breaking news Νέο

Τα… «προσόντα» των υποψηφίων -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Τα… «προσόντα» των υποψηφίων  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Οι εκλογές δεν είναι «καλλιστεία». Είναι πρώτιστα πολιτικές εκλογές. Δεν ψηφίζουμε δηλαδή με «συγγενικά-φιλικά κριτήρια» αλλά με βάση θέσεις, προγράμματα, δράση.

Λίγες ώρες νωρίτερα από το άνοιγμα της κάλπης μας βομβαρδίζουν αποπροσανατολιστικά. Κάνουν λόγο για υποψήφιουυς που έοχυν ως χαρακτηριστικά: «Ικανός», «συνεργάσιμος», με «επιχειρηματικό πνεύμα», να ξέρει «πώς λειτουργεί η αγορά», να έχει «αναπτυξιακό πρόσημο», να σέβεται τους «δημοσιονομικούς κανόνες»... Αυτά είναι τα κριτήρια «ικανότητας» περιφερειαρχών και δημάρχων με τα οποία η κυβέρνηση και διάφορα πολιτικά  κόμματα καλούν τον λαό να πάει στην κάλπη.

Κριτήρια βγαλμένα απευθείας από τα «θέλω» των μεγαλοεπιχειρηματιών Τι σημαίνει όμως «ικανός» με βάση τα παραπάνω κριτήρια;

Ο δήμαρχος που «αφουγκράζεται την αγορά» είναι αυτός που θα δώσει «γην και ύδωρ» στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Που θα μετατρέψει σε «ευκαιρία επενδύσεων» ακόμα και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, θα πρωτοστατήσει στην παραχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους, φορτώνοντας τα βάρη στον λαό και επεκτείνοντας τις «φτηνές και ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις.

Ο «αναπτυξιακός» δήμαρχος είναι αυτός που θα βάλει πρώτος τη σφραγίδα του μαζί με τους περιφερειάρχες στο ξεχείλωμα των ωραρίων, στις «Λευκές Νύχτες» και τις «Μαύρες Παρασκευές», στη δουλειά τις Κυριακές κατά παραγγελία των μονοπωλιακών ομίλων. Που θα προωθήσει τις ΣΔΙΤ, θα σταθεί απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής.

Οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες με «επιχειρηματικό πνεύμα» είναι αυτοί που ιεραρχούν έργα, κονδύλια και υποδομές σ' αυτό ακριβώς το ...πνεύμα: Από τα έργα βιτρίνας και τις βιοκλιματικές αναπλάσεις, μέχρι τις διαφημιστικές καμπάνιες για το «τουριστικό προϊόν». Την ίδια ώρα, έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο λαός για να μην πνίγεται, να μην καίγεται, να μην κινδυνεύει από σεισμούς, να έχει ασφαλή σχολεία κ.ο.κ., είναι «μη επιλέξιμα», επειδή δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Είναι αυτοί οι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που θέλει στο πλευρό της η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για να υλοποιήσει το αντιλαϊκό της έργο. Είναι αυτοί οι περιφερειάρχες και δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που θα συναινούν και θα στηρίζουν. Και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση προτιμά τους μπλε, αλλά βολεύεται και με ροζ ή πράσινους, αρκεί να «πηγαίνουν το γράμμα» της αντιλαϊκής πολιτικής...

Αν αποδείχθηκε όμως κάτι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι πως ό,τι κέρδισε ο λαός, όποια μέτρα και ανάσες απέσπασε προς όφελός του, το κατάφερε όταν επέλεξε να συγκρουστεί οργανωμένα με αυτήν την πολιτική και τους εκπροσώπους της, στην κυβέρνηση, στις Περιφέρειες, στους δήμους, που του πουλούσαν συμπάθεια, υποσχέσεις και ...μεταξωτές κορδέλες.

Ικανοί λοιπόν για τον λαό και τα πραγματικά του συμφέροντα είναι ο δήμαρχος, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που δίνουν μάχες στο πλευρό του για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις ΣΔΙΤ, στη φοροαφαίμαξη και την ανταποδοτικότητα που σημαίνει βάθεμα της εμπορευματοποίησης παντού.

Ικανοί για τον λαό είναι οι εκλεγμένοι που παλεύουν μέσα και έξω από τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια για μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από φόρους και τέλη, μεγαλύτερη φορολόγηση των ομίλων. Αυτοί που συγκρούονται με την πολιτική που παραδίδει ελεύθερους χώρους στην επιχειρηματική δράση, με την πολιτική τού «πάμε κι όπου βγει». Που είναι «κακός μπελάς» για κυβέρνηση, υπουργούς και παρατρεχάμενους, για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που δεν μπορούν να τους βάλουν στο χέρι.

Οπότε ας καθορίσουμε με βάση τα παραπάνω τα κριτήρια της ψήφου μας!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής