβάσεων που ισχύουν για τους δήμους, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της οικονομικής διαχείρισης των λειτουργικών δαπανών, των δαπανών συντήρησης των σχολείων αλλά και τον πολλαπλασιασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μαθητές.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσαβδαρίδης και στη ρύθμιση του άρθρου 41 του Νομοσχεδίου, όπου και δίνεται πια στους Δήμους η αρμοδιότητα της αποκομιδής απορριμμάτων κατά το τμήμα του οδικού δικτύου που διέρχεται εντός των ορίων τους, ακόμα και για εκείνους τους δρόμους η κατασκευή και η συντήρηση των οποίων ανήκει στις Περιφέρειες.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υπογράμμισε, μπαίνει επιτέλους τέλος στη σύγχυση αρμοδιοτήτων και το μπαλάκι αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Δήμους και Περιφέρεια, όσον αφορά την καθαριότητα των δρόμων και επιτέλους νοικοκυρεύεται μία κατάσταση που αποτελούσε κακό καθρέφτη της κοινωνίας μας στην βιτρίνα της καθημερινότητας.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να δώσει προστιθέμενη αξία και να αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάνοντας τη λειτουργία της ακόμη πιο διάφανη και τη συμμετοχή των δημοτών ακόμη πιο εποικοδομητική.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής