breaking news Νέο

Δημοτική αστυνομία: Πάνω από 200 άτομα θα προσληφθούν σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοτική αστυνομία: Πάνω από 200 άτομα θα προσληφθούν σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις 1.213 προσλήψεις μόνιμων δημοτικών αστυνομικών που θα στελεχώσουν τους δήμους ανά τη χώρα. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε την τελική έγκρισή του το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για την έκδοση της σχετικής προκήρυξης.

Σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς παράγοντες είναι πλέον θέμα χρόνου η προκήρυξη, που αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται, να σταλεί το επόμενο διάστημα στο Εθνικό Τυπογραφείο και να δημοσιευτεί. Αυτό σημαίνει ότι ως τα τέλη του τρέχοντος μήνα ολόκληρη η προκήρυξη για τη Δημοτική Αστυνομία θα έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και θα ξεκινήσει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΣΕΠ είχε έτοιμο το προσχέδιο της προκήρυξης ήδη από το 2023, ωστόσο λόγω των εθνικών και στη συνέχεια των αυτοδιοικητικών εκλογών πήρε παράταση, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να εκλεγούν οι νέοι δήμαρχοι και αφού αναλάβουν τα καθήκοντά τους να δοθεί η τελική έγκριση από το ΥΠΕΣ που θα υπογράψει και τις νέες προσλήψεις

Το προσωπικό των 1.213 ατόμων θα στελεχώσει τη Δημοτική Αστυνομία στους δήμους όπου λειτουργεί, έστω και αποδυναμωμένα, ενώ συστήνεται σώμα όπου δεν υπάρχει, ακόμη και σε μεγάλους δήμους, όπως η Θεσσαλονίκη και η Καλαμαριά.

Συνολικά θα προσληφθούν 1.213 δημοτικοί αστυνομικοί, από τους οποίους οι 1.000 θα καλύψουν κενές οργανικές θέσεις σε 137 δήμους της χώρας, ενώ θα συμπεριληφθούν και 213 θέσεις σε 34 δήμους που εγκρίθηκαν τον περσινό Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που οι προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου μέσω ΑΣΕΠ, καθώς μέχρι τώρα αυτές εξαιρούνταν της Αρχής και γινόταν με μόρια σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 135/06.

 

Πόσοι θα προσληφθούν στην Κεντρική Μακεδονία

Σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας θα προσληφθούν πάνω από 200 δημοτικοί αστυνομικοί, με το δήμο Θεσσαλονίκης να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, καθώς θα απορροφήσει 80 άτομα, ενώ ακολουθούν ο δήμος Θέρμης, όπου κατανέμονται 20 θέσεις, οι δήμοι Καλαμαριάς και Θερμαϊκού με 15, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με 10 θέσεις, ενώ στους δήμους Κασσάνδρας και Κατερίνης κατανέμονται από 11 θέσεις δημοτικών αστυνομικών. Στους υπόλοιπους 31 δήμους της ΠΚΜ κατανέμονται από 1 έως εννέα θέσεις.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των θέσεων της προκήρυξης αυτή έχει ως εξής: 633 προσλήψεις κατηγορίας ΔΕ, 183 της κατηγορίας ΠΕ και 184 προσλήψεις της κατηγορίας ΤΕ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Να είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών, να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες και να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους.

Όσοι κριθούν κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Δρόμο 100 μ. σε χρόνο 16’’ (μία προσπάθεια).

Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο 4’ και 20’’ (μία προσπάθεια).

Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1.00 μ. (τρεις προσπάθειες).

Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).

Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας.

Όσοι προσληφθούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, που παρέχεται από την ΕΛΑΣ και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

 

Οι αρμοδιότητες των νέων αστυνομικών

Να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση, τον περασμένο Δεκέμβριο, του νόμου 5003/22 για την αναμόρφωση της δημοτικής αστυνομίας, οι αρμοδιότητες του σώματος διευρύνονται και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του δήμου.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και για συγκεκριμένα παραπτώματα να ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου. Θα λειτουργούν στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ.

Αλλαγές επήλθαν επίσης στους βαθμούς, αλλά και στο προβάδισμα μεταξύ του ειδικού ένστολου προσωπικού, ενώ πλέον θα τηρείται επετηρίδα για το προσωπικό αυτό.

Προσλήψεις με οποιοδήποτε πτυχίο

Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας είναι τα εξής:

Για τον κλάδο ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.

Για τον κλάδο ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.

Για τον κλάδο ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (ΙΕΚ ή Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ΙΕΚ ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑΛ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) Β’ κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (ΕΠΛ) ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (ΤΕΛ) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών [άρθρο 1 ν.δ. 580/1970, (Α’ 139)] ή Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής