breaking news Νέο

6ος Δεκέμβρης των παραμυθιών στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας

  • 6ος Δεκέμβρης των παραμυθιών στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας
  • 6ος Δεκέμβρης των παραμυθιών στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας

Αφορμή, φέτος, η Θεσσαλία, αφορμή, η Ρόδος, ο Έβρος, η Εύβοια.  Αφορμή οι πλημμύρες, οι φωτιές. Αφορμή οι παρατεταμένοι καύσωνες, η απορρύθμιση των εποχών, η ξηρασία. Αφορμή, εν έτει 2023, το φάσμα της πείνας (έλλειψη αγαθών-ακρίβεια).

Δίπλα μας, εδώ, παρακεί, παραπέρα, σε όλο τον κόσμο.

Θύματα πρώτα; Οι φτωχότεροι και οι πιο ευάλωτοι. Αύριο, όλοι.

 

Μέσα από την αξιοποίηση της Λογοτεχνίας και της ευαίσθητης πένας των συγγραφέων, μέσα από τους ήρωες των λογοτεχνικών κειμένων, μέσα από τους άδολους υπερασπιστές της Γης (σκιάχτρα) προσπάθειά μας είναι, οι μαθητές να μπορέσουν να αντλήσουν τα πρότυπά τους προς μίμηση ή προς αποφυγή και να παρακινηθούν στη διαμόρφωση των δικών τους στάσεων και της δικής τους κοσμοθεωρίας. Και, γιατί όχι, να τη διαδώσουν. Ο τρόπος είναι σύνθετος και περνάει μέσα από την παρατήρηση των ίδιων και στη συνέχεια τον σχολιασμό και ανάλυση της συμπεριφοράς τους απέναντι στους άλλους, στο περιβάλλον και γενικότερα απέναντι στη ζωή. Αυτή θα είναι η συμβολή της Βιβλιοθήκης μας (λογοτεχνίας) και του Κήπου μας (διαδραστική προσομοίωση οικοσυστήματος) στην ευαισθητοποίηση απέναντι στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Αυτή είναι η Παιδεία που οραματιζόμαστε.

 

Η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές-τριές του, ευχαριστούν τους αγαπημένους τους συγγραφείς που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόταση αυτής της συνάντησης των ιστοριών. Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης, συμπαράταξης και αλληλεγγύης, εν τέλει, αυτογνωσίας. Μια πρωτοβουλία μετάβασης, ή καλύτερα, διατήρησης των μαθητών μας στα υψίπεδα της κοινωνικής ευθύνης και της παγκόσμιας πολιτότητας.

Όλα αυτά στον « Δεκέμβρη των παραμυθιών», το θεσμό φιλαναγνωσίας , και όχι μόνο, που υλοποιείται , φέτος, για 6η χρονιά στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας. Φέτος, όμως, με μια ιδιαιτερότητα. Δεν θα παρουσιαστούν βιβλία και παραμύθια των προσκεκλημένων συγγραφέων, αλλά ιστορίες οικολογίας, κλιματικής ευαισθητοποίησης και προβληματισμού, ιστορίες που γράφτηκαν, ειδικά, για τους μαθητές μας, από τους συγγραφείς, θα παρουσιαστούν στο σχολείο και ελπίζουμε, να υπάρξει τρόπος (έκδοση), ώστε να γίνουν κτήμα ευρύτερου αναγνωστικού κοινού (υπάρχει σχεδιασμός για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας για τον οποίο θα ενημερωθείτε).

 

 Η δράση υλοποιείται στα πλαίσια της στοχοθεσίας της Διαπίστευσης Erasmus+ 2012-2027.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής