breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε στη Βέροια η ποιητική συλλογή του Λευτέρη Κορυφίδη «Μυθοπροσωπεία»

  • Παρουσιάστηκε στη Βέροια η ποιητική συλλογή του Λευτέρη Κορυφίδη «Μυθοπροσωπεία»
  • Παρουσιάστηκε στη Βέροια η ποιητική συλλογή του Λευτέρη Κορυφίδη «Μυθοπροσωπεία»

Παρουσιάστηκε στη Βέροια, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, η ποιητική συλλογή του Λευτέρη Κορυφίδη “Μυθοπροσωπεία”, εκδόσεις “Αποστακτήριο”. Ηταν μία εκδήλωση-συνδιοργάνωση της  Δημοτικής Βιβλιοθήκης “Θεανώ Ζωγιοπούλου”, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και των εκδόσεων του βιβλίου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Ευγενία Καβαλλάρη, Φιλόλογος – Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και η Ολυμπία Τσικαρδάνη, Φιλόλογος – Συγγραφέας – Ποιήτρια.

Ποιήματα διάβασαν με ξεχωριστό τρόπο, οι: Σοφία Δαμιανίδου – Φιλόλογος, Χαρά Κοντού, Ειδικός Βιοπαθολόγος – Ηθοποιός, Όλγα Παπαδοπούλου, Συμβολαιογράφος – Εκπαιδεύτρια Tai Chi Chuan – Ηθοποιός, Δημήτρης Τελλίδης, Συνταξιούχος έμπορος – Ηθοποιός, Ελευθέριος Κορυφίδης, Φιλόλογος – Ποιητής – Ηθοποιός.

Μουσική επένδυση: Εμμανουήλ Μακρίδης, Μουσικός (κλασική κιθάρα)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης “Θεανώ Ζωγιοπούλου”, Βούλα Κοτσάλου και τον Αλέξανδρο Ακριτίδη των εκδόσεων “Αποστακτήριο.

Ο ίδιος ο συγγραφέας (που είναι μάχιμος φιλόλογος, αλλά και ηθοποιός) τόνισε εισαγωγικά: «Γράφω από 14 χρονών. Έκλεινα τα ποιήματά μου στο συρτάρι, ώσπου μια μου βράβευση σε Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στο Κιλκίς με έκανε να ενεργοποιηθώ  συγγραφικά και στην εποχή της Πανδημίας ο εκδότης του “Αποστακτηρίου”, φίλος και συμμαθητής Αλέξανδρος Ακριτίδης έβγαλε τη Συλλογή στον αέρα και άρεσε. Σήμερα ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί.»

Η Ευγενία Καβαλλάρη σημείωσε: «…Ο στοχαστικός λόγος του δεν είναι στεγνός και αποστειρωμένος, εγκεφαλικός. Η γλώσσα του γεμίζει τις λέξεις με ιδέες, αλλά ενισχύει το συγκινησιακό τους οπλοστάσιο σε μια αρμονική ισορροπία και σύζευξη.Ο Λευτέρης Κορυφίδης  με την πρώτη του ποιητική απόπειρα αποδεικνύει πως υπηρετεί μια διανοητική μόδα , την αξιοποίηση της συμβολικής λειτουργίας των μύθων με αξιώσεις. Η αισθητική απόλαυση  μέσα από τους μύθους , η αλληγορία τους ,ο τρόπος που σκηνοθετεί τον στοχαστικό του λόγο , δίνουν δυναμική στον ποιητικό του λόγο. Πλάθει  μια δική του πραγματικότητα , σύγχρονη , λογοτεχνική-ποιητική πραγματικότητα…»

Η Ολυμπία Τσικαρδάνη φιλόλογος-ποιήτρια, έκανε αναλυτική – γλαφυρή παρουσίαση της ποιητικής συλλογής με θαυμασμό κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στη χρήση των μύθων από την ποίηση με αρχή τον Όμηρο, έφτασε στη μεγαλύτερη χρήση τους στον 20ο αιώνα από τους νεότερους  Έλληνες ποιητές για να καταλήξει στον τρόπο που τους χρησιμοποιεί ο Κορυφίδης. Και υποστήριξε με σαφήνεια ότι το κάθε πρόσωπο του μύθου γίνεται το δικό μας προσωπείο, αφού οι μύθοι είναι ένα άνοιγμα απ’ όπου ο άνθρωπος αντικρίζει το σύμπαν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής