breaking news Νέο

Ακίνητη περιουσία: Τα πάντα ψηφιακά – Από τις μεταβιβάσεις έως τις τροποποιήσεις φόρου

Ακίνητη περιουσία: Τα πάντα ψηφιακά – Από τις μεταβιβάσεις έως τις τροποποιήσεις φόρου

Ψηφιακά πλέον θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων και οι τροποποιήσεις φόρου σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Ωστόσο η δυνατότητα αυτή αφορά τις τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα: Στις αρχικές δηλώσεις του φόρου μεταβίβασης που έχουν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής my Property της ΑΑΔΕ, και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι όποιες τροποποιήσεις θα μπορούν να γίνουν ψηφιακά και με την ίδια διαδικασία.

Έτσι λοιπόν μέσω του myProperty θα μπορούν πλέον να υποβάλλονται τα εξής:

Η μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία), για την οποία υποβάλλεται κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβαλλόμενους

Η επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

Η διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σ’ αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

Η μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.

Τέλος θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2023 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 396.755 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, αριθμός αυξημένος κατά 73,5% σε σύγκριση με το 2022. Οι δε φόροι που βεβαιώθηκαν ψηφιακά σημείωσαν αύξηση 64% και ξεπέρασαν τα 601 εκατ. ευρώ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής