breaking news Νέο

Αλήθειες και ψέματα για το νέο Προϋπολογισμό -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Αλήθειες και ψέματα για το νέο Προϋπολογισμό -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού συνοδεύτηκε, όπως συμβαίνει πάντα, με ένα πλήθος προπαγανδιστικών πυροτεχνημάτων που στόχο έχουν να τον «περάσουν» στην κοινή γνώμη όσο το δυνατόν περισσότερο ανώδυνα.

Κάθε προϋπολογισμός έχει ταξικό χαρακτήρα. Θα πρέπει δηλαδή να εξετάζεται σχηματικά από πού τα παίρνει και που τα δίνει τα όσα αριθμητικά αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό.

Από τη αρχή να τονίσουμε ότι ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη συνολική στροφή της Ε.Ε- μετά την πανδημία- σε μείγμα πολιτικής με μεγαλύτερους «περιορισμούς».

Ας δούμε με τη γλώσσα των αριθμών την αλήθεια:

Από πού τα παίρνει;

6,2 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους - συνολικά 62,9 δισ. - σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023 (56,7 δισ.).

Εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ., από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός (μέχρι τον Οκτώβρη η πραγματοποίηση των εσόδων από ΦΠΑ είχε ήδη φτάσει τα 23 δισ.), πάνω από 2,2 δισ. αύξηση, ενώ οι ειδικοί φόροι μένουν «στο ύψος τους», στα 7,1 δισ. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ.

Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων, όπως οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να φτάσουν τα 13 δισ., αυξημένοι κατά 1,7 δισ. σε σχέση με φέτος.

Επιπλέον, αντί η κυβέρνηση να καταργήσει τον ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, αφού η ακρίβεια έχει τσακίσει το λαϊκό εισόδημα, από 1/1/2024 προχωρά σε αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, στα αναψυκτικά και στο νερό με ανθρακικό που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, από 13% σε 24%.

Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα φτάσει τα 6,69 δισ., αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. Η αύξηση αποτυπώνει το άγριο πογκρόμ με το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης απέναντι σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Και πού τα δίνει;

Ενώ λοιπόν τα λαϊκά νοικοκυριά θα «ματώσουν», στον προϋπολογισμό περιγράφεται με σαφήνεια όλο το πλέγμα των νέων επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων - ελαφρύνσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και συγκεκριμένα:

- Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

- Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

- Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

-Μεταξύ πολλών άλλων, στον προϋπολογισμό προβλέπονται για τους ομίλους 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ.) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ.).

Και η κοινωνική πολιτική; Ορισμένα παραδείγματα:

-Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, οι αυξήσεις που θα δοθούν το 2024 μετά από τόσα χρόνια, και αφού είχαν επιβληθεί οι δραματικές περικοπές, ανέρχονται στα 689 εκατ. ευρώ. Ετσι, η συνολική δαπάνη το 2024 για τους μισθούς στο Δημόσιο θα ανέλθει στα 14,834 δισ. από 14,145 δισ. ευρώ φέτος. Μιλάμε λοιπόν για μια «αύξηση» της τάξης του 4,87%, κάτι που ουσιαστικά προδιαγράφει παράταση του «παγώματος» των μισθών στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί εδώ και χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του ονομαστικού μέσου μεικτού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, την περίοδο 2008-2020, έφτασε το 25,6%. 

-Μειωμένη για παράδειγμα θα είναι η επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού και προς την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κατά 100 εκατ. ευρώ, από 1,034 δισ. φέτος, στα 934 εκατ. ευρώ το 2024. Ετσι, όπως και στην περίπτωση των συνταξιούχων, η κυβέρνηση επιφυλάσσει σκληρή πολιτική και απέναντι στους ανέργους, με τη δαπάνη που πάει για τα επιδόματα ανεργίας να μένει περίπου σταθερή στο 1,675 δισ. ευρώ του χρόνου από 1,634 δισ. φέτος. Ποσό που αντιστοιχεί στο 49% των συνολικών δαπανών του Οργανισμού, όταν για τα προγράμματα που καταλήγουν και πάλι στις επιχειρήσεις, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας θα κατευθυνθούν 620 εκατ. ευρώ.

- Θα μπορούσαμε ακόμη να αναφερθούμε και να βγάλουμε τα ίδια συμπεράσματα σε τομείς όπως π.χ Υγεία, Παιδεία κ.α

Όμως υπάρχει και μία εξαίρεση: Να σημειώσουμε ακόμη ότι στα 6,7 δισ. ευρώ οι στρατιωτικές δαπάνες, ίσες με το 3,01% του ΑΕΠ!

Και τελικά δεν υπάρχει λοιπόν κεφάλαιο του νέου προϋπολογισμού - όπως και όλων των προηγούμενων - που να μην επιβεβαιώνει ότι για να κερδίσει έστω και μια ανάσα ο λαός, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Μοναδικός δηλαδή κερδισμένος από τον νέο προϋπολογισμό είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, για τους οποίους προβλέπονται νέες παχυλές επιδοτήσεις, διατήρηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, φθηνό εργατικό δυναμικό και στήριξη των προσοδοφόρων επενδύσεων.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής