breaking news Νέο

Βιολογικός καθαρισμός και απευθείας αναθέσεις στο επίκεντρο της κριτικής Παλουκίδη προς τη δημοτική αρχή Βέροιας

Βιολογικός καθαρισμός και απευθείας αναθέσεις στο επίκεντρο της κριτικής Παλουκίδη προς τη δημοτική αρχή Βέροιας

Συνέντευξη τύπου με διπλό θέμα παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου 2023 στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας και επικεφαλής του συνδυασμού «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ», Κώστας Παλουκίδης.

Πλαισιωμένος από τους υποψηφίους του συνδυασμού Νίκο Ασλάνογλου, εκπρόσωπο της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και το νομικό Θωμά Παπαδόπουλο, αναφέρθηκε με καταγγελτικό λόγο έναντι της σημερινής διοίκησης του Δήμου Βέροιας, πρώτον για τη μη σωστή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Βέροιας και γενικότερα των Βιολογικών Καθαρισμών του Δήμου και δεύτερον για την πρακτική των απευθείας αναθέσεων, που πραγματοποιούνται, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, από τη διοίκηση Βοργιαζίδη.

Με κριτήριο την προάσπιση της υγείας των πολιτών, ο κ. Παλουκίδης ξεκίνησε την ομιλία του, επικρίνοντας τη σημερινή διοίκηση του δήμου Βέροιας, με κεντρικό πρόσωπο το δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη και τις δύο επιλογές του, όπως τις χαρακτήρισε, το Στέργιο Διαμάντη και το Βασίλη Παπαδόπουλο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη σωστή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, καθώς επιβαρύνεται η δημόσια υγεία με τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

«Αυτή η συνέντευξη είναι ίσως ο τελευταίος τρόπος να κοινωνήσουμε στους δημότες μας σ' αυτό το πολύ σπουδαίο θέμα της δημόσιας υγείας, γιατί δεν υπάρχει πιο σπουδαίο από την υγεία των πολιτών στο πρόγραμμά μας, πέραν των οικονομικών, των κονδυλίων και των έργων, απέναντι σε ένα δήμαρχο που απαξιώνει σε όλη την προεκλογική περίοδο το θεσμό των υποψηφίων δημάρχων, αλλά και των ίδιων των πολιτών, χωρίς κανέναν απολογισμό κατά τη διάρκεια δύο θητειών. Ο κ. Βοργιαζιδης απαξιώνει τη διαδικασία, την ηθική, τη λογική, με αυτή την πρακτική. Έχουμε μάθει από παλαιότερους δημάρχους σε άλλα ήθη και τρόπους και δυστυχώς τα τελευταία 16 χρόνια έχουμε κάποια άλλη λογική, που έχει να κάνει με καθεστωτικό και απαξιωτικό τρόπο διοίκησης», ανέφερε ο κ. Παλουκίδης.

Στη συνέχεια τόνισε πως ακόμη και σήμερα έχουμε την ίδια κατάσταση στη λειτουργία του Βιολογικού, καθώς τα λύματα συνεχίζουν να πέφτουν μέσα στην Τάφρο '66. Συγχρόνως έκανε μία αναδρομή στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του υπεύθυνου εργολάβου, με μοναδικό θέμα τη λειτουργία και τον έλεγχο του Βιολογικού Καθαρισμού και κάλεσε τον κ. Βοργιαζίδη να σταματήσει τη στοχευμένη πρακτική να αποφεύγει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει προεκλογικά ο συνδυασμός «Ισχυρός Δήμος».

«Ο κ. Διαμάντης στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο επικαλέστηκε βλάβη στο ρελέ. Αυτό το ρελέ δεν φτιάχνεται ποτέ; Ο εργολάβος μας μίλησε για μέθοδο που έχει 100% αποτελεσματικότητα και κάποια στιγμή ότι έχει 30%. Σκοπός του ήταν μάλλον να μην καταλάβει κανένας τι κάνει αυτή η μέθοδος. Και δεν χρειάζεται να καταλάβουμε, υπάρχουν μέθοδοι, οι οποίες είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένες. Πότε θα γίνει αυτή η διαδικασία, για να ξέρουμε αν δουλεύει; Τα οπτικά αποτελέσματα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που μας είπανε. Τα ερωτήματα αναπάντητα. Θέτουμε ερωτήματα σε μια προεκλογική περίοδο και δεν λαμβάνουμε καμία απάντηση. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι πιθανότατα κινδυνεύουν οι πολίτες. Βάζουν κάτι άλλο πάνω από τη δημόσια υγεία; Και αν ναι, τι είναι αυτό; Επιτέλους απαντήσεις», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Παλουκίδης.

 

Αναφερόμενος στο δεύτερο θέμα, ο κ. Παλουκίδης κατηγόρησε τον κ. Βοργιαζίδη ότι πραγματοποιηθεί απευθείας αναθέσεις έργων και όχι με μελέτες και διαγωνισμούς, χωρίς να επείγει κάποιο γεγονός, π.χ. πλημμύρες, φυσικές καταστροφές, έκτακτες ανάγκες κ.α.

«Δεν δικαιολογούνται τόσες απευθείας αναθέσεις, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους ίδιους εργολάβους, για τους ίδιους προμηθευτές, όταν τα ποσά είναι πολύ μεγάλα, ακριβώς στο όριο, για να γίνει ένας διαγωνισμός. Δεν λέμε ότι είναι παράνομο, λέμε ότι είναι ανήθικο. "Φτάνει πια". Αυτό είναι το σύνθημά μας, το οποίο πηγάζει από όλα αυτά που ζούμε» κατέληξε ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Παλουκίδης.

 

Από την πλευρά του το μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, Νίκος Ασλάνογλου, που παρακολουθεί με ανησυχία τις μετρήσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, ανέφερε πως σύμφωνα και με πρόσφατες φωτογραφίες, ο Βιολογικός Καθαρισμός της Βέροιας δεν λειτουργεί, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις της διοίκησης. «Μπήκαμε στις εγκαταστάσεις και είδαμε ότι όλα, έτσι όπως έρχονται, καταλήγουν στην Τάφρο του '66. Αν είναι δυνατόν από 1η Ιανουαρίου κάθε μέρα, 24 ώρες να ρυπαίνει το ποτάμι μας». Χαρακτήρισε τη διοίκηση ανεπαρκή και τη μέθοδο «Γκανάτσιου» σκάνδαλο, όχι μόνο δημόσιας υγείας αλλά και οικονομικό, σημειώνοντας πως και οι υπόλοιποι Βιολογικοί Καθαρισμοί του δήμου Βέροιας δεν λειτουργούν και συνεχίζουν να μολύνουν. «Οι Βιολογικοί Καθαρισμοί είναι έργα υποδομής για την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η υποδομή «πετάχτηκε», την ώρα που η σημερινή διοίκηση εξαγγέλει νέα έργα αποχέτευσης».

Ακόμη ο κ. Ασλάνογλου, σχολιάζοντας το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων που έθεσε ο κ. Παλουκίδης, άφησε αιχμές για τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βασίλη Παπαδόπουλο, για το πως εμπλέκεται σε εργασίες κοπής χόρτων και σε έργα ανακατασκευής παιδικών χαρών, χρησιμοποιώντας το προσωπικό του αυτοκίνητο, κουβαλώντας χορτοκοπτικα και υλικά, τη στιγμή που αυτές τις εργασίες τις αναλαμβάνουν με απευθείας αναθέσεις εργολάβοι. «Σε ποιόν προσφέρει, στο Δήμο ή στον εργολάβο. Όλα αυτά δεν ενοχλούν κανέναν από το συνδυασμό του Κ. Βοργιαζίδη» διερωτήθηκε ο κ. Ασλάνογλου, υπογραμμίζοντας πως «Εμείς έχουμε απαντήσεις, περιμένουμε όμως να απαντήσουν αυτοί. Οι πολίτες πρέπει να πάνε ενημερωμένοι στην κάλπη». Παράλληλα ενημέρωσε πως και για τα δύο παραπάνω θέματα έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στην Αθήνα, αλλά οι εκλογές τα πάνε …πίσω.

 

Τέλος ο υποψήφιος του συνδυασμού «Ισχυρός Δήμος», Θωμάς Παπαδόπουλος, τόνισε πως όλα τα παραπάνω στοιχειοθετούν αδικήματα και μάλιστα στην περίπτωση της δημόσιας υγείας ποινικά αδικήματα, για διακινδύνευση της δημόσιας υγείας. «Η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να αποφανθεί και αυτό θα γίνει», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

 

E.B.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής